GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  GICANT OLIMPIC

Proiect pentru un uriaş complex olimpic şi de agrement: 175 de hectare, fondurile estimate se ridică la peste 600 de milioane de euro

Așa arată acum terenurile virane de la intrarea din Ploiești, unde s-ar putea ridica proiectul sportiv
dedicat performanței și agrementului: pe fundal, în dreapta, se zărește Mănăstirea Ghighiu. FOTO Alex Nicodim +2   FOTO
Așa arată acum terenurile virane de la intrarea din Ploiești, unde s-ar putea ridica proiectul sportiv dedicat performanței și agrementului: pe fundal, în dreapta, se zărește Mănăstirea Ghighiu. FOTO Alex Nicodim

Articol de - Publicat joi, 12 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 11 ianuarie 2012 21:45

Planul a fost lansat de Uniunea Generală a Industriaşilor Prahova, unde preşedinte e fostul arbitru FIFA Adrian Moroianu, 58 ani. El aşteaptă ca, în săptămînile următoare, să se semneze deja contractul de asociere între oficialităţile locale şi să se disponibilizeze fondurile pentru studiul de fezabilitate


Ploieştiul prepară construcţia unui imens Complex Multifuncţional Cultural şi Sportiv, în fapt o mare bază olimpică, avînd amplasamentul la porţile urbei: aproape de Mînăstirea Ghighiu, pe centura spre Cheia. Iar proiectul, lansat de Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR), filiala Prahova, ar urma să se întindă în comuna Bărcăneşti, pe 175 de hectare, aflate în proprietatea oficialităţilor locale.

"Cine va pune piedici politice va cădea la urne"
Fost arbitru internaţional (78 meciuri externe), retras din activitate în '95, Adrian Moroianu, 58 ani, e cel care a lansat şi gestionează proiectul, care, în funcţie de necesităţi, se poate extinde pînă la 300 ha: "E vorba despre o strategie de dezvoltare a oraşului, pe intervalul 2012-2020, în cadrul căreia am gîndit ridicarea unui complex unic pentru această parte a Europei. Şi vrem ca lucrurile să se mişte repede, cu atît mai mult cu cît nu vor exista nici obstacole juridice, de tipul expropierilor, pentru că terenul aparţine în totalitate Consiliilor Judeţean şi Local din Ploieşti şi Bărcăneşti. Sigur, pe propunerile noastre se poate discuta, astfel încît să se stabilească nişte priorităţi la construcţia bazelor".

Asigură că la mijloc nu sînt raţiuni electorale într-un an care se anunţă agitat la alegeri: "E un plan serios, absolut realizabil, mai ales că Ploieştiul e deficitar în prezent la spaţii sportive şi zone verzi. Şi dacă cineva va lua în calcul piedici politice la punerea în practică a proiectului va avea de suferit la urne, fiindcă sînt sigur că prahovenii îşi doresc un astfel de loc, destinat şi recreerii, nu doar performanţei".

Investiţii anuale: 20 mil. euro din bugetele locale, 50 mil. euro din privat
Finanţare? Răspunde tot Moroianu: "Ar trebui să se aloce în următorii nouă ani circa 10% din bugetele locale, iar completările ar veni din parteneriate public-privat, în special pe zona de servicii, cazare, alimentaţie publică". Practic, ar fi vorba de circa 20 de milioane de euro anual veniţi din fondurile de stat şi alte 50 de milioane din privat. Totalul investiţiei, la cheie, s-ar putea ridica, estimativ, în 2020, la peste 600 de milioane de euro!

Moroianu spune că interes în zona industriaşilor deja s-a conturat: "Rămîne numai să se semneze întîi contractul de asociere între municipalităţi, posibil chiar în februarie. Şi să se aprobe fondurile pentru studiul de fezabilitate. Iar apoi să solicităm sprijinul Facultăţii de Arhitectură pentru a realiza, deocamdată, o machetă a acestui complex, care să fie expusă o perioadă şi în centrul Ploieştiului, spre a fi studiată de cetăţeni. Intenţionez să discut cu Mac Popescu, fostul preşedinte al Sportului şi omul care a contribuit inclusiv la construcţia noului stadion din Bucureşti şi a Casei Olimpice, pentru a desemna o echipă care să se ocupe de acest proiect".

Acces rutier şi aerian facil
În plus, mai există o idee: transformarea Grupului Şcolar din Bărcăneşti în Colegiu Naţional cu profil sportiv. Asta fiindcă vecinătatea viitoarei bazei olimpice, aflată deocamdată doar pe hîrtie, ar permite aici şi crearea unor clase speciale pentru sportivi, care să aibă astfel la dispoziţie şi spaţii de învăţămînt.

Iar amplasamentul luat în calcul pentru ridicarea complexului mai are un avantaj special: viitoarea autostradă Bucureşti - Braşov trece la doar 6-7 km pe lîngă respectivul teren, DN1 e şi mai aproape, iar pînă la aeroportul "Henri Coandă" sînt în jur de 40 km. Adică acces extrem de facil, rutier şi aerian.

Ce ar urma să conţină Complexul
Bazin Olimpic - 4.000 locuri (înot, polo, sărituri în apă, înot sincron)
Stadion de atletism - 6.000 locuri
Sală polivalentă 1 - 10.000 locuri (gimnastică artistică/ritmică, lupte, taekwando, handbal, baschet)
Sală polivalentă 2 - 5.000 locuri (box, scrimă, tenis de masă, haltere)
Velodrom acoperit - 4.000 locuri (ciclism)
Patinoar acoperit - 4.000 locuri (hochei, curling, patinaj viteză pe pistă scurtă)
Teren central tenis de cîmp - 8.000 locuri (5-6 terenuri adiacente - cîte 500 locuri)
Teren central hochei pe iarbă - 3.000 locuri (2-3 terenuri adiacente - cîte 300 locuri)
Academie fotbal - 9 terenuri ( 4 cu gazon natural, 4 cu suprafaţă artificială, 1 cu nisip, pentru forţă)
Sală concerte - 8.000 locuri
Teatru de vară - 8.000 locuri
Parc de distracţie - luciu apă, bazine, parcuri tematice
Clădiri administrative (pentru salariaţii DJTS Prahova, CSM Ploieşti, CS Petrolul, administraţia complexului)
Hotel, restaurante, parcări supra/subterane, spaţii de închiriat, birouri, grădiniţă, policlinică

Izvorani, singura oază de sport (foto jos)
În România există în prezent un singur complex olimpic, cel de la Izvorani, la 33 km de Bucureşti, tot pe şoseaua spre Ploieşti. Baza cuprinde 2 hoteluri cu o capacitate de 146 de locuri de cazare, un centru de conferinţe, o vilă de protocol cu 6 locuri, săli pentru gimnastică, tenis, terenuri de tenis în aer liber, un bazin olimpic (240 locuri în tribune, posibilitate de extindere la 550) şi un stadion (atletism, fotbal, rugby, tribună cu 185 locuri). În rest, mai există în ţară, doar alte trei bazine olimpice (Bucureşti, Piteşti, Brăila). Ultimul e însă în paragină, iar celelalte nu au standardele necesare spre a găzdui competiţii internaţionale importante.

"Ridicarea complexului sportiv de la Ploieşti ar deschide şi posibilitatea de a primi finanţare de la Guvern şi de la COSR pentru centre de pregătire olimpică"
Adrian Moroianu, preşedinte UGIR Prahova, consilier judeţean independent

"Împreună cu oficialităţile locale, UGIR se va putea ocupa şi de mediatizarea externă a proiectului, de atragerea unor consorţii interesate să participe la licitaţii internaţionale, dar, în eaglă măsură, oferirea unor oportunităţi companiilor româneşti"
Adrian Moroianu, preşedinte UGIR Prahova, consilier judeţean independent

"E un lucru bun pentru comună, mai ales în zona de est a localităţii, care era părăsită"
Gheorghe Dima, primar Bărcăneşti

"Sînt un susţinător al acestui proiect, care sper că va obţine repede majoritatea în Consiliul Judeţean pentru a se demara toate procedurile necesare ca el să devină realitate"
Adrian Dobre, prefect Prahova

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gest HULIGANIC în Giulești » Atac îngrozitor la adresa siguranței presei! Jurnalist bruscat de un impresar care purta o legitimație a clubului din Superligă: „Dormiți!”
Superliga
Gest HULIGANIC în Giulești » Atac îngrozitor la adresa siguranței presei! Jurnalist bruscat de un impresar care purta o legitimație a clubului din Superligă: „Dormiți!”
S-a întâmplat fix lucrul care l-a scos din sărite pe Șucu: „Nu pot accepta așa ceva!”
Superliga
S-a întâmplat fix lucrul care l-a scos din sărite pe Șucu: „Nu pot accepta așa ceva!”
Partenera titularului de la Rapid a plecat din România: „Alte 3 luni departe de tine. Nu sunt sigură dacă devine mai greu sau mai ușor”
Superliga
Partenera titularului de la Rapid a plecat din România: „Alte 3 luni departe de tine. Nu sunt sigură dacă devine mai greu sau mai ușor”

Cosmin Olăroiu nu ne vrea în UE, Ion Țiriac nu ne vrea în NATO! Declarații controversate în studioul GSP: „Sunt stupefiat! Nu-mi trebuie bază militară! Știți ce ar merge, în schimb?”

Ce-a pățit soția fotbalistului când a ajuns în Botoșani? „S-a dus la mall în Iași, o sută de kilometri, și ne-a spus: «Mamă, ce oraș mare»!”


Comentarii (5)
silviubu
silviubu  •  12 Ianuarie 2012, 12:27

Hochei-ul nu este Disciplina Olimpica? Polo la fel? De ce? nu aveti in vedere si aceste dicipline? De ce nu din Bani Europeni? Haide-ti sa mutam Baza de Hochei din Miercurea Ciuc in acest centru Olimpic. Ganditiva la Perspective in apropierea acestui centru sunt doua orase mari Bucuresti este un oras cu aproximativ 2.000.000. locuitori, orasul Ploesti circa 232.452 locuitori.

nerone
nerone  •  12 Ianuarie 2012, 10:06

noroiosule,fa proiecte pe bani europeni nerambursabili ,nu pe bani de la bugetele primariilor.abia atunci se va dovedi ca gandesti bine.sunt fonduri europene care asteapta proiecte.faceti-le,nu mai sugeti de la bugetele si asa prea mici ale primariilor.

rkvelez
rkvelez  •  12 Ianuarie 2012, 08:52

la cum il stiu pe moroianu asta e doar propaganda politica... ar fi frumos... totusi cred ca e doar o manevra a psd-ului de a atrage voturi

Vezi toate comentariile (5)
Comentează