GSP SPECIAL  »  TANARUL SAPTAMANII  »  SPECIAL

România va avea în premieră trei reprezentanţi la proba de nataţie din cadrul Jocurilor Paralimpice

Samuel Ciorap e creditat cu cele mai mari şanse la medalie la Paralimpiadă, dintre sportivii români de la Nataţie. +5   FOTO
Samuel Ciorap e creditat cu cele mai mari şanse la medalie la Paralimpiadă, dintre sportivii români de la Nataţie.

Articol de GSP - Publicat sambata, 07 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 06 ianuarie 2012 21:10

Deşi practică sportul de performanţă doar de 3 ani, înotătorii vor lupta în vară pentru medalii la cea mai importantă competiţie rezervată sportivilor cu deficienţe.

"Înotul nu trebuie să-ţi placă sută la sută, trebuie să-ţi placă mai mult decît sută la sută". Acestea sînt cuvintele din prima lecţie pe care a învăţat-o Valentin Velecico (17 ani) de la antrenoarea sa Emese Maniu. Vali este unul dintre cei 3 înotători, alături de fraţii Ciorap, Naomi (15 ani) şi Samuel (17 ani), care vor reprezenta România la Jocurile Paralimpice de la Londra. De ce Paralimpice şi nu Olimpice? Pentru că lor le lipseşte vederea!

Lumina din incubator, bezna de afară
"Am fost născut prematur, la 7 luni, şi a trebuit să fiu pus la incubator. Însă ochii mei nu suportau lumina din acel incubator. Medicii au observat prea tîrziu acest lucru şi din acea cauză am orbit. Am contactat ulterior mai mulţi medici, dar ei mi-au zis: poate peste 5, poate peste 10 ani. Cine ştie?", aşa începe povestea de viaţă a lui Valentin Velecico, descrisă de el pe blogul personal.

Puştiul din satul bistriţean Corvineşti s-a obişnuit cu întunericul din jurul său. A început să practice înotul de performanţă abia acum doi ani, în octombrie 2009, dar a progresat rapid. "Cu nevăzătorii totali este cel mai greu. Vali nu simţea deloc alunecarea şi plutirea. Dădea în gol din mîini şi din picioare. M-am băgat sub el în apă şi am înotat. Îi duceam braţele împreună cu ale mele, nu ştiu cît de ortodoxă e metoda, dar a funcţionat. Nu există o metodologie de învăţare, te adaptezi la fiecare. Trebuie însă mare grijă, să nu se înveţe incorect o mişcare, fiindcă se corectează foarte greu", a explicat antrenoarea Emese Maniu primele ore de înot ale lui Vali.

Speranţele României
Londra 2012 va fi prima competiţie Paralimpică la care vor participa şi înotători români. Echipa "Hope", din care fac parte Vali, Samuel şi Naomi, dar şi alţi 6 sportivi, a fost înfiinţată în octombrie 2008, imediat după ultima Olimpiadă pentru persoanele cu dizabilităţi.
"Cînd s-a întors de la Beijing doamna Sally Lamont, preşedintele Comitetului Naţional Paralimpic, ne-a spus că Ucraina a participat la înot cu o echipă de 75 de sportivi, care au cucerit peste 50 de medalii. La noi de ce nu s-ar putea?", şi-a amintit antrenoarea Maniu cum a luat naştere la Cluj primul club de înot pentru deficienţi de vedere. Numele echipei, "Hope", a fost ideea fraţilor Ciorap. "Totul a început ca o speranţă. În timp, înotul pentru noi a devenit un mod de viaţă", a subliniat Naomi Ciorap. Tenebrele care îi înconjoară au fost depăşite cu mult timp în urmă. Acum e lupta lor cu cronometrul.

Muşcătura din bordură
Accidentele sînt nelipsite la înotătorii nevăzători. "În special, începătorii se mai zgîrie de culoar, se lovesc la cap, dar pînă acum nu am avut parte de accidente majore", a explicat instructorul. Vali Velecico a avut parte şi el de un incident în bazin. "Aveam 9 ani şi atunci nici nu se punea problema de a face înot de performanţă. Eram la Felix într-o excursie, exploram prin apă şi la un moment dat am muşcat dintr-o bordură. Mi-am rupt un dinte din faţă. Mă amuz copios cînd îmi amintesc", a povestit Vali.

Băţul ajutător
Pentru a conştientiza momentul în care trebuie să schimbe direcţia la capătul bazinului, sportivii sînt atinşi pe cap cu ajutorul tapper-ului, un băţ care are în vîrf o minge de tenis. Chiar dacă mulţi dintre nevăzători îşi numără braţele şi ştiu cînd trebuie să întoarcă, sau se ghidează după umbre, la concursuri folosirea tapper-ului e obligatorie. La fel şi folosirea ochelarilor înnegriţi la nevăzătorii totali.

Se trezesc cu noaptea în cap
În fiecare zi, de luni pînă vineri, Vali, Sami şi Naomi se trezesc dis de dimineaţă, la ora 5:00, pentru a ajunge la antrenament. Înoată o oră şi jumătate, iar la ora 8:00 sînt la şcoală. După cursuri urmează al doilea antrenament al zilei în bazin, iar seara se încheie cu o alergare sau cu o şedinţă de pregătire la sala de forţă. "La început ne era foarte greu să ne trezim şi ni se părea extrem de obositor programul. Acum ne-am obişnuit şi chiar ne place foarte mult", spun copiii.

Jocurile Paralimpice se întorc acasă
Jocurile Paralimpice Londra 2012 se vor desfăşura în perioada 29 august - 9 septembrie în parcul sportiv ce va găzdui şi Jocurile Olimpice. Prima competiţie sportivă rezervată persoanelor cu disabilităţi datează din 1948, cînd în Anglia, la Stoke Mandeville, s-au întrecut între ei veteranii celui de-al Doilea Război Mondial cu leziuni ale măduvei spinării. Patru ani mai tîrziu au aderat la această competiţie şi sportivi din Olanda, iar în 1960, la Roma, s-a desfăşurat prima ediţie a Jocurilor Paralimpice.

600 de înotători vor lua startul la Jocurile Paralimpice de la Londra, 340 de locuri fiind rezervate pentru probleme masculine şi 240 de locuri pentru cele feminine

6 este locul mondial ocupat de Samuel Ciorap la procedeul bras

400 de sportivi din 23 de ţări au participat la ediţia inaugurală a Jocurilor Paralimpice, Roma 1960

3.951 de sportivi cu deficienţe din 146 de state au fost prezenţi în 2008 la Beijing

"I-am cerut lui Moş Crăciun să-mi ţină în sacul lui o medalie pe care să o primesc la Londra" (Valentin Velecico)

"Cînd eram mai mică, indiferent de importanţa competiţiei, aveam emoţii. Acum nu mai am. Ştiu doar că trebuie să trag tare" (Naomi Ciorap)

"De la Londra sper să mă întorc cel puţin cu o medalie de bronz. Voi munci mult să-mi îndeplinesc acest vis" (Samuel Ciorap)

"Dacă te-a cunoscut cîndva un nevăzător, nu te mai uită. Dacă s-a ataşat de tine, deja sînteţi prieteni pe viaţă" (Emese Maniu)

Probele la care au obţinut timpi de calificare pentru Londra 2012
Samuel Ciorap 50 liber, 100 bras, 100 spate, 200 mixt
Naomi Ciorap 50 liber, 100 liber, 100 bras
Valentin Velecico 100 spate

Alte pasiuni pe lîngă înot
Samuel - joacă "Hattrick" (cel mai popular fotbal virtual)
Naomi - dansul
Vali - calculatoarele (îşi întreţine propriul blog: www.velecico.blogspot.com)

Citește și:

Problemă de ultim moment la națională: titularul nu s-a antrenat și e incert pentru meciul cu Olanda!
Nationala
Problemă de ultim moment la națională: titularul nu s-a antrenat și e incert pentru meciul cu Olanda!
Dinamo aduce director tehnic de la Barcelona » Anunț important: „Avem sprijin financiar și de la Cristi Borcea”
Superliga
Dinamo aduce director tehnic de la Barcelona » Anunț important: „Avem sprijin financiar și de la Cristi Borcea”
Mircea Lucescu i-a uimit pe italieni cu pronosticul lui: „Simt o mare surpriză la Euro 2024, o campioană neașteptată!” » De ce crede că Ianis Hagi nu se poate compara cu tatăl său!
Euro 2024
Mircea Lucescu i-a uimit pe italieni cu pronosticul lui: „Simt o mare surpriză la Euro 2024, o campioană neașteptată!” » De ce crede că Ianis Hagi nu se poate compara cu tatăl său!

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (1)
codres
codres  •  07 Ianuarie 2012, 10:36

Excelent articolul. Mult succes in continuare si sper sa veniti cu o medalie!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează