Articol de Dan Udrea - Publicat vineri, 22 octombrie 2010 00:00
"În calitatea mea de vicepreşedinte al Parlamentului European..." :O Unul dintre simbolurile Revoluţiei din '89 a trimis, cu antetul de vicepreşedinte al PE, o solicitare de rejucare a unui meci din Liga a 5-a în care echipa fiului său s-a plîns de prestaţia arbitrilor.
FIFA şi UEFA spun clar: "Nu acceptăm nici o intervenţie a politicului în fotbal!", însă în fotbalul românesc interdicţia dată de cele două foruri mondiale a fost încălcată de unul dintre cei mai importanţi demnitari români din Parlamentul European. Numele lui: Laszlo Tokes, unul dintre simbolurile Revoluţiei din decembrie 1989.
În calitate de vicepreşedinte al Parlamentului European, funcţie pe care o ocupă din această vară, el a trimis o solicitare oficială către Asociaţia Judeţeană de Fotbal Bihor, în care cerea să fie rejucat un meci de fotbal din Liga a 5-a!
Ordin de europarlamentar: "Daţi drum liber solicitării băiatului meu!"
Partida la care făcea trimitere e Vadul Crişului - CSU Partium 2-2, cea din urmă fiind gruparea la care preşedinte şi jucător e chiar fiul lui Laszlo Tokes, Mate Tokes. Primul care a contestat vehement arbitrajul brigăzii a fost Tokes junior, care a trimis, a doua zi după meci, o solicitare de rejucare către AJF Bihor.
După 4 zile, Tokes senior a scris o adresă oficială, cu antetul şi ştampila Parlamentului European, în care solicita, "în calitatea mea de vicepreşedinte", să "daţi drum liber plîngerii preşedintelui Clubului Sportiv Partium privind revizuirea meciului". GSP l-a căutat pe Laszlo Tokes, pentru a-şi prezenta poziţia, şi la biroul său din Bruxelles, şi la cel din Strasbourg, dar acesta, în ciuda asigurărilor consilierilor săi, n-a oferit pînă aseară tîrziu nici o declaraţie.
Familia Tokes: "Ascundeţi solicitarea de ochii FRF!"
Tocmai pentru că solicitarea nu respecta regulamentul, familia Tokes a solicitat chiar în adresa oficială trimisă AJF ca documentul să nu ajungă în posesia FRF! Chiar în finalul textului semnat de Tokes junior, se precizează: "Pentru că am avut o colaborare bună cu Dumneavoastră pînă acum, sperăm ca această sesizare să nu ajungă la FRF".
POZIŢIA AJF Bihor
"I-am zis <nu> domnului Laszlo Tokes"
Preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Bihor, Valer Vancea, a comentat ieri subiectul. "Am primit cele două solicitări, şi de la domnul Mate Tokes şi de la domnul Laszlo Tokes. Nici nu se pune problema de revizuirea meciului, adică să se rejoace, aşa cum s-a cerut. Nu există temei legal pentru aşa ceva, pentru că meciul s-a terminat, rapoartele oficialilor sînt clare. Rezultatul a rămas cel stabilit pe teren, partida nu se va rejuca", a declarat şeful AJF Bihor.
Tokes jr. aminteşte de "diferenţiere pe baze etnice"
Băiatul lui Laszlo Tokes a ţinut să treacă în adresa trimisă AJF-ului şi o referire la problemele extrasportive cu care s-a confruntat. "Nu e un secret că la început echipa era formată din băieţi de la Facultatea Creştină Partium, de etnie maghiară. Tocmai acest lucru a creat multe probleme, auzindu-se voci care îşi arătau nemulţumirea şi supărarea pentru diferenţierea pe baze etnice". Universitatea Creştină Partium a fost fondată chiar de Laszlo Tokes în 1999.
"În afară de acea solicitare care conţine antetul Parlamentului European, domnul Laszlo Tokes n-a făcut şi alte presiuni, nu m-a sunat, nu m-a ameninţat, nici măcar n-am discutat vreodată cu el, îl ştiu doar de la televizor"
Valer Vancea, preşedinte AJF Bihor
"Cuvîntul şi funcţia tatălui meu au altă greutate!"
Mate Tokes, băiatul lui Laszlo Tokes, spune că a apelat la părintele său pentru a avea mai multă putere de convingere asupra membrilor AJF Bihor
- Domnule Mate Tokes, de la Gazeta Sporturilor vă deranjez, vreau să vă întreb în legătură cu scandalul provocat la meciul echipei dumneavoastră...
- Da, bună ziua, ce vă interesează?
- Înţeleg că tatăl dumneavoastră, în calitate de vicepreşedinte al Parlamentului European, a trimis la AJF Bihor...
- Alo? Nu se aude foarte bine, sînt în drum spre Budapesta şi sînt şi pe roaming, poate mă sunaţi mîine să discutăm despre acest subiect.
- Nu mai putem aştepta pînă mîine.
- OK, eu n-am acceptat ca arbitrii să-şi bată joc de echipa mea şi am depus o contestaţie la AJF, ca să nu mai creadă arbitrii că sînt Dumnezeu pe teren. Pur şi simplu şi-au bătut joc de munca noastră.
- Şi cum a ajuns tatăl dumneavoastră implicat în această poveste?
- I-am povestit ce s-a întîmplat şi el a făcut o adresă. Atît. Nu a cerut protecţie sau altceva pentru echipa mea.
- Dar ştiţi că intervenţia politicului în fotbal e interzisă.
- Da, ştiu, nici n-am vrut o presiune a politicului în acest caz.
- Dar ce anume?
- Păi, eu am făcut o solicitare, dar una e să mă duc eu şi să nu mă bage nimeni în seamă şi cu totul altfel e dacă a trimis tata. Numele şi funcţia tatălui meu au altă greutate. Şi apoi, dacă s-a făcut o nedreptate pe teren, important e ca ea să fie remediată, nu cine face cererea. Oricum, tata n-a primit nici un răspuns, iar comisia a judecat tot cum a vrut ea, ne-a suspendat antrenorul pe 6 etape, dar şi un jucător şi ne-a dat şi o amendă mare.
"Tata a făcut o scrisoare în care a cerut revizuire, el n-a condamnat pe nimeni, n-a făcut presiuni, doar a ridicat o întrebare"
Mate Tokes
Solicitarea lui Laszlo Tokes către AJF Bihor
GSP vă redă integral cererea oficială trimisă de Laszlo Tokes către AJF Bihor. Cererea e scrisă de mînă, în limba română, chiar de vicepreşedintele Parlamentului European şi conţine unele dezacorduri.
Stimate D-le Preşedinte,
Ca tată al unui jucător din echipa de fotbal Partium FC am luat de cunoştinţă cu mîhnire cele întîmplate la meciul de fotbal dintre echipa lui şi cea din Vadul Crişului.
Pe de altă parte, în calitatea mea de vicepreşedinte al Parlamentului European responsabil - între altele - pentru domeniul de sport consider drept inacceptabil atitudinea vădită părtinitoare al trioului de arbitrii care în mod abuziv au pecetluit soarta meciului în cauză.
Sub semnul şi în spiritul "fair play"-ului caracteristic vieţii de sport din Europa, vă rog să-i daţi drum liber plîngerii preşedintelui Clubului sportiv Partium privind revizuirea meciului de fotbal dintre echipele menţionate.
Cu stimă,
Tokes Laszlo!
Laszlo Tokes înainte şi după Revoluţie
- s-a născut la Cluj, pe 1 aprilie 1952
- a absolvit Institutul Teologic Protestant din Cluj în 1975
- între 1981 şi 1982 a contribuit la editarea revistei clandestine Ellenpontok, ceea ce a atras urmărirea sa de către Securitate
- între 1990 şi 2004 a fost preşedinte de onoare al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România
- în 1996 a fost ales preşedinte de onoare al Uniunii Mondiale a Maghiarilor
- În 2001, conducerea UDMR l-a sancţionat cu "mustrare scrisă" din cauza unor declaraţii cu conţinut naţionalist maghiar
- în 2007, a fost audiat de CNSAS pentru că au existat acuzaţii că ar fi colaborat cu Securitatea. Cu majoritate de voturi s-a decis că Tokes n-a colaborat cu Securitatea
- în noiembrie 2007 a fost ales deputat independent din partea României în Parlamentul European, unde pe 15 iunie 2010 a fost ales ca unul dintre cei 14 vicepreşedinţi
De ce e considerat unul dintre simbolurile Revoluţiei din '89
- în vara lui 1989, a acordat un amplu interviu Televiziunii Maghiare, fapt care a înfuriat autorităţile române, iar episcopul de Oradea, Laszlo Papp, a decis destituirea lui de la parohia din Timişoara şi mutarea în satul Mineu (Sălaj)
- Tokes a refuzat să se mute, s-a deschis un proces, pe care l-a pierdut şi a avut termen pînă pe 15 decembrie 1989 să evacueze de bună voie locuinţa, dar s-a opus
- pe 16 decembrie, Securitatea a încercat să-l ridice din casa parohială, ceea ce a generat protestul enoriaşilor reformaţi maghiari, iar de aici pînă la mişcarea populară din Timişoara n-a mai fost decît un pas
A solicitat autonomia Ţinutului Secuiesc
Laszlo Tokes s-a aflat ultima dată în atenţia presei din România în urmă cu 3 luni. În vară, el a cerut autonomia Ţinutului Secuiesc, imediat după ce Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a recunoscut independenţa Kosovo. "Trebuie să ieşim în stradă dacă e nevoie! Secuimea are nevoie de un model de tip catalan", şi-a justificat Tokes cerinţa.
10.000 de euro pe lună e salariul unui membru important al Parlamentului European, la care se adaugă cîte 290 de euro diurnă pentru fiecare zi petrecută la activităţile de la Bruxelles şi Strasbourg