Articol de GSP - Publicat luni, 03 octombrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 03 octombrie 2011 12:14
Între o întîlnire la Cotroceni cu Băsescu şi Jaques Rogge şi o alta în Germania cu preşedintele Daimler, Ion Ţiriac a acceptat o oră de răgaz pentru un interviu neconvenţional, în care s-a descris cum se vede ca bunic sau cît se consideră de bogat, a povestit ce plăceri îşi mai oferă şi cum trăia din conserve în tinereţe.
- Domnule Ţiriac, cît de bogat e primul român din Forbes?
- Eu nu ştiu cum au calculat chestia asta cei de la Forbes. Eu ştiu că acum 20 de ani mă simţeam mai bogat ca azi, pentru că aveam timp să îmi cheltuiesc banii, să mă bucur de ei. Acum nu mai am.
Între o întîlnire la Cotroceni cu Băsescu şi Jaques Rogge şi o alta în Germania cu preşedintele Daimler, Ion Ţiriac a acceptat o oră de răgaz pentru un interviu neconvenţional, în care s-a descris cum se vede ca bunic sau cît se consideră de bogat, a povestit ce plăceri îşi mai oferă şi cum trăia din conserve în tinereţe.
- Domnule Ţiriac, cît de bogat e primul român din Forbes?
- Eu nu ştiu cum au calculat chestia asta cei de la Forbes. Eu ştiu că acum 20 de ani mă simţeam mai bogat ca azi, pentru că aveam timp să îmi cheltuiesc banii, să mă bucur de ei. Acum nu mai am.
- Spuneaţi că aţi realizat că sînteţi bogat cînd aţi început să nu vă mai uitaţi la preţurile din meniu, la restaurant...
- Da, aşa este... Dar pînă atunci...
- Cum era?
- Păi, mergeam în deplasări în Egipt, de exemplu, cu cîte 20 de kilograme de conserve după mine, ca să nu cheltuiesc diurna de 5 dolari. Iar la întoarcere aduceam tîrlici de gumă şi-i vindeam. Sau la Paris, stăteam cu Ilie în aceeaşi cameră, ca să economisim banii de cazare...
- Dumitru Dragomir povestea cum aducea video-uri şi bax-uri de cafea. Făceaţi şi dumneavoastră asta?
- Evident, mereu! Dar aveam nişte limite, fireşte. Eu şi Ilie am avut, recunosc, un statut privilegiat, mai ales pentru faptul că la revenirea în ţară puteam păstra paşaportul încă 28 de zile. Şi astfel plecam din nou. Altfel, formalităţile te omorau.
"Tănase" a schimbat tenisul mondial
- Cum de-şi păstreză Năstase succesul, popularitatea atît de bine?
- Tănase ăsta al meu a schimbat tenisul la nivel mondial. L-a adus de la elita în alb, mai jos, la popor. Oriunde merge, lumea îl recunoaşte mai bine decît pe Sampras sau pe Becker. E şi avantajul tenisului, să zicem, faţă de gimnastică, pentru că la tenis stă camera foarte mult pe faţa ta.
- Ilie a amestecat geniul cu un temperament rebel. Poate fi asemănat cumva cu Mutu, din punctul ăsta de vedere?
- Vă rog nu-l comparaţi pe Mutu cu Năstase! Ilie este o entitate. Noi oricum eram o generaţie altfel, mult mai disciplinată. Abia dacă beam o bere duminica.
- A făcut bine Piţurcă, pentru că l-a iertat pe Mutu?
- Eu nu prea îl cunosc pe Piţurcă. Dar ştiu că doar popa iartă păcatele...
Stadionul e senzaţional, dar trebuia făcut la marginea Bucureştiului
- V-am văzut la meciul cu Franţa, pe Naţional Arena. Au fost probleme cu...
- Nu mai vorbiţi toţi prostii. Stadionul e senzaţional! Păcat însă că nu e făcut unde ar fi trebuit, adică undeva la 5 kilometri în afara oraşului...
- Dar gazonul?
- Nu sînt specialist, dar, din cîte ştiu eu, un gazon nou are nevoie de vreo trei luni să se aşeze. Asta este! Oricum, am văzut la stadion bucurie, fericire în ochii românilor. Să sperăm că vine şi sala aia polivalentă, am înţeles că este doamna Udrea în spate...
- Apropo de bucurii, pe dumneavoastră ce vă mai face astăzi fericit?
- Fericirea e ceva de conjunctură. Important este ca la culcare să-mi pot spune că am făcut o faptă bună în acea zi.
- Sînteţi un bunic bun?
- Cred că sînt un tată şi un bunic mediocru. Eu nu am lucrat cu program 8-16, ca să mai am timp de viaţa mea, eu muncesc şi acum 26 de ore pe zi. Dar încerc să mă împart cît pot cu ăia mici, care sînt senzaţionali.
- De ce spune Ilie Năstase că îi este frică să urce în avion dacă pilotaţi dumneavoastră?
- Aa, păi, dacă îl mai ia aşa gura pe dinainte, nici nu-l mai iau, îl las pe jos, cu bicicleta. Eu zic că pilotez bine, am 500 de ore de zbor, pilotez cum conduci tu maşina. Dar nu mă mai bag la manşă la zboruri mai lungi de 3-4 ore.
- Ce v-ar lipsi să puteţi pilota un Boeing Jumbo 747?
- N-aş avea nici o problemă. Doar că ar dura ceva să obţin ratingul.
- Cu uriaşul 380 aţi fost?
- Daa, am fost în el încă dinainte de lansare. Airbus e controlat de Lagarderre, pe care-l ştiu de-o viaţă.
Jucării: hîrburi din 1940
- Aveţi un hobby cu maşinile.
- Nu neaparat cu maşinile, cu maşinile foarte vechi. Să vă dezvălui ceva: anul ăsta am cumpărat zece hîrburi din 1940. Am trei oameni care le îngrijesc toată ziua, ele sînt jucăriile mele.
- Vă mai băgaţi la motor, în şort, cu mînecile suflecate?
- Păi, sigur, doar nu stau toată ziua în costum. Chiar se mira ieri Enoiu că mă vedea în sfîrşit fără cravată. Dar e o treabă de respect, pentru că şi mie mi-ar plăcea să umblu toată ziua îmbrăcat în blugi.
- V-aţi întîlnit cu "prietenul" Jaques Rogge la Bucureşti zilele trecute...
- Nu-i nici prieten, nici duşman. Eu le port un respect enorm altor oameni care au scris istoria sportului, Blatter, Havelange, Samaranch sau Ecclestone. Povestea cu Rogge de la Olimpiada de la Atena e alta. Acolo am fost manipulat! La sedinţa CIO unde o judecau pe Andreea Răducan nu m-au lăsat să intru, le-am zis că ori cheamă poliţia, ori sparg uşa! Pînă la urmă m-au lăsat să vorbesc 5 minute. Am demonstrat că a fost o manipulare, dar degeaba. Oricum, sînt mîndru că am fost singurul preşedinte care s-a ridicat şi a zis: "Cine se droghează out din sport!".
- Dar aţi pierdut acea luptă, cu Răducan.
- Nu, nu eu. Au pierdut ei. Rogge îmi zice şi acum "call me Jaques".
- Rămînem fără box la Olimpiada de la Londra?
- E problema federaţiei. Dacă AIBA crede că FRB a greşit, o suspendă. COSR e împărat în România, poate să decidă dacă nu acceptă un conducător din cauza căruia să sufere toţi.
- Staţi în continuare departe de fotbal.
- Da, nu m-a tentat nici în 1985, când i-am refuzat pe cei de la Bayern Munchen şi i-am trimis la Kitzbuhel, acasă la Beckenbauer.
- De ce nu are tipul de afacerist Ţiriac urmaşi în România?
- Ba da, sunt o mulţime de tineri, poate mii, mai buni. E doar o chestiune de a fi în momentul potrivit la locul potrivit.
- Înţelegeţi decizia unui Chivu sau Rădoi de a renunţa la tricolor?
- Dacă ai 30 şi ceva de ani şi vezi că nu mai poţi sau că ai ajuns în vîrf şi nu mai ai unde urca, da. Pot veni alţii din urmă. Dar dacă "naţionala" depinde de ei, nu are soluţii şi fără ei este neajutorată, atunci e grav.... Oricum, Chivu este cel mai bun exemplu de sportiv român.
- De ce nu v-aţi băgat la turneul demonstrativ?
- Eu niciodată n-am jucat ca "Tănase". El e şi mai tinerel, poate mai multe, la fizicul lui.
800 de milioane de euro este averea lui Ion Ţiriac, conform Top Forbes, el fiind considerat cel mai bogat român
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!