SPORTURI  »  ALTELE  »  RED BULL OSLEA HIRIDE 2015

FOTO Muntele nebun » Peste 100 de schiori şi boarderi au coborît în viteză şi trick-uri de pe creasta Oslea

O coborîre care îţi taie răsuflarea în patru cadre consecutive şi spectaculoase // Foto: Andrei Moşloc (Red Bull) +6   FOTO
O coborîre care îţi taie răsuflarea în patru cadre consecutive şi spectaculoase // Foto: Andrei Moşloc (Red Bull)

Articol de - Publicat luni, 02 martie 2015 00:00 / Actualizat duminica, 01 martie 2015 22:52

110 schiori şi boarderi au escaladat sîmbătă pe jos creasta Oslea din munţii Vulcan, pentru a o coborî în viteză şi trick-uri.

Dacă nu ştiţi unde e Cîmpul lui Neag, vă spun că e lîngă Uricani. Hunedoara. Valea Jiului. Capătul lumii, dar nu în sensul înfricoşător. Pe drum încoace s-au pierdut aproape toţi bucureştenii, cu toate GPS-urile din lume.

E semisălbăticie aici, iar iarna şi primăvara îşi dispută Parcul Naţional Retezat cu forţă egală, folosind vremea, pe rînd, ca armă convingătoare. Soarele alternează cu norii, iar peticele de zăpadă formează o tablă de şah cu părţile goale de pămînt sau piatră.

Pe muntele Oslea, şmecher şi schimbător ca orice munte, Salvamontul intervine uneori şi vara. La concursul de sîmbătă s-au înscris 140 de sportivi – la categoriile Pro şi Open. S-au prezentat la start doar 110.

Ce înseamnă HiRide?
Competiţia de la Oslea este construită din două părţi distincte. Prima înseamnă hiking, urcarea culmii, pe jos, prin pădure, cu echipamentul în spinare. Asta însemnînd schiurile, snowboardul, rucsacul şi transcieverul, dispozitivul prin care sportivii anunţă baza dacă păţesc ceva rău.

Cel mai mare pericol de pe muntele acesta fals-primăvăratic sînt avalanşele. De aceea, recunoaşterea s-a făcut, cu o zi înainte de concurs, numai pe picioare, pentru ca muntele să nu "obosească".

A doua primejdie este vremea în sine. Sîmbătă, dacă era un strop mai multă ceaţă sau vînt, competiţia nu s-ar fi disputat. Aşa, nori au fost şi sus, pe culme, unde stratul de zăpadă atingea deja un metru şi jumătate, ningea.

Partea secundă a competiţiei înseamnă riding. Adică cei ajunşi în vîrf – peste 3 kilometri pe drum, 650 de metri diferenţă de nivel, pînă la 1947 de metri altitudine – îşi trag sufletul cît pot şi apoi se încalţă cu schiurile sau cu placa.

Se dau la vale în faţa unui juriu care nu apreciază viteza de deplasare a concurenţilor – nu mulţi depăşesc 28-30 de ani –, ci creativitatea şi varietatea de trickuri pe care sportivii le execută în coborîre.

Cine stabileşte traseul
Traseul şi condiţiile de siguranţă ale concursului sînt puse la punct de membrii Clubului Alpin Valea Jiului, care, în marea lor majoritatea, înseamnă salvamontiştii din Uricani şi Petroşani. Ei sînt cei care au iniţiat această competiţie în 2012. Startul se dă din două în două minute, iar cei care aşteaptă să le vină rîndul ba fac puţină încălzire, ba mănîncă un sandvici, ba o banană.

Sportivul care ajunge cel mai repede în vîrf după partea de hiking primeşte 100 de puncte. Punctajul următorilor scade cu cîte o unitate în funcţie de viteza fiecăruia.

Pe coborîre, care are loc pe versantul opus celui de plecare, intră în acţiune arbitrii de freestyle, care notează linia, stilul, fluiditatea şi tehnica trickurilor sportivilor. Acolo, sus, cei ce au alergat, după puteri, prin pădure se dezlănţuie, zburînd freestyle cu schiurile sau cu placa.

Sportivii care practică această disciplină extremă caută aventură, îşi încearcă mîna pentru supravieţuire, se distrează şi evoluează într-un sport nebun şi riscant, în care trebuie să-ţi pese de tine şi să nu-ţi pese de tine, în egală măsură.

Victima de serviciu
Sîmbătă a avut loc şi un incident neplăcut pe pîrtia de la Oslea. Schiorul Cătălin Rotariu, zis şi Roto, a ajuns cu bine sus după partea de hiking. Dar apoi, la bucata de freestyle, a căzut rău şi nu a mai putut să se ridice din zăpadă, chemînd echipa de salvare.

Salvamontiştii au constatat că tînărul sportiv s-a lovit destul de grav la şold şi l-au coborît pînă la start în akie, operaţiune grea din cauza gradului ridicat de înclinare a pantei. Rotariu a fost preluat de ambulanţă şi dus la spitalul din Petroşani şi ulterior la Cluj-Napoca, oraşul unde locuieşte.

Sonia, cîştigătoare şi anul acesta
La schi fete învingătoare a ieşit Sonia Drăgan, cea a care a fost pe locul I şi anul trecut. Sonia are 29 de ani, dar, mai ales îmbrăcată în echipamentul de concurs, pare de 13. Este o sportivă experimentată freeride, backcountry si freestyle skiing. Spune că în toată cariera a avut noroc şi s-a accidentat foarte puţin – de vreo două ori a avut coastele rupte – şi este printre puţinii sportivi români care cîştigă bani din participarea la concursuri de schi acrobatic.

Kinda Geza, şef la snowboard
Geza este sportivul care a fost foarte aproape de a reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Soci, anul trecut, în premieră la proba de snowboard cross – slalom paralel pe placă.

După dezamăgirea cauzată de ratarea calificării la competiţia din Rusia, Kinda Geza va încerca să ajungă la următoarea Olimpiadă, cea de la Pyeonchang, Coreea de Sud, din 2018, deşi atunci va avea 35 de ani. În 2015, pînă acum, Geza a luat parte la patru competiţii de boarder cross, cel mai bun loc ocupat fiind 7, la Sedrun, în Elveţia.

3,5 kilometri este distanţa pe care au străbătut-o sportivii la urcare

1.300 de metri a fost altitudinea la punctul de pornire şi 1.947 în creastă

1,4 kilometri este distanţa pe care au avut-o la coborîre

45 de grade este înclinaţia versantului la coborîre

4 arbitri au jurizat partea de riding, dintre care unul, Radu Lungu, este acreditat World Freeride Qualifier si TTR (Ticket to Ride Snowtour, circuit de competiţii de snowboard pe patru continente)

3 alte ţări au mai fost reprezentate în concursul de la Oslea, în afară de România: Franţa, Germania şi Italia

Ce îţi trebuie ca să participi la o competiţie Hiking and Riding
schiuri: 800-1.500 lei
snowboard: 700-2.000 lei
clăpari/boots: 500-1.200 lei
jachetă: 400-1.600 lei
mănuşi: 50-400 lei
cască: 400-1.000 lei

Clasamente
Ski open fete
1. Sonia Drăgan 182p
2. Emese Biro 179p
3. Catherine Blanck 112p
4. Iulia Cioica 112p
5. Oana Popa 81p

Ski pro masculin
1. Călin Petruş 310p
2. Virginas Bando 275p
3. Sorin Părău 252p

Snowboard fete
1. Florina Cont 177p
2. Mihaela Zegrean 144p
3. Ileana Botez 121p
4. Roxana Costache 115p
5. Cosmina Dolha 105p

Snowboard open masculin
1. Adrien Robbiani 236p
2. Teodor Andrei 229p
3. Kaspar Kleiner 214p

Ski open masculin
1. Marius Bocan 270p
2. Alexie Campan 242p
3. Pierre Gilch 224p

Snowboard pro masculin
1. Geza Kinda 298p
2. Alexandru Pîrvan 297p
3. Ionuţ Pintican 287p

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Americanii vin cu o nouă inginerie-SF » Ce va conține stadionul de 1,7 miliarde de dolari din Buffalo, locul unde zăpada ajunge la peste 2 metri în fiecare an
Campionate
Americanii vin cu o nouă inginerie-SF » Ce va conține stadionul de 1,7 miliarde de dolari din Buffalo, locul unde zăpada ajunge la peste 2 metri în fiecare an
Iureș după faza cu Ianis Hagi protagonist în Hibernian - Rangers: „Ăsta nu mai e fotbal!”
Campionate
Iureș după faza cu Ianis Hagi protagonist în Hibernian - Rangers: „Ăsta nu mai e fotbal!”
Incredibil ce a pățit Laurențiu Reghecampf la noua echipă » Finalul e demn de film
Stranieri
Incredibil ce a pățit Laurențiu Reghecampf la noua echipă » Finalul e demn de film

Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”

Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”


Comentarii (1)
gerulozaurus
gerulozaurus  •  02 Martie 2015, 09:50

Ce tara frumoasa avem...pacat ca-i locuita!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează