Articol de Decebal Rădulescu - Publicat vineri, 25 februarie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 25 februarie 2011 18:19
Dar asta nu l-a împiedicat pe Sorin Blejnar, şeful ANAF, să admită că el e cel care i-a sfătuit, în propriul birou, pe Becali şi pe Borcea, cum să-şi amîne cluburile datoriile către stat!
Blejnar e omul zilei. Opoziţia îl acuză de protecţie a traficanţilor din vămi. Ziariştii îl sună întrebîndu-l "am auzit că vă ridică DNA peste o oră. Putem veni să filmăm?". Şeful ANAF a ales să discute pentru publicul Gazetei, ziar pe care-l colecţionează stivă într-un colţ al biroului său tensionat, ziar despre care aminteşte şi acum că a adus Fiscului 400.000 de dolari cu investigaţia "Gică Popescu", dosar după care a început şi ascensiunea lui spre vîrful ANAF
Intenţia de a realiza un interviu cu şeful ANAF, Sorin Blejnar, e veche. De 3 luni am solicitat discuţia. Probabil n-a avut timp.
Brusc, în plină nebunie la vămi, cel indicat de Opoziţie drept "Regina" ne-a contactat. "Facem interviul", a spus Sabina Zereş, purtătorul de cuvînt al ANAF. "Cînd?". "Azi, la 16".
Cel mai urît dintre pămînteni
Intrăm în cel mai vînat birou al momentului. Şi cel mai contestat personaj al ultimelor zile. Mochetă portocalie. I-o arătăm cu degetul. Blejnar zîmbeşte: "N-are legătură cu ce vă gîndiţi".
Peste tot sînt icoane, iar televizorul stă pornit pe Money Channel. În bibliotecă stau cărţile lui Marin Preda, "Moromeţii", "Delirul" şi "Cel mai iubit dintre pămînteni". O atmosferă de minister în Noul Kremlin, iar telefoanele sună ca la 112. Sînt presărate şi cîteva distincţii pe care le-a primit de-a lungul vremii. Pe cele două birouri stau sute de documente, dar şi două stilouri Mont Blanc, marfă bună, marfă scumpă.
DNA, jurnaliştii şi Regina
Personajul pare sigur pe el. Iese scurt din birou cu ofiţerul de presă. Revine relaxat. "Eu sînt Regina în scandalul ăsta de la vamă. Înţeleg că a mai apărut ceva legat de mine. Nişte lucruri care n-au nici o legătură cu realitatea. Colega mea mi-a mai zis că au sunat-o jurnalişti care se află la intrarea în Minister. I-au spus că din informaţiile lor ar veni DNA-ul să mă aresteze". Zîmbeşte din nou.
Bărbatul de 40 de ani supralicitează: "Poate prindeţi ceva în direct. Ar fi o lovitură! Nu? Glumesc. Haideţi să trecem la lucruri serioase".
Anul trecut, Cristi Borcea si Gigi Becali l-au vizitat pe seful ANAF pentru a-i cere pasuire de la plata taxelor catre stat. Au primit doar o amînare si de bucurie au hotarît sa nu-l ajute si pe Copos. Întîmplarea e descrisa savuros de seful ANAF
- Circula un zvon ca încercati sa-i ajutati pe patronii din fotbal sa scape de datoriile pe care le au la statul român. Se spune ca le-ati fi dat chiar niste solutii.
- (Zîmbeşte, mereu zîmbeşte!) Nu, domnule! S-a înteles gresit. Imediat va povestesc despre o vizita pe care am primit-o anul trecut. Dar înainte hai sa va amintesc ceva. E vorba de cazul Bratu. Va citeam zilnic. Chiar dumneavoastra ati scris atunci articolul pe ultima pagina. În aceeasi zi, Sebastian Bodu, care era seful ANAF, urma sa aiba o conferinta de presa. I-am spus: "Vezi ca sigur vei fi întrebat ce stii despre asta! Sa raspunzi ca am demarat deja o ancheta. Noi nu începuseram însa nimic". Asa a fost. Apoi am pornit si noi investigatiile.
- De ce doar Gica Popescu a platit atunci 400.000 de dolari? Mai erau si fratii Becali care luasera niste bani.
- Chiar nu-mi aduc aminte. Stiu doar ca Departamentul contabil al lui Gica Popescu a calculat repede ce suma ar avea de plata si ne-am trezit cu banii în conturi. Noi nici macar nu încheiaseram actul de control sau vreun titlu de creanta.
Au batut cuba în birou la Blejnar
- Bun! Ce vizita ziceati ca ati primit anul trecut?
- OK. E vorba de prima întrebare. Au venit la mine la birou domnii Borcea si Gigi Becali. Foarte direct, m-au întrebat: "Domnule Blejnar, cum facem cu datoriile astea pentru ca fotbalul se duce de rîpa. Nu sînt bani, n-avem cum sa platim. Macar sa amînam într-un fel, sa gasim niste variante".
- Si?
- Bineînteles, ca sa nu platesti nu se poate. Le-am spus ca pot amîna platile si le-am indicat Ordonanta de Urgenta numarul 92 din 2009 care dadea posibilitatea oricaror societati sa-si amîne de la plata obligatiile bugetare. A fost comic imediat dupa ce le-am spus asta.
- De ce?
- S-au ridicat în picioare, au batut cuba, totul se întîmpla aici, la mine, în birou si apoi l-am auzit pe domnul Becali strigînd la domnul Borcea: "Bai Cristi, sa nu-i spunem lui Copos de treaba asta, ca ala înnebuneste. Lasa-l asa" Si rîdeau în hohote. Poate ca de aici sa se fi aparut zvonul asta.
Restantele fotbalului românesc
- Domnule Blejnar, are ANAF o cifra totala a datoriilor din tot fotbalul românesc?
- Da. Avem. La data de 31 decembrie 2010, un numar de 173 de cluburi de fotbal din tara aveau restante la bugetul de stat general consolidat în suma de 487.335.013 milioane de RON. Doar 21 dintre cluburi nu au înregistrat obligatii bugetare.
- Suma e colosala.
- Sînt peste 100 de milioane de euro, dar îi vom recupera. La Liga 1 sînt aproape 100 de milioane de lei restante.
- Cum stau cu datoriile?
- 8 cluburi de Liga 1 au datorii sub doua milioane de lei, în timp ce 3 dintre ele n-au nici un fel de datorie.
Dinamo Bucuresti si SC Dinamo 1948 SA au cele mai mari datorii
- Sa va întreb altfel: Steaua ce datorii are?
- Stati putin ca depinde care Steaua. FC Steaua are datorii nesemnificative, cam 200 de mii de lei. Numai ca Fotbal Club Steaua are datorii de 46, 3 milioane de lei.
- La Dinamo cum stau lucrurile?
- E mult mai dificil. Organizarea de astazi, adica denumirea de astazi SC Dinamo 1948 SA, are datorii de 15.542.642 lei. Iar Dinamo Bucuresti are datorii de 45.835.828 de lei. Ultima a intrat în insolventa în 2010. În momentul de fata, Dinamo a reusit sa suspende în instanta executarea silita. Sa vedem ce o sa mai fie dupa. Dar noi trebuie sa recuperam toti banii.
- Scapa ei si din asta. Ce le puteti face?
- Avem metode noi. Una dintre ele, sechestru pe drepturile federative ale jucatorilor. Vom vedea ce va fi. Trebuie ca pîna la urma toata lumea, indiferent de obiectul de activitate, sa-si plateasca datoriile catre stat. Asa e normal.
"Sînt stelist. Dar UTA îmi e mai la suflet. Am facut facultatea de Stiinte Economice la Timisoara. Acolo am jucat fotbal în Divizia Onoare. Eram fundas central. Din cauza unui accident de masina am abandonat fotbalul" - Sorin Blejnar, şeful ANAF