GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  LUPTA CU VIAŢA

La 43 de ani, Ingesson luptă cu cancerul antrenînd copii » Citeşte povestea fostului adversar al României din '94

Apreciat pentru seriozitate și corectitudine, Ingesson (în duel cu Hagi) a prins momentul de vîrf al carierei în SUA, unde a terminat cu Suedia pe locul 3 la CM y Foto: Gulliver/ GettyImages
Apreciat pentru seriozitate și corectitudine, Ingesson (în duel cu Hagi) a prins momentul de vîrf al carierei în SUA, unde a terminat cu Suedia pe locul 3 la CM y Foto: Gulliver/ GettyImages

Articol de - Publicat joi, 08 septembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 07 septembrie 2011 22:50

Depistat cu mielom în mai 2009, fostul internaţional suedez s-a vindecat, însă boala a recidivat. În curînd ”Vikingul” termină tratamentul şi promite că va învinge răul din corp


L-a învins pe Prunea de la 11 metri şi ne-a eliminat cu Suedia, la San Francisco, în "sferturile" CM 1994. Uriaşul de un metru şi 90 de centimetri cu alură de soldat universal e unul dintre cei mulţi care luptă cu cancerul. Klas Ingesson are 43 de ani şi o forţă teribilă de a învinge cruda maladie, aşa cum o făcea deseori în teren cu portarii adverşi, răpuşi de şuturile lui nimicitoare. Depistat cu mielom în mai 2009, Ingesson joacă cel mai lung şi dureros meci. Meciul cu viaţa.

Dureri mari la spate
Drama a început acum 2 ani şi jumătate. "Mă simţeam din ce în ce mai obosit. Ajunsesem să dorm cîte 15-16 ore pe zi. Apoi au apărut durerile la spate. Fizioterapeuţii m-au asigurat că nu sînt probleme. Dar soţia mea Veronica a insistat să fac analize la spital. Şi după patru zile am primit lovitura", dă timpul înapoi "Vikingul". Ar vrea să-l deruleze pe repede-înainte, să se vadă scăpat de cancer. "Din fericire, medicii mi-au zis că nu-i o formă gravă, deşi e periculoasă. Dar se poate vindeca". În ianuarie 2010 Klas a ieşit din spital. Şi-a pierdut părul, dar nu şi speranţa.

A început ca scouter
Spiritul de războinic, cu care a impresionat în cei 15 ani de carieră, l-a trezit la viaţă. Aproape abandonase fotbalul cînd s-a retras acasă, în orăşelul Odeshog, aflat pe malul lacului Vattern, la jumătatea distanţei dintre Stockholm şi Goteborg. "Pădurea e universul meu şi îmi place să tai lemne. Mă destind trăgînd cu puşca mea în poligon şi îmi mai ajut prietenii din Helsingborg, semnalîndu-le jucători talentaţi", povestea Ingesson, înainte să afle că este bolnav de cancer.

Antrenor la Elfsborg
Trebuia să găsească un sprijin moral ca să reziste suferinţei. A revenit în fotbal. "De trei ori pe săptămînă merg 150 de kilometri pînă la Elfsborg cu maşina ca să antrenez echipa Under 19. Băiatul meu cel mare, Martin, e fundaş central la formaţia Under 17. Are fizic, nu şi picioare. În schimb, cel mic, David, are 12 ani şi joacă atacant. Are simţul golului, dar nu se sacrifică". Nu se sacrifică aşa cum o făcea tatăl lor 90 de minute pe gazon.

Recidivă în aprilie
În aprilie trecut însă, Klas a aflat că mielomul a recidivat. "De data asta m-a găsit pregătit, nu m-am mai speriat. Am reînceput bombardamentul farmaceutic. Deocamdată, prefer să evit transplantul de celule stem. Mă simt bine, nu mă plîng. Trebuie să reuşesc, vreau să o fac! La mijlocul lui septembrie termin ciclul de tratatament în spital. Doctorii spun că merge bine, dar eu prefer să nu-mi fac iluzii. Nu mă voi înclina niciodată în faţa adversarului, oricare ar fi el". Pentru că Ingesson vrea să apuce ziua în care Martin îi va călca pe urme şi va ajunge în Serie A.


"În fiecare dimineaţă cînd mă trezesc mă simt mai fericit. Îmi spun: «Klas, uite începe încă o zi de care trebuie să te bucuri!»"
"Răul cel mai mare pare să fi trecut, dar nu vreau să-mi fac iluzii. Nu renunţ şi, dacă o să vrea Dumnezeu, voi învinge cancerul"
"Am primit mesaje de la fani pe care nici nu-i cunosc, dar care vor să-mi fie aproape. Trebuie să lupt, nu pot sta întins toată ziua în pat"
Klas Ingesson


57 de meciuri a evoluat Klas Ingesson în "naţionala" Suediei, pentru care a marcat 13 goluri

62 de luni este prognoza medie de supravieţuire a bolnavilor în prima fază de mielom, potrivit International Schela System. În a doua fază, e de 49 luni, iar în faza a treia de 29 luni

Ce este mielomul?
Mielomul este o afecţiune în care celulele plasmatice, celulele din măduva osoasă ce produc anticorpi, devin canceroase. Mielomul multiplu e cea mai comună formă şi implică multe zone din organism. Celulele de mielom încep să crească la o rată incontrolabilă şi dezvoltă tumori maligne. Un procent mic al pacienţilor produc celule mielom în afara măduvii osoase şi suferă de mielom solitar, boala afectînd doar o zonă. Mielomul se asociază adesea cu dureri osoase, în special la nivelul coloanei vertebrale şi al coastelor, iar durerea se agravează cu mişcarea.

A fost la 3 turnee finale
Ingesson a împlinit 43 de ani pe 20 august şi în cariera de 15 sezoane a evoluat în cinci ţări în afara Suediei. Cel mai mult în Italia, din 1996 în 2001, trecînd pe la Bari, Bologna şi Lecce. A mai jucat, după plecarea de la Goteborg, cu care în 4 ani a cîştigat două titluri şi Cupa UEFA, la Malines, PSV, Sheffield Wednesday şi Marseille. Cu "naţionala" a fost la CE 1992 şi la două turnee finale ale CM, 1990 şi 1994. La ultimul a luat "bronzul", învingînd Bulgaria în finala mică.

Are 800 ha de pădure!
Familia Ingesson e stăpînă peste o întindere nesfîrşită de pădure la Bjarkefall. 800 de hectare, colorate cu mai multe lăculeţe, este proprietatea în care a investit aproape toţi banii cîştigaţi în Italia. În acest paradis natural şi-a construit o cabană, pe care o pot folosi echipele în perioada cantonamentelor. "După ce m-am îmbolnăvit, soţia mea Veronica şi tata nu se descurcau să o gestioneze. Mielomul mi-a schimbat viaţa, dar m-am adaptat şi nu i-am lăsat singuri", declară Klas.

Suedia - România 2-2, 5-4 după penaltyuri
(Brolin 78, K. Andersson 115 - Răducioiu 88, 100)
La loviturile de departajare au marcat Răducioiu, Hagi, Dumitrescu, respectiv K. Andersson, Brolin, Nillson şi Larsson. Au ratat Petrescu şi Belodedici, respectiv Mild.
Suedia: Ravelli - Nilsson, P. Andersson, Bjorklund (83 Kamark), Ljung - Schwarz, Mild, Ingesson, Brolin - Dahlin (106 H. Larsson), K. Andersson. Antr: T. Svensson
România: Prunea - D. Petrescu, Prodan, Belodedici, Lupescu - Gică Popescu, D. Munteanu (83 Panduru), Selymes, Hagi - I. Dumitrescu, Răducioiu. Antr: A. Iordănescu
Eliminat: Schwarz (102)

EI AU ÎNVINS CANCERUL

BRIAN LAUDRUP. 42 de ani. Fostul internaţional danez s-a vindecat de cancer limfatic, detectat într-o formă incipientă, şi şi-a reluat jobul de comentator la TV 3.

BRYAN ROBSON. 54 de ani. Fostul star al lui Manchester Utd. a cîştigat în martie lupta cu o tumoare la gît. Cancerul nu l-a împiedicat să pregătească "naţionala" Thailandei, de care s-a despărţit acum 3 luni.

LIUBO PENEV. 45 de ani. Azi antrenorul lui Litex, fostul internaţional bulgar a fost depistat la începutul lui 1994 cu cancer testicular, ratînd World Cup ‘94. După un an de tratament, boala a fost învinsă.

JOSE FRANCISCO MOLINA. 41 de ani. Titular în poarta lui La Coruna, a anunţat că suferă de cancer testicular în octombrie 2002. Operat de urgenţă, a ratat tot sezonul, dar s-a refăcut complet şi a revenit.

LANCE ARMSTRONG. 40 de ani. La 25 abia împliniţi a fost diagnosticat cu cancer testicular şi tumori metastazate la plămîni şi la creier. Şi-a revenit miraculos şi a stabilit un record de 7 victorii consecutive în Turul Franţei (1999-2005).

MARIO LEMIEUX. 45 de ani. Avea 27 de ani şi jumătate cînd a aflat că suferă de boala Hodgkin, formă de cancer limfatic. Supus unui tratament agresiv de radioterapie, a lipsit doar două luni de pe gheaţă, însă s-a retras la finalul sezonului pentru a da prioritate sănătăţii.

MARTINA NAVRATILOVA. 55 de ani. În aprilie 2010 a anunţat că i s-a descoperit un cancer la sîn. S-a operat, apoi a făcut terapie cu radiaţii, iar după cîteva săptămîni a jucat într-un meci demonstrativ, cu scopul strîngerii de fonduri pentru sinistraţii din Haiti.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Arena-OZN din România prinde contur! Imagini spectaculoase cu obiectivul de 25 de milioane de euro
Diverse
Arena-OZN din România prinde contur! Imagini spectaculoase cu obiectivul de 25 de milioane de euro
Oaspete de seamă la România - Kosovo » Va intona „Deșteaptă-te, române!” în fața a 50.000 de spectatori
Nationala
Oaspete de seamă la România - Kosovo » Va intona „Deșteaptă-te, române!” în fața a 50.000 de spectatori
Mircea Lucescu a ales între Bîrligea și Drăguș » A anunțat titularul cu Kosovo
Nationala
Mircea Lucescu a ales între Bîrligea și Drăguș » A anunțat titularul cu Kosovo

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (2)
geosl
geosl  •  08 Septembrie 2011, 11:39

de Cristi Dulca ce se mai stie? si el avea o problema asemanatoare...

botizan
botizan  •  08 Septembrie 2011, 08:07

Emotionant reportajul , in ciuda bolii a ramas in fotbal , si fata de ai nostri el o face acolo in teren nu in culise la treburi murdare (Prunea , G. Popescu , Prodan ) ...tot respectul si sper ca va invinge boala

Vezi toate comentariile (2)
Comentează