GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  LITIGIU

Turcu vrea să arunce în stradă zece familii!

Articol de GSP - Publicat duminica, 21 martie 2010 00:00

32 de persoane locuiesc cu frica evacuării dintr-o casă ce aparţine firmei Romconstruct, al cărei patron e acţionarul dinamovist Vasile Turcu. Miza: terenul de 630 mp din zona Hala Traian

Zona Hala Traian din Bucureşti. Un imobil vechi, aflat în stare avansată de degradare e locul în care zece familii îşi duc cu greu traiul zilnic. Luptă de un deceniu pentru recunoaşterea dreptului de a deveni proprietarii apartamentelor respective. Sute de documente strînse în dosare reprezintă armele cu care 32 de persoane îşi cer în instanţă drepturile. De partea cealaltă se află acţionarul dinamovist Vasile Turcu.

Situaţia imobilului e neclară
De ce s-a ajuns în pragul evacuării? În 2000, fosta fabrică de construcţii Monolit S.A. a fost privatizată şi absorbită de firma Romconstruct, al cărei proprietar e Turcu. Acesta revendică imobilul în care stau cele 32 de suflete sub motivarea că locuinţa a intrat automat în posesia sa ca bun deţinut de vechea societate.

Deşi în instanţă i s-au solicitat de mai multe ori acte care să dovedească faptul că e proprietarul casei, Vasile Turcu, prin avocaţii lui, nu a putut proba acest lucru, susţin actualii ocupanţi ai casei. Totuşi, Judecătoria sectorului 2 a dat mai multe decizii pro-Turcu, iar oamenii sînt la un pas de evacuare.

Aceeaşi chirie de 24 de ani: 6 lei
Cei ce locuiesc în imobilul de lîngă Hala Traian sînt foşti muncitori pe şantier. Îşi duc viaţa de peste 24 de ani în clădirea în care miroase a mucegai, semn al deteriorării avansate. Construcţia are un aspect jalnic, lăsată să se degradeze.

"Am gresie cumpărată de o grămadă de timp, dar o ţin în cutii! De ce să o mai pun cînd ştiu că pot fi oricînd dat afară? La gaze şi la apă ne-am branşat singuri, avem acte, dar nimeni nu ne ia în seamă!", se  plînge unul dintre locatari.

Oamenii sînt cu chiriile la zi, pînă la finalul anului trecut, în ciuda faptului că administratorii au încercat prin diverse piedici să-i oprească să mai facă acest lucru! Virează acum lunar cîte 6 RON de apartament, cuantum stabilit înainte de Revoluţie. "După ce nu ne-au mai primit banii din mînă, am aflat contul lor şi i-am băgat direct!", povesteşte unul dintre bărbaţi.

"Nepotul lui Turcu ne-a ameninţat"
Locatarii se plîng că au fost ameninţaţi în mai multe rînduri de o persoană care s-a recomandat drept nepotul lui Turcu: "Ne-a avertizat că o să ne arunce în stradă, fiindcă noi n-avem feţe să stăm în buricul Bucureştiului".

Ei suspectează că acţionarul din Ştefan cel Mare are deja un plan stabilit pentru terenul casei, care măsoară 630 de metri pătraţi. Cum zona e bine plasată în Capitală, aproape de Unirii, miza e uriaşă. Ar fi vorba despre posibilitatea ca în locul imobilului jalnic, să apară un hotel sau să fie vîndut. Preţul unui metru pătrat în zonă poate ajunge şi la 1.300 de euro!

"Sorin Oprescu ne amînă de două luni"
Oamenii au încercat să afle cui aparţine imobilul. S-au adresat Primăriei Sectorului 2, de unde au fost îndrumaţi către sectorul 3. Şi lucrătorii de acolo şi-au declinat competenţa, aşa că s-a ajuns la Primăria Capitalei. "Nimeni nu ne primeşte, parcă trăim pe Marte, nu pe Pămînt! Nu existăm, dar noi avem buletine, acte, tot! De două luni sîntem programaţi în audienţă la Sorin Oprescu, dar e mereu ocupat!", povesteşte cu lacrimi în ochi unul dintre locatari.

Afaceri dubioase cu statul
Numele lui Turcu a fost implicat în mai multe scandaluri legate de bani publici. În 2006, Grupul de Investigaţii Politice condus de Mugur Ciuvică a dat publicităţii mai multe documente privind contractul încheiat în 2001 între Romconstruct, firma lui Turcu, şi Opera Română. Atunci, firma acţionarului dinamovist a cîştigat un contract de renovare a sediului Operei pentru 509 milioane lei vechi, însă în doar doi ani, prin 16 acte adiţionale, suma a ajuns la 146 de miliarde de lei vechi, adică de 286 ori mai mult! N-a existat însă nici o anchetă a organelor abilitate pe această temă.

"Sîntem disperaţi. Am plătit mereu chirie, iar acum sîntem la un pas să rămînem pe drumuri! Cei mai mulţi sîntem bolnavi după o viaţă pe şantier. Unde să ne ducem?"
Nae Dumitru, locatar

"Ce să vă spun, băi jegoşilor? Ce treabă aveţi voi cu litigiile mele?! Poate vă iau la nişte şuturi în c... dacă mai scrieţi un singur cuvînt de chestiile astea!"
Vasile Turcu

"Am pensie de 365 de lei şi fiica mea e gravidă. Locuieşte cu mine împreună cu soţul ei! Unde să nască? Pe stradă?"
Stanciu Iftichia, locatar

"Ne-am îmbolnăvit umblînd prin tribunale şi temîndu-ne că mîine e posibil să rămînem fără un acoperiş deasupra capului! Nu vrem decît dreptate!"
Filaret Macarie, locatar

800.000 de euro ar costa terenul pe care e amplasat imobilul: preţul unui metru pătrat în zona Hala Traian e de circa 1.300 de euro

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:

„Costa undeva aproape de 100 de milioane de euro!” » Ion Țiriac s-a enervat și a spus stop celei mai mari investiții pentru sport: „Nu o mai fac, chiar dacă am bani!”

Gigi Becali, discurs dur despre planurile lui Călin Georgescu: „Oricine e împotriva UE e prea dobitoc, țăran, prost și înapoiat! Eram primitivi înainte”


Comentarii (66)
 •  22 Martie 2010, 00:27

daca pana si ei zic ca plateau chiria aia de rahat care o plateau nu e logic ca stiau ca el e proprietar? care e problema? trebuiau dati afara de mult.. 6 lei chirie? in aceeasi zona, o familie care munceste pe capete, probabil plateste 600 de euro chirie pe un apartament de 3 camere.. toti avem aceleasi drepturi, aceleasi indatoriri.. cand platesti 6 lei chirie timp de 20 de ani , nu prea ai dreptul sa comentezi..

 •  21 Martie 2010, 22:46

Si ce treaba are stirea asta cu sportul? Sau voi chiar credeti ca daca ii merg bine afacerile lui Turcu, va investi mai multi bani la Dinamo?! :))

doru5  •  21 Martie 2010, 21:47

cica ei au lucrat in constructii si cladirea arata intr-un asa hal , ei plateau o chirie infirma , dar au lasat cladirea sa se degradeze in ultimul hal !!! e cam rusinos. imi dau seama ce fel de oameni locuiesc acolo. Din moment ce nu trebuie sa platesti mana de lucru... nu costa asa mult sa zugravesti o cladire. Su oare trebuia sa le plateasca proprietarul si intretinerea????

Vezi toate comentariile (66)
Comentează