TIMP LIBER  »  HOBBY  »  BICICLETE

Ghid de achiziţionare: Cum alegi bicicleta potrivită pentru copilul tău

Bicicleta cu roti ajutatoare pentru fete +2   FOTO
Bicicleta cu roti ajutatoare pentru fete

Articol de GSP - Publicat luni, 07 mai 2012 00:00 / Actualizat luni, 07 mai 2012 16:24

In zilele noastre bicicleta reincepe batalia pentru a-si intra in drepturi, ca mod de transport ecologic, antrenant si distractiv. GSP va va oferi pe parcursul a citorva episoade editoriale sfaturi utile pentru momentul in care va decideti sa va cumparati o bicicleta.


Si cum pentru mersul pe bicicleta nu exista restrictie de varsta si nu necesita carnet de condus, parcurile si aleile sunt populate nu numai de adulti ci si de prichindei veseli, nerabdatori sa se urce pe sa.

Inca de la varsta de 3 ani, parintii pot incepe cautarea bicicletei perfecte pentru copil. Pentru a nu se pierde intre atatea modele, sint bine venite citeva sfaturi din partea unui profesionist.

Patru reguli de baza in alegerea bicicletei pentru copii

Cristian Mihai, patronul magazinului de biciclete Bicishop.ro, insista asupra importantei unei biciclete durabile, de calitate, pentru o stabilitate mare pe bicicleta si evitarea accidentarilor. In functie de posibilitatile financiare, parintii ar trebui pe cat posibil sa urmeze cateva reguli esentiale:

1. Alegeti bicicleta in functie de materialul din care este facut cadrul – intotdeauna mergeti pe unul facut complet din aluminiu sau in mare parte, pentru ca bicicleta sa cantareasca cat mai putin.

2. Desi multi stiu acest lucru, nu este de neglijat criteriul de baza care diferentiaza bicicletele de baieti de cele de fete – teava superioara sudata, in cazul baieteilor.

3. Indiferent de varsta, aveti grija ca pedalele bicicletei sa fie cat mai late si cu suprafata aderenta. Este posibil, mai ales la inceput, ca celor mici sa le alunece piciorul de pe pedala, caz in care suprafata aderenta il tine in loc.

4. O privire mai atenta la jante in momentul achizitionarii bicicletei este foarte importanta. Multe biciclete de calitate inferioara vin cu jantele descentrate, moment in care sabotul de frana calca gresit iar cel mic nu mai poate frana cum trebuie.

Succesul consta in micile detalii

Acestea sunt caracteristicile generale. Se mai impun cateva diferentieri, asupra carora Cristian Mihai trage un semnal de alarma. “Bicicletele difera in functie de varsta. Diametrul rotilor incepe cu 12-14 inch (30 – 35 cm, 1 inch = 2,54 cm) si duce pana la 28 de inch (aprox 70 cm), pe masura ce copilul creste”.

Astfel, daca pentru copiii cu virsta intre 2-3 ani sunt recomandate tricicletele si bicicletele cu diametru de pana la 14 inch (36 cm), prescolarii cu varste intre 3-5 ani se pot aventura pe o bicicleta de 16 inch (41 cm)! Ajunsi in clasa I, vor constata ca au nevoie de o “jucarie” noua, cu roti de 20 inch (50-51 cm), urmand ca de la 10 ani in sus sa isi schimbe bicicleta cu una de 26-28 de inch (66-70 cm).Multi parinti nu isi pot imagina o bicicleta pentru copii fara clasicele roti ajutatoare. Atentie, insa! Ele sunt recomandate strict categoriei de varsta 3-7 ani, cu diametrul maxim al rotilor de 20 de inch.

“Cautati roti ajutatoare din cauciuc, nu din plastic si evitati-le pe cele colorate sau cu inscriptii. Desi mult mai placute din punct de vedere vizual, cauciucurile colorate sunt tratate cu substante chimice si deci nu prezinta siguranta”, ii avertizeaza pe parinti patronul Bicishop.ro.

Bicicletele de oras au avantajul accesoriilor, care ii pot tenta placut pe copii, dar si al ghidonului si al seii reglabile. Marele avantaj al flexibilitatii acestor doua elemente este faptul ca le poti adapta inaltimii copilului tau. In plus, ghidonul poate fi dat mai in fata sau dimpotriva aplecat, pentru plimbari confortabile.

Aventura pe doua roti: mountain bikes pentru copii

Un important segment al bicicletelor pentru copii le reprezinta MTB-urile, adica mountainbikes (foto 2). Desi majoritatea parintilor aleg o bicicleta simpla, de oras pentru inceputul de ciclist al copilului lor, dexteritatea precoce a copilului sau simtul lui de aventura ii pot incuraja sa le achizitioneze una tip MTB. MTB-urile sunt disponibile incepand cu varsta de 5 ani. Adultii nu vor gasi la ele roti ajutatoare, fiind adresate picilor cu un pic de experienta sau gandite pentru copii care pot fi supravegheati majoritatea timpului.

Parerea specialistului: “Poti forta MTB-ul si in acest caz, poti propune roti ajutatoare, dar majoritatea vor fi realizate prin improvizatii, deci nu cred ca merita sa iti asumi acest risc”

Un mountainbike se deosebeste prin amortizor, plasat in fata, prin cauciucurile putin cramponate, ghidon fix, schimbatoare pe sistemul grip-shift, care permit schimbarea vitezei numai in mers fata de cele in butuc, mult mai adaptabile.

Unde ne invatam cel mai usor copiii sa mearga pe bicicleta?

Pentru primele lectii cu bicicleta, parintii ar trebui sa aleaga un loc asfaltat, cat mai nivelat, putin sau deloc aglomerat si mai ales, pe unde nu se poate circula cu masina. Aleile unui parc, o parcare goala, un teren de tenis sau de baschet sunt ideale in acest sens.

Parerea medicului

In general ciclismul este recomandat tuturor copiilor, ca o activitate ce poate fi practicata regulat, chiar de 4 ori pe saptamana. Categoric se impune echipamentul de protectie, format din casca de protectie, cotiere, genunchiere si vesta.

Mersul pe bicicleta este un sport de rezistenta, deci este ideal pentru inima, plamani si sistemul cardiovascular. Este unul dintre putinele sporturi care nu tin cont de  forma fizica a celui mic si il ajuta sa ajunga la o greutate normala. Cu toate acestea, inainte de a-i cumpara o bicicleta copilului, parintii trebuie neaparat sa consulte medicul sportiv sau kinetoterapeutul! Din punct de vedere medical, nu exista nicio restrictie pentru copiii astmatici sau cu probleme articulare cronice, atat timp cat isi individualizeaza bicicleta (in functie de problemele copilului se pot recomanda pneuri mai putin umflate, pentru a nu tasa pe coloana in timpul pedalarii).

La nivel nutritional, ciclismul nu necesita adjuvante pentru sporirea performantelor; mai ales la o varsta precoce, mersul pe bicicleta nu implica competitie si rezultate excelente, precum alte sporturi. Acest sport este benefic sanatatii, inoculand copiilor un stil de viata sanatos si o alimentatie adecvata.   In acelasi timp, ciclismul il poate apropia pe copil de familie sau prieteni, fiind un sport ce poate fi practicat in grup. Usor de invatat, mersul pe bicicleta ii va da copilului o sansa de a iesi din rutina si din sedentarism.

Preturile bicicletelor pentru copii

Anul acesta, magazinele de biciclete s-au întrecut în oferta de modele disponibilă, atât ca preţ cât şi ca marcă. Astfel, la Decathlon preţurile se încadrează între 380 lei – 700 lei pentru biciclete cu diametrul între 14-20 inch dar nu depăşesc 900 lei/ bicicleta cu diametrul de 24 inch. Aceleaşi preţuri mici se găsesc şi la magazinul online Veloteca, unde o bicicletă cu roata de 20 inch costă 700 lei.

Magazinele de specialitate impun preţuri un pic mai mari. La Bicishop, cele mai râvnite biciclete sunt Scott şi Kellys, iar preţurile încep de la 640 lei pentru bicicletele cu diametru de 16-18 inch, ajung la 1100 lei la biclele de 20 inch sau chiar la 1800 lei la cele de 24 inch. O bicicleta de competitie pentru un rider pasionat poate costa şi 4300 lei!

Dacă vă îndreptaţi spre magazine de specialitate online precum Freeridebikes.ro şi Bikexpert.ro, puteţi da peste bicle Cube Kid, Cross Graffito şi Rock Machine. Aici, o bicicletă de 12 inch costă 690 lei, iar dacă cel mic este gata să pedaleze pe una de 20-24 -26 inch, o puteţi achiziţiona cu 1200-1700 lei.

Urmariti mai jos in format video sfaturile utile ale specialistului Cristian Mihai, patronul magazinului de biciclete Bicishop.ro.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Stranieri
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!
Tenis
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei
Stiri extrasport
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (4)
tuicarazvan
tuicarazvan  •  27 Mai 2011, 20:47

Bey baiatule biciclete de 16'' sunt pt.copii intre 6-9 ani,cadrul de aluminiu este mai usor dar mai putin rigid deci mai nesigur si mult mai scump nu se renteaza la o bicicleta care nu poate fi folosita mai mult de 3 ani,iar cauciucul in orice culoare contine vopsea care prin definitie este facuta din compusi chimici ca si cauciucul de altfel ca doar tu nu ai anvelope din cauciuc natural daca ai auzit de ala .Bati campii si habar n-ai ce vorbesti.

velsadicu
velsadicu  •  08 Martie 2011, 12:52

Cand eram mic imi placea la nebunie sa ma plimb cu bicicleta prin tot orasul: pe trotuare, prin parcuri pe strazi in afara orasului ,oriunde doream si imi placea fara sa imi fie frica de nimic nici mie nici parintilor. In ziua de azi, nicaieri nu mai esti in siguranta cu bicicleta! De la cainii vagabonti care te darama pe tine ca adult dar-mite pe un copil , pana la soferii handibeli care habar nu au sa conduca singuri pe strada ca de a avea grija de un biciclist sau scuter nici nu poate fi vorba , toate sunt potrivnice acestui sport in Romania de azi. Decat sa-mi las copilul cu bicicleta ,asa cum mergeam si eu odinioara, mai bine il duc in parc cu rolele.

gazistu
gazistu  •  08 Martie 2011, 12:06

chiar aveam nevoie de sfaturile voastre, in alegerea unei biciclete.. :D

Vezi toate comentariile (4)
Comentează