GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  DRAMĂ

Tom Daley, puştiul-minune de la sărituri în apă, şi-a pierdut cel mai solid sprijin » Moartea unui tată

Articol de - Publicat sambata, 04 iunie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 03 iunie 2011 20:50

Se numeşte Tom Daley şi la 15 ani, în 2009, era campion mondial la platformă 10 metri. Cu un an înainte, devenise campion european şi, totodată, cel mai tînăr deţinător al acestui titlu.

Un fenomen, copil şi matur în acelaşi timp. Dar parcă mai mult copil. Pentru că lîngă el a fost mereu tatăl său, Rob. De vineri, Rob (40 de ani) nu mai este. Cancerul l-a învins, iar visul de a-l vedea pe fiul său la Jocurile Olimpice de acasă, de la anul, nu mai are cum să se împlinească.

L-a văzut totuşi pe fiul său acum cîteva săptămîni la un concurs în Sheffield. Fotografii l-au surprins în lacrimi pe Rob - era plînsul conştientizării faptului că acesta a fost ultimul concurs al lui Tom pe care Rob l-a văzut. Simţea deja cum creierul său invadat de tumori se închide, forţîndu-l să lase în urmă o familie formată dintr-o soţie şi trei băieţi.

"Tatăl taximetrist"
Daily Mail scrie că Rob Daley se autointitulase "Tatăl taximetrist". Calculase că fusese şofer pentru fiul său săritor în apă preţ de peste 160.000 de kilometri, ducîndu-l cu maşina la cît mai multe concursuri cu putinţă. În ultima vreme a stat într-un scaun cu rotile, dar tot el a fost cel care a pregătit mîncare pentru băieţii săi şi i-a condus la şcoală. Pe Tom îl ducea la antrenamentele de la bazin, iar pe ceilalţi doi la pregătirea pentru rugby. A filmat fiecare evoluţie a fiului său care a uimit lumea în 2009, devenind campion mondial. Tom Daley a fost însă star în competiţii încă de la 9 ani, prin eforturile tatălui său, care s-a concentrat pe cariera micului sportiv.

Îmbrăţişare de părinte
A stat retras, l-a lăudat sau l-a criticat acasă. Nu a intervenit niciodată în public, căci, se ştie, adolescenţii sînt jenaţi cînd părinţii îşi fac simţită prezenţa. O singură dată a îndrăznit să facă un pas în faţă. Şi asta s-a întîmplat în ziua în care Tom a cucerit aurul mondial, la Roma, în 2009. Atunci, Rob a întrerupt conferinţa de presă pentru a-l îmbrăţişa pe Tom.

În februarie, tumorile nu l-au lăsat să meargă la Commonwealth Games. Deja îşi pierduse mobilitatea pe o parte a trupului şi se întreba uneori, deşi ştia răspunsul: "O să rezist pînă la Jocurile Olimpice de la anul?" Şi un gînd mai departe: "Dar oare o să trăiesc să mă văd cu nepoţi?"

A venit acasă pentru Rob
Cu cîteva zile înainte, Tom Daley a fost anunţat că tatăl său nu va mai trăi mult. Se afla în Mexic, la o întrecere de Cupă Mondială. A zburat acasă, în Plymouth, Marea Britanie. Rob nu mai mîncase şi nici nu mai băuse apă de 5 zile. Cînd Tom a ajuns acasă, s-a stins Rob. Fiul a mai găsit puterea să scrie un mesaj de adio pe Twitter

9 ani avea Tom Daley cînd tatăl său l-a dus la antrenamente pentru sărituri în apă

"Tati, te iubesc atît de mult".
Pentru Tom, Jocurile Olimpice de acasă vor fi cele mai triste Jocuri Olimpice văzute vreodată, de la Grecia antică încoace.

Tom Daley
- născut pe 21 mai 1994, la Plymouth
- campion mondial la platformă 10 metri în 2009, la 15 ani
- campion european la platformă 10 metri în 2008, la 14 ani
- multiplu medaliat la Commonwealth Games, Campionate Mondiale şi Europene de juniori, Campionate ale Marii Britanii, etape de Cupă Mondială
- mai are doi fraţi, Will, 15 ani, şi Ben, 12 ani

Citește și:

România și-a aflat adversara din optimile Euro 2024 » Eșecul Portugaliei cu Georgia ne scoate în față un COLOS! Când e programat meciul
Nationala
România și-a aflat adversara din optimile Euro 2024 » Eșecul Portugaliei cu Georgia ne scoate în față un COLOS! Când e programat meciul
Notele GSP după meciul unei generații: „Ciudat să vedem decarul în bandă, dar Iordănescu a simțit bine!”
Nationala
Notele GSP după meciul unei generații: „Ciudat să vedem decarul în bandă, dar Iordănescu a simțit bine!”
Gică Hagi, exuberant după calificarea României în optimi la Euro 2024: „Cred că e posibil orice acum”
Nationala
Gică Hagi, exuberant după calificarea României în optimi la Euro 2024: „Cred că e posibil orice acum”

Dan Șucu nu se oprește! Transfer la Rapid direct de la naționala României, în ziua meciului decisiv cu Slovacia

L'Equipe, reacție incredibilă despre România, posibila adversară a Franței la Euro: „Implacabilă, să se neutralizeze reciproc”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează