GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  

Meciuri de legendă pe fostul "23 august"

Boloni se pregateste de sutul naprasnic pe care Zoff nu l-a putut para +4   FOTO
Boloni se pregateste de sutul naprasnic pe care Zoff nu l-a putut para

Articol de - Publicat marti, 22 februarie 2011 00:00 / Actualizat marti, 22 februarie 2011 13:47

Vă mai amintiţi marile victorii cu Anglia, cu Italia sau cu Hamburg?


Arena bucureşteană, construită în 1953, a fost părtaşă de-a lungul timpului la multe momente istorice din fotbalul românesc. Prima victorie răsunătoare, 3-1 cu Spania, a fost realizată pe 25 noiembrie 1962 de "naţionala" lui "Ţop" Voinescu, a "Profesorului" Gheorghe Constantin, a lui Ion Nunweiller sau Pîrcălab. Meciul s-a disputat în preliminariile Euro '64, cu 80.000 de spectatori în tribune.

Portugalia lui Eusebio învinsă de două ori
Pe lista partidelor memorabile se află şi două confruntări ale "naţionalei" cu Portugalia legendarului Eusebio. "Perla din Mozambic" a părăsit de două ori cu capul plecat gazonul celui mai mare stadion din România. Prima dată în 1965, cînd "tricolorii" conduşi de legendarul Ilie Oană s-au impus cu scorul de 2-0 (goluri Pîrcălab şi Alexandru Badea), în calificările CM '66. Istoria s-a repetat patru ani mai tîrziu, pe 12 octombrie '69. Marele Dobrin a consfinţit prin golul său încă un succes antologic, 1-0, împotriva lusitanilor. Rezultatul a netezit drumul generaţiei lui Mircea Lucescu spre Mondialul din '70, de la Guadalajara.

CASETA MECIULUI din '69
România - Portugalia 1-0
A marcat: Dobrin (30).
România: Răducanu - Sătmăreanu, Hălăgeanu, Dan Coe, Deleanu - C. Dinu, R. Nunweiller, Dembrovschi, Dobrin, Dumitrache, M. Lucescu. Selecţioner Angelo Niculescu.
Spectatori: 90.500

Prima victorie împotriva Angliei
Un alt episod de referinţă este meciul de acum 21 de ani România - Anglia 2-1, prima victorie "tricoloră" împotriva inventatorilor fotbalului. 75.000 de spectatori au aplaudat în picioare uimitoarea performanţă a trupei pregătite de Valentin Stănescu în preliminariile CM '82. Eroii acelei confruntări au fost marcatorii celor două goluri, steliştii Marcel Răducanu (35) şi Anghel Iordănescu (75). Cel din urmă a transformat impecacbil, la 1-1, un penalty obţinut de regretatul Zoli Crişan, rapida extremă a Craiovei Maxima.

CASETA MECIULUI din '80
România - Anglia 2-1
Marcatori: Marcel Răducanu (35), Iordănescu (75 - pen)/ Woodcock (64).
România: V. Iordache - Negrilă, Ştefănescu (cpt.), Sameş, I. Munteanu - Ţicleanu (71 I. Dumitru), Beldeanu, Iordănescu - Crişan, Cămătaru, M. Răducanu. Selecţioner Valentin Stănescu.
Spectatori: 75.000

Am bătut campioana mondială, Italia
Seara de 16 aprilie 1983 a rămas în istoria fotbalului românesc prin torţele pe care cei 80.000 de fanii le-au aprins în tribunele fostului " 23 August" pentru a marca incredibila victorie, 1-0, obţinută de "tricolori" împotriva campioanei mondiale en-titre, Italia. Prima şi unica într-un meci oficial contra "squadrei-azzurra! A fost o seară magică în care Mircea Lucescu l-a eclipsat pe Enzo Bearzot, legendarul selecţioner cu pipă, Balaci pe temutul fundaş Gentile, Gino Iorgulescu pe supergolgeterul Paolo Rossi, iar Boloni pe uriaşul portar Dino Zoff. Victoria a netezit drumul "tricolorilor" spre calificarea la Euro '84 din Franţa.

CASETA MECIULUI din "83
România - Italia 1-0
A marcat: Boloni (24)
România: Moraru - M. Rednic, G. Iorgulescu, Ştefănescu (cpt.), Ungureanu - Augustin (70 I. Andone), Boloni, Klein, Balaci, Geolgău (87 Cîrţu), Cămătaru. Selecţioner Mircea Lucescu.
80.000 spectatori

Dinamo a umilit Hamburg, campioana Europei
În 1983, la şase luni de la "momentul Italia", românii au mai trăit o noapte magică pe stadionul "23 August". Bucuria a fost produsă de Dinamo, care, pe 19 octombrie, a şifonat rău de tot blazonul deţinătoarei Cupei Campionilor Europeni, SV Hamburg. 3-0 după o evoluţie a "cîinilor roşii" care i-a entuziasmat pe cei 70.000 de spectatori. Augustin, Mulţescu şi Orac s-au întrecut în goluri care mai de care mai frumoase, administrînd o corecţie umilitoare trupei marelui Ernst Happel din care făceau parte vicecampionii mondiali Kaltz şi Magath.

CASETA MECIULUI cu HAMBURG
Dinamo - Hamburg 3-0
Cupa Campionilor Europeni, turul al II-lea, manşa tur
Au marcat: Augustin (29), Mulţescu (62), Orac (79)
Dinamo: Moraru - M. Rednic, I. Andone, Nicolae, I.Marin, Mulţescu, Augustin, Custov, Ţălnar (68 Movilă), Dragnea, Orac. Antrenor: Dumitru Nicolae Nicuşor.
Spectatori 70.000

Sfert de finală românesc în UEFA: Steaua - Rapid
Cu un an înainte să fie demolat, stadionul "Naţional" a fost martorul unui alt eveniment unic în fotbalul românesc. Pe 6 aprilie 2006, a găzduit manşa secundă din sferturile de finală C2 dintre "UEFAntasticele" Steaua şi Rapid, scor 0-0. Cosmin Olăroiu l-a eliminat pe Răzvan Lucescu, graţie remiziei, 1-1, obţinute în tur, în Giuleşti, astfel că Steaua a jucat semifinala cu Middlesbrough.

CASETA RETURULUI DIN UEFA
Rapid - Steaua 0-0
Rapid: D. Coman - M. Constantin, Maftei, I. Rada - Bădoi, N. Grigore, R. Stancu (65 E. Dică), I. Stancu - Buga (76 Vasilache), D. Niculae - V. Moldovan (70 Burdujan). Antrenor Răzvan Lucescu
Steaua: Carlos - Ogăraru, Goian, Ghionea, Petre Marin (78 Lovin) - Opriţa (67 Neşu), Paraschiv, Rădoi, Nicoliţă - Andrei Cristea (90 D. Bălan), Dică. Antrenor: Cosmin Olăroiu

ATLETISM
Anişoara Cuşmir, record mondial în '83
Nu doar fotbalul a făcut istorie pe fostul stadion "23 August". Atletismul a scris o pagină de neuitat pentru sportul românesc. Pe 5 iunie 1983, Anişoara Stanciu Cuşmir a devenit recordmenă mondială la săritura în lungime, cu 7,43 metri, performanţă realizată într-o dispută cu o altă fostă mare campioană a acestei discipline din acea vreme, Vali Ionescu.


Citește și:

Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
Stiri extrasport
Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
Nationala
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”
Superliga
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (1)
dinamir
dinamir  •  23 Februarie 2011, 22:01

o corecrie trebuie facuta.dragnea nu amarcat in meciul cu hamburg.acesta este golul din meciul cu girondins bordeaux. cu hamburg au marcat augustin multescu si orac.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează