Articol de Marian Ursescu - Publicat marti, 13 ianuarie 2015 00:00 / Actualizat luni, 12 ianuarie 2015 22:25
După ce anul trecut nu reuşiseră să treacă de Israel, pentru a se califica la Europene, micii "tricolori" au lăsat acum acasă Croaţia şi Slovenia. Naţionala sub 21 de ani merge în această vară în Brazilia. Antrenorul Ovidiu Mihăilă crede că actualul lot va forma, peste trei-patru ani, nucleul de bază al "naţionalei" de seniori
Pe 6 aprilie 2014, la Rehovot, în Israel, "naţionala" sub 20 de ani a României pierdea, 25-28, meciul cu echipa gazdă şi rata calificarea la turneul final din Austria. "Încă o generaţie ratată pentru handbalul românesc!", s-a spus atunci despre echipa pregătită de Titel Răduţă, care abia reuşise să treacă în grupa de calificare de modesta Luxemburg, 28-27. Mai mult, israelienii au ocupat locul 15 din 16 echipe, la turneul final, pierzînd la diferenţe mari meciurile din grupă: 16 goluri cu Slovenia, 12 cu Suedia şi 13 cu Ungaria!
"Nu am fost om multă vreme după acele meciuri!"
"Nici nu mai vreau să-mi amintesc de acel moment. Vreau să trăiesc prezentul, nu trecutul! După acele meciuri, nu am mai fost eu, multă vreme. O mare dezamăgire, nu-mi dau seama ce s-a întîmplat. Important e că ne-am ridicat şi am demonstrat că putem trece peste un astfel de obstacol", spune Dan Racoţea, liderul generaţiei "tricolore", care evoluează la vicecampioana Poloniei, Wisla Plock.
Interul stînga spune că au suferit cînd au văzut că sînt consideraţi rataţi, dar nu au avut ce face. "Am înghiţit în sec şi am mers mai departe la antrenamente. Am muncit cu gîndul ca să demonstrăm că nu sîntem rataţi!".
Vlad Rotaru, cel care a înscris ultimul gol, cel al calificării, în disputa cu Slovenia, 27-26, crede că antrenorii actuali le-au dat mare încredere, i-au făcut să creadă tot timpul că sînt cei mai buni. "Sîntem aceiaşi băieţi, diferenţa poate s-a făcut prin faptul că a mai trecut un an peste noi, am mai căpătat experienţă, ne-am maturizat", a spus pivotul României.
"Eu nu vreau să vorbesc despre trecut, ci doar de prezent şi poate de viitor. Nu ştiu ce s-a întîmplat atunci, cert e că eu am găsit o serie de băieţi cu care poţi face performanţă. De cînd i-am văzut prima dată, la primul antrenament, în octombrie 2014, am spus că în proporţie de nouăzeci la sută ne vom califica la Mondiale", spune antrenorul Ovidiu Mihăilă.
Tehnicianul de la CSM Bucureşti nu-şi arogă însă prea multe merite. "Băieţii merită toate felicitările. Eu şi colegul meu, Daniel Apostu, am încercat să le insuflăm ideea că ei sînt cei mai buni, că au valoare. Această generaţie e una bine crescută fizic, jucătorii au calităţi handbalistice, dar trebuie făcută o altă comunicare. Am fost o mare familie, un grup unit şi prin asta am reuşit", a încheiat Ovidiu Mihăilă.
De la 24-33 la 23-23 cu Croaţia
Generaţia actuală dă semne clare de creştere a valorii, fapt arătat de rezultatele din trecut. În 2012, la turneul final al Campionatului European, juniori pe atunci, Racoţea, Şomlea, Negru, Nistor şi ceilalţi pierdeau cu 24-33 disputa cu Croaţia. În ianuarie 2015, "tricolorii", cu trei ani trecuţi peste ei, au reuşit să ţină Croaţia în şah, 23-23, ratînd de puţin victoria. Progresul e demonstrat şi de meciurile cu Slovenia. Acum doi ani, la Mondialul sub 19 ani, din Ungaria, cele două echipe au terminat la egalitate, 27-27. Acum "tricolorii" au învins 27-26.
Liber de la antrenor
Dan Racoţea, uriaşul de 2,02 metri din echipa României, e foarte fericit. A primit o săptămînă de pauză din partea antrenorului său de la Wisla Plock, spaniolul Manolo Cadenas. "Mi-a zis de la început, cînd am plecat spre România. «Dacă te califici, ai o săptămînă pauză, dacă nu, vii la antrenamente imediat!»", i-a spus tehnicianul, parcă a-l motiva parcă.
"Am bătut Barcelona, dar senzaţia de acum e alta!"
Dan Racoţea a învins cu Wisla Plock, în acest sezon, în Liga Campionilor, pe FC Barcelona. "A fost ceva de vis, Am marcat şi eu de două ori. A fost ceva incredibil cînd te gîndeşti că i-am avut în faţă pe Karabatici, pe Rutenka", povesteşte Dan. Bucuria calificării României la Mondialul brazilian a fost însă şi mai mare. "Nu se compară trăirile. Aici e vorba de echipa României, simţi altceva cînd joci îmbrăcat în tricoul ţării tale", spune puştiul născut la Braşov, care are 17 goluri marcate pentru Wisla în Ligă.
"De cînd am văzut grupa de calificări, m-am gîndit că voi merge în Brazilia. Nu eram sigur de calificare, dar am sperat, mi-am dorit. Uite că acum totul s-a realizat"
Dan Racoţea, inter stînga România
Nu au vrut să iasă din vestiar!
Handbalistele de la HCM Baia Mare aveau programat duminică, de la ora 19:30, derbyul cu SCM Craiova, din Liga Naţională feminină. Meciul era fixat imediat după disputa micilor "tricolori" cu Slovenia. Întîlnirea de la Piteşti s-a prelungit însă, iar disputa de la Baia Mare nu a putut începe la timp, mai ales că DigiSport, televiziunea care transmitea ambele meciuri, a cerut ca fluierul de start de la Baia Mare să se devanseze cu 10 minute. Interesant însă că jucătoarele de la Baia Mare nu au vrut să iasă din vestiar înainte de a vedea finalul meciului. "Am simţit foarte multă lume aproape de noi. Le mulţumim tuturor, dar mai ales publicului din Piteşti, care a fost formidabil!", a declarat Dan Racoţea.
"Tu eşti campioana mea"
Vlad Rotaru, pivotul de la CSM Bucureşti, a marcat duminică golul victoriei cu Slovenia, cu 8 secunde înainte de final. "La time-out, master coach, cum îi spun eu domnului Mihăilă, ne-a explicat faza, iar eu i-am spus lui Nistor: «Frate, dă-mi-o, că o bag în poartă!»", a povestit Vlad. "Nu mi-a tremurat mîna, eram sigur de gol!", a adăugat el. Rotaru face cuplu cu Andreea Pricopi, interul dreapta de la Corona Braşov, care nu a putut să vină însă la meciuri, avînd antrenamente. "Ea mă depăşeşte la performanţe, handbalul feminin e la un alt nivel, dar sper să ţin şi eu aproape. Ea e campioana mea!", a mărturisit Vlad.
"Acum ne-a mai crescut şi nouă cota. Dar nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. O să muncim de zece ori mai mult pentru a face performanţă la Campionatul Mondial"
Vlad Rotaru, pivot România
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor