INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANTRENOR

10 lucruri pe care nu le știi despre Pep Guardiola » Cum i-a făcut pe jucătorii Barcelonei să rîdă pînă la lacrimi și ce a vorbit în cina secretă cu Ferguson

Articol de - Publicat vineri, 25 decembrie 2015 13:17

În 2008, Barcelona șoca lumea fotbalului numindu-l antrenor pe Josep Guardiola, care devenise tehnician cu doar un an înainte și antrenase doar echipa a doua a clubului. De atunci, Pep a devenit unul dintre cei mai mari antrenori din lume, cucerind 19 trofee cu Barcelona și Bayern Munchen.

De-a lungul anilor, catalanul a surprins prin deciziile luate și prin tacticile pe care le folosea în timpul meciurilor. Guardiola a avut curajul să îl dea afară pe Ronaldinho de la Barcelona, a promovat tineri pe care nimeni nu îi cunoștea și a inventat stilul "tiki-taka", făcînd din formațiile sale adevărate mașinării de pase.

Acum, după succesul avut la Barcelona și Bayern Munchen, Guardiola, 45 de ani, se pregătește să cucerească Premier League cu Manchester City, formație la care are toate șansele să ajungă din vară.

GSP îți prezintă 10 lucruri mai puțin cunoscute despre viața și cariera de fotbalist și antrenor al lui Pep Guardiola.

1.AZI NU AR FI FOST FOTBALISTUL CARE A FOST

Guardiola a declarat în multe rînduri că dacă azi ar fi avut 19 ani nu ar fi jucat fotbal la nivel înalt, din cauza fizicului său, fiind foarte slab. În plus, nu avea nici o viteză extraordinară. Pep crede că, în cel mai bun caz, ar juca în liga a 3-a.

"Pep trebuia să fie inteligent. Trebuia să aibă o tehnică bună și să dea repede drumul la minge, pentru a evita contactele dure. Era ca mine. A avut norocul să aibă un antrenor care a trecut prin același lucru" Johan Cruyff, fost antrenor al lui Guardiola

2. NU VREA SĂ STEA MULT LA O ECHIPĂ

Pep nu este genul de antrenor care să stea mulți ani la o echipă, precum Sir Alex Ferguson sau Arsene Wenger. De la Barcelona, Guardiola a plecat după patru ani, iar acum, pleacă de la Bayern după trei ani la gruparea bavareză.

Catalanul nu acceptă niciodată contracte mai lungi de patru ani, spunînd că este greu pentru jucători să lucreze cu el pe o perioadă îndelungată.

"Ca să stai undeva mai mult de patru ani, trebuie să ai mult curaj. Jucătorii se satură de tine și tu te saturi de ei. Presa se satură de tine și tu nu mai vrei să vezi aceleași fețe și să auzi aceleași întrebări. Trebuie să știi cînd să te oprești" Josep Guardiola

3. FANII BARCELONEI NU AU AVUT ÎNCREDERE ÎN EL

În 2008 Barcelona trecea printr-o criză. Echipa nu mai avea rezultate, jucătorii erau indisciplinați, iar președintele Joan Laporta a rămas cu greu în funcție. Atunci, la îndemnul lui Cruyff, Guardiola a preluat echipa, spre uimirea tuturor.

La început, Guardiola nu a avut sprijinul complet al fanilor, aceștia temîndu-se de lipsa de experiență a catalanului. Cei care i-au fost alături sperau ca numele și statutul său să facă viictoriile mai dulci și eșecurile mai ușor de digerat.

Guardiola devenea astfel primul om care a trecut de copil de mingii, la junior al clubului, la căpitanul echipei și se întorcea ca antrenor.

"Mă simt puternic și sînt gata să fac față acestei provocări. Sînt un lider, iar jucătorii trebuie să mă urmeze. Îi voi ierta dacă nu vor avea succes din prima, dar nu o să îi iert dacă nu încearcă" Guardiola, la prima conferință de presă ca antrenor al Barcelonei

4. PRIMUL DISCURS ÎN FAȚA JUCĂTORILOR barcelonei

"Fii tu însuți, fii tu însuți", își repeta Guardiola în cap în drumul spre prima întîlnire cu jucătorii Barcelonei, povestește în biografia sa. Se întîmpla în sala de conferințe a unui hotel din Scoția, unde îl așteptau jucători ca Xavi, Pique, Messi, Eto'o sau Iniesta.

"Domnilor, bună ziua. Vă puteți imagina ce onoare este pentru mine să antrenez aici. În ultima vreme echipa a trecut prin momente dificile și nu toată lumea nu a avut un comportament profesionist. Știu ce greșeli s-au făcut aici în ultima vreme.

Eu am să vă apăr pe voi cu prețul vieții, dar o să vă cer foarte mult, așa cum o să fac și cu mine. O să vă iert orice, atît timp cît jucați cu sufletul. Nu o să vă reproșez o pasă greșită sau o ratare, dacă știu că dați 100% pentru echipă. Aici este Barcelona, iar lumea vrea performanță de la noi. 

Vreau să formez un grup unit. Haideți să fim o familie și să fim uniți în vremurile grele. Dacă aveți orice problemă sînt dispus să vă ajut. Aveți încredere în mine" le-a transmis Guardiola elevilor săi

5. JUCĂTORIi Barcelonei au rîs PÎNĂ LA LACRIMI ÎNAINTE DE UN MECI CU REAL madrid

Înaintea unui duel cu Real Madrid, din sferturile UEFA Champions League ale ediției din 2011, jucătorii Barcelonei se așteptau să vadă un film motivațional și să revadă alte partide disputate cu mare rivală. 

Cu toate acestea, catalanii au vizionat un film în care protagonist era Victor Valdez, unul dintre căpitanii echipei. Acesta apărea în rolul mai multor jucători și membrii ai staff-ului, imitîndu-i pe aceștia și rîzînd de ei.

Toată lumea s-a amuzat copios, iar în noaptea de dinaintea celui mai important meci, jucătorii s-au culcat cu lacrimi în ochi de la rîs. Barcelona a cîștigat meciul cu 2-0, iar Pep a repetat această strategie și înainte de finala Campionatului Mondial al Cluburilor din 2011.

6. favoruri făcute lui messi

La Barcelona, Guardiola a trebuit să gestioneze foarte bine relația cu marii jucători. Cel mai greu i-a fost cu Leo Messi, care la vremea aceea începea să își arate valoarea.

Argentinianul dorea să joace ca atacant central, acolo unde Barcelona abia îl transferase pe Zlatan Ibrahimovici. Suedezul a avut prestații foarte bune în primele luni, iar Messi era nemulțumit de faptul că trebuie să joace în bandă. Acesta l-a luat tare pe antrenor și i-a transmis un mesaj dur: "Ori joc în centru, ori nu mai joc! Să joace alții în bandă". 

Guardiola nu a avut de ales și l-a preferat pe Messi, vînzîndu-l pe Ibra la Ac Milan.

7. "AZI, VOI M-AȚI DEZAMĂGIT!" ULTIMELE CUVINTE DUPĂ ULTIMUL MECI ÎN LA LIGA

"Astăzi voi m-ați dezamăgit", așa și-a început Guardiola discursul după ultimul meci ca antrenor al Barcelonei în campionatul Spaniei. A fost un meci slab făcut de catalani, 2-2 cu Athletic Bilbao, în care au obținut un punct pe final.

Jucătorii l-au ascultat în liniște, iar primul care a vorbit a fost Dani Alves, care și-a cerut scuze pentru că a fost eliminat și pentru prestația slabă.

Barcelona urma să joace finala Cupei Regelui Spaniei, cu Athletic Bilbao, peste două săptămîni. După discursul lui Guardiola, nimeni din lotul Barcelonei nu a mai vorbit despre acel meci și au făcut o partidă extraordinară, cîștigînd Cupa.

8. CINA SECRETĂ CU FERGUSON

În 2012, după plecarea de la Barcelona, Guardiola a spus că vrea să își ia un an de pauză și să nu antreneze, chiar dacă avea multe oferte, de la echipe importante.

În luna septembrie a acelui an, Guardiola s-a întîlnit la New York cu Sir Alex Ferguson, unul dintre antrenorii săi preferați. Scoțianul, care atunci încă o antrena pe Manchester United, i-a spus lui Guardiola să nu se ducă la Chelsea, un club căruia îi lipsea viziunea și istoria. 

Ferguson, care nu i-a spus lui Guardiola că vrea să se retragă, nu știa că spaniolul deja avea multe oferte și că era tentat să accepte contractul propus de Bayern Munchen.  La cîteva luni după acea cină, Ferguson a încercat să se întîlnească iar cu Guardiola, dar spaniolul l-a refuzat, spunînd că are un program prea încărcat, iar în final a ajuns în Germania.

9. VREA SĂ FIE CEL MAI BINE PLĂTIT ANTRENOR

Catalanul este un antrenor care îți garantează cîștigarea celor mai importante trofee și formarea unei echipe puternice. Însă, toate acestea vin cu o condiție: să fie cel mai bine plătit antrenor. 

Potrivit presei internaționale, salariu pe care îl primește acum la Bayern Munchen este de 14 milioane de euro, fiind cel mai bine plătit tehnician. Presa din Germania scrie că la City va primi 25 de milioane de euro pe sezon, cel mai mare salariu pe care un antrenor l-a avut vreodată.

10. s-a căsătorit după 25 de ani de relație

Guardiola și-a cunoscut soția, Christina, cînd avea 18 ani, dar cei doi s-au căsătorit abia în mai 2014, după 25 de ani de relație. Cei doi au împreună trei copii, Maria, Marius și Valentina.

"El are o teorie și crede că în fotbal este posibilă măreția. El niciodată nu înșală și este mereu curajos. Este un lider autentic" Jorge Valdano, fost director sportiv la Real Madrid

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nicolae Dică, demis de FC Argeș: un nou mandat ratat pentru antrenor
Liga 2
Nicolae Dică, demis de FC Argeș: un nou mandat ratat pentru antrenor
Horațiu Moldovan, prestație perfectă în Serie B » Portarul român, cel mai bun om al echipei
Stranieri
Horațiu Moldovan, prestație perfectă în Serie B » Portarul român, cel mai bun om al echipei
„Don Juan să nu-mi dea mie lecții!” » Dorinel Munteanu nu se dezice și le dă o replică tăioasă analiștilor care l-au criticat pentru incidentul cu Maftei: „Doar atât îi spun lui Vochin!”
Superliga
„Don Juan să nu-mi dea mie lecții!” » Dorinel Munteanu nu se dezice și le dă o replică tăioasă analiștilor care l-au criticat pentru incidentul cu Maftei: „Doar atât îi spun lui Vochin!”

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (6)
plischi
plischi  •  26 Decembrie 2015, 15:31

cel mai scump antrenor, cel mai neatractiv fotbal pe care l-a promovat. absolut in oglinda vietii pe care planeta o traieste.

nea_vanea.60
nea_vanea.60  •  25 Decembrie 2015, 23:52

asta-i Loro, nu antrenor de fotbal!

andrei.33
andrei.33  •  25 Decembrie 2015, 20:41
Postat de cracker pe 25 Decembrie 2015, 19:17

S-a **at pe Real pe unde i-a prins, intrebarea e, il vrei la Real? sa mai bata si ei pe Barca!!!! Asta spun asa, sa te bag in seama sa nu plangi de Craciun ca nu te baga nimeni in seama, fac un cadou pentru un amarat care vrea sa fie bagat in seama.

Mai cu seama acum doua sezoane in semifinala Real-Bayern, *** Pe el.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează