Articol de Mirela Neag - Publicat joi, 12 februarie 2015 00:00 / Actualizat joi, 12 februarie 2015 19:16
Philippe Lhotte, preşedintele BRD, a vorbit într-un interviu acordat agenţiei Hotnews despre implicarea în finanţarea Galei Bute, anchetată în prezent de DNA.
"Legat de Gala Bute, vă pot spune că m-am uitat la dosar. Discutăm despre un tip normal de finanţare, despre un parteneriat public-privat pentru un eveniment. Ni s-a solicitat o finanţare. Aceste parteneriate public-privat nu reprezintă ceva unic, ieşit din comun. Nu pot intra în detalii foarte amănunţite pentru că e vorba aici despre respectarea secretului bancar. Privind acest dosar din perspectiva normelor de creditare ale BRD, nu este nimic anormal. Dosarul este la dispoziţia tuturor celor care anchetează această situaţie. Cooperăm cu toate organele de anchetă şi control", a declarat şeful operaţiunilor BRD pe România, Philippe Lhotte.
Acesta a adăugat însă că directorul Sorin Popa, în timpul căruia s-a derulat această operaţiune, nu mai este încadrat în structurile Societe Generale de cîţiva ani, dinainte de a prelua el conducerea BRD.
Procurorii DNA susţin că "în cauză există date şi probe că Udrea Elena şi-a folosit influenţa derivată din funcţia de ministru şi de vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare asupra lui Sorin Popa, la acel moment director general adjunct al BRD - Societe Generale" astfel ca banca să împrumute firma lui Rudel Obreja cu 10 milioane de lei pentru organizarea Galei Bute.
Europlus Computers, firma lui Rudel Obreja, nu avea bani pentru organizarea galei de box, iar pentru asta a trebuit să obţină un credit.
Girantul a fost însă Ministerul Dezvoltării, condus de Udrea, care a emis o adresă prin care comunica băncii "acceptul prealabil privitor la cesiunea drepturilor la încasarea sumelor rezultate din executarea contractului de servicii", adresă semnată de către secretarul general Gheorghe Nastasia. Acesta a declarat în faţa procurorilor că "a acţionat la cererea ministrului Udrea Elena şi că ministerul nu eliberase niciodată asemenea înscrisuri pentru a garanta creditele unor societăţi comerciale".
Ca urmare, în iunie 2011, BRD - Sucursala Academiei a aprobat un credit de 10.175.168 lei pentru firma lui Obreja. DNA susţine că "împrumutul a fost acordat cu derogări de la normele de creditare cu privire la cuantumul dobînzii, al comisioanelor, valoarea procentului din contract finanţat, precum şi la structura de garanţii. Lipsa garanţiilor palpabile pentru un credit acordat unui client care nu avusese anterior nici un fel de relaţii cu banca şi care avusese în anii anterior cifre de afaceri de aproximativ 200 de ori mai mici decît suma împrumutată arată că banca şi-a asumat un risc disproporţionat în cazul în care contractul de prestări servicii nu ar fi fost executat".
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro