INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FRANŢA - SCANDAL RASISM

Blanc: "Noi nu selectăm decît negri în acest moment!". Descoperă ce s-a vorbit pe 8 noiembrie la Paris!

Articol de - Publicat luni, 02 mai 2011 00:00 / Actualizat luni, 02 mai 2011 14:11

Selecţionerul Laurent Blanc a plecat în Italia. Oficial, pentru cîteva zile de vacanţă. Neoficial, pentru a scăpa de furtuna care s-a declanşat în Franţa după ce jurnalul online Mediapart.fr a dezvăluit discuţiile cu nuanţe rasiste care au avut loc în federaţia de la Paris (FFF) pe 8 noiembrie 2010. În care se vorbea inclusiv de fixarea unei cote de 30 la sută pentru puştii de culoare şi arabi cu vîrste de peste 13 ani la selecţiile făcute de Centrele de formare ale forului francez!

"E grav ce s-a întîmplat", a declarat Chantal Jouanno, ministrul francez al sportului. Ea l-a suspendat provizoriu (pe 8 zile) pe Francois Blaquart, directorul tehnic naţional, principalul acuzat în acest scandal. Şi tot Jouanno a cerut suspendarea şi pentru selecţionerul Blanc, dar FFF s-a opus!

Iniţial, Blanc a negat tot cu vehemenţă, pentru ca apoi, după ce Mediapart a făcut publice discuţiile secrete, să îşi ceară scuze: "Dacă am lezat pe cineva, îmi cer iertare".

Totul a plecat de la ideea ca Franţa să nu mai crească puşti pentru alte "naţionale". Aşa s-a întîmplat de mulţi ani. Potrivit studiului realizat de INF (Institutul Naţional al Fotbalului), nu mai puţin de 26 de jucători care au purtat tricoul albastru al Hexagonului la juniori au ales ulterior să evolueze pentru altă ţară!

Iată o echipă a "francezilor" din străinătate:
Fabre (Algeria) - Faty (Senegal), Bassong (Camerun), Yahia (Algeria), Bellaid (Algeria) - Boudebouz (Algeria), A. Song (Camerun), Ait-Fanna (Maroc) - Dia (Senegal), Sow (Senegal), Boukari (Togo).

Iată însă şi ce ar fi putut pierde Franţa dacă ar fi impus o cotă pentru jucătorii de culoare şi pentru arabi:

12 internaţionali la Luxemburg - Franţa (martie 2011)
Sagna (Senegal), Rami (Maroc), Evra (Senegal), A. Diarra (Mali), Benzema (Algeria), Nasri (Algeria), M'vila (Congo), Mandanda (RD Congo), Gameiro (Portugalia), Matuidi (Angola), M. Sakho (Senegal), Koscielny (Polonia)

Cupa Mondială 2010
Mandanda (RD Congo), Sagna (Senegal), Diaby (Cote d'Ivoire), A. Diarra (Mali), Govou (Benin), D. Cisse (Cote d'Ivoire), Evra (Senegal)

Cupa Mondială 1998
Desailly (Ghana), Zidane (Algeria), Boghossian (Armenia), Pires (Portugalia, Spania), Vieira (Senegal), Trezeguet (Argentina), Djorkaeff (Armenia, Rusia)


Frazele care au enervat în şedinţa de la federaţia franceză din 8 noiembrie!

Eric Mombaerts (selecţionerul Franţei U21): "Putem limita la loturile de juniori numărul puştilor care şi-ar putea schimba cetăţenia? Da? Nu? Oricum, sîntem obligaţi să facem totul fără să afle nimeni...".

Laurent Blanc (selecţionerul Franţei): "Eu sînt favorabil unei asemenea decizii. Ceea ce se întîmplă în fotbal astăzi mă deranjează profund. În opinia mea, trebuie să eradicăm problema. Şi ceea ce spun eu nu are nici o conotaţie rasistă. Cînd băieţii îmbracă tricoul echipei naţionale a Franţei la 16 ani, 17 ani, 18 ani, 19 ani, 20 de ani şi la tineret, pentru ca apoi să aleagă la seniori o selecţionată africană, asta mă deranjează îngrozitor. Trebuie să limităm această posibilitate! Nu spun că o vom eradica, dar o vom limita".

Francois Blaquart (directorul tehnic naţional): "Putem face un fel de cotă. Dar trebuie să spunem acest lucru...".

Francis Smerecki (selecţionerul Franţei U20): "Nu e corect. Dacă băiatul vrea să fie internaţional, atunci e normal să se îndrepte spre o ţară unde poate juca. E uman, înainte de toate. Tu, Laurent, ai fost un jucător de înalt nivel! Dacă nu ai fi putut juca în echipa Franţei...".

Laurent Blanc: "Aş fi cerut să joc în altă parte. E foarte simplu".
...
Laurent Blanc: "Eu nu am nici o problemă cu fotbaliştii de culoare. Nici cu cei maghrebieni. Numai că aceşti tineri trebuie să se decidă unde vor joace în viitor. Dacă nu există decît negri în Centrele de formare naţionale, iar aceşti negri se simt francezi şi vor să joace pentru Franţa, atunci e foarte bine din partea mea".
...
Francis Smerecki: "Se vorbeşte şi de o cotă de 30 la sută pentru jucătorii de culoare şi pentru arabi... E discriminatoriu. Cel care e francez-francez joacă pentru echipa lui Blanc, iar celălalt, nu atît de talentat, vrea să joace pentru altă ţară, iar voi îi interziceţi, îl eliminaţi. E imposibil!".

Francois Blaquart: "Nu-i eliminăm neapărat..."
Francis Smerecki: "Le puneţi o limită? Şi pe cine veţi păstra? Albii? Sau pe cei mai puţin talentaţi?"
...
Laurent Blanc: "Nu vrem să-i eliminăm pe străini! Nici vorbă! Dar ar trebui ca acele Centre de formare ale federaţiei să aibă criterii de selecţie mai bine definite, pentru că dacă vom avea mereu aceleaşi criterii, vom avea şi acelaşi tip de jucători. Înalţi, solizi, cu excelente calităţi fizice? Cine sînt ei? Negrii! Trebuie să ne gîndim, să existe şi alte criterii de selecţie. Ca să-i citez pe spanioli: «Noi nu ne confruntăm cu asemenea probleme, avem criterii de joc foarte precise»".

Eric Mombaerts: "Acesta este proiectul".
Laurent Blanc: "Spaniolii mi-au spus: «Nu avem probleme de acest gen, pentru că nu avem negri!»".

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gest HULIGANIC în Giulești » Atac îngrozitor la adresa siguranței presei! Jurnalist bruscat de un impresar care purta o legitimație a clubului din Superligă: „Dormiți!”
Superliga
Gest HULIGANIC în Giulești » Atac îngrozitor la adresa siguranței presei! Jurnalist bruscat de un impresar care purta o legitimație a clubului din Superligă: „Dormiți!”
S-a întâmplat fix lucrul care l-a scos din sărite pe Șucu: „Nu pot accepta așa ceva!”
Superliga
S-a întâmplat fix lucrul care l-a scos din sărite pe Șucu: „Nu pot accepta așa ceva!”
Partenera titularului de la Rapid a plecat din România: „Alte 3 luni departe de tine. Nu sunt sigură dacă devine mai greu sau mai ușor”
Superliga
Partenera titularului de la Rapid a plecat din România: „Alte 3 luni departe de tine. Nu sunt sigură dacă devine mai greu sau mai ușor”

Cosmin Olăroiu nu ne vrea în UE, Ion Țiriac nu ne vrea în NATO! Declarații controversate în studioul GSP: „Sunt stupefiat! Nu-mi trebuie bază militară! Știți ce ar merge, în schimb?”

Ce-a pățit soția fotbalistului când a ajuns în Botoșani? „S-a dus la mall în Iași, o sută de kilometri, și ne-a spus: «Mamă, ce oraș mare»!”


Comentarii (7)
mateiserban
mateiserban  •  02 Mai 2011, 18:00

@mizzzerya numele te defineste

ralffy_mr
ralffy_mr  •  02 Mai 2011, 16:18
Postat de nonames pe 02 Mai 2011, 14:37

@ralffy_mr Decat sa scrii prostii, mai bine abtine-te.

daca vrei sa te explici....

sir_neamt
sir_neamt  •  02 Mai 2011, 15:44

Bai am o propunere pt FFF eu: Dak nu ii mai vor ii luam noi adik ne ajutam si pe noi oleak poate asa ajungem si noi la un campionat mondial(benzema nasri diarra si toti aia) plus ca facem si un schimb zic eu acceptabil de nerefuzat si anume noi le dam negrii nostri ei sa ne deie negri astia. corect??? mitica ia vezi mah vor oamenii asa poate ne facem si noi o nationala.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează