INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  TURCIA

Fenerbahce riscă retrogradarea! » Blatiştii

Alex (dreapta) a fost golgeterul lui Fener în campionatul trecut, cu 28 de reușite în 33 de jocuri y Reuters
Alex (dreapta) a fost golgeterul lui Fener în campionatul trecut, cu 28 de reușite în 33 de jocuri y Reuters

Articol de , - Publicat luni, 04 iulie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 03 iulie 2011 22:48

Preşedintele şi alţi doi oficiali ai clubului din Istanbul au fost reţinuţi, într-o operaţiune care vizează alte 5 cluburi din prima ligă.


Caratiţa blaturilor şi-a extins tentaculele şi asupra Turciei. Însăşi campioana Fenerbahce este protagonista celui mai nou scandal de meciuri aranjate care a explodat pe malurile Bosforului. Preşedintele Aziz Yildirim, vicepreşedintele Sekip Mosturoglu şi alţi doi oficiali au fost arestaţi, iar patru jucători, doi impresari, trei foşti angajaţi ai federaţiei, înlocuiţi din funcţii în urmă cu o o săptămînă, şi încă 37 de oameni de fotbal de la cluburi din primele două divizii sînt reţinuţi.

Operaţiunea de proporţii declanşată ieri dimineaţă de poliţie în 12 locaţii din toată ţara, după o anchetă derulată timp de 3 luni, vizează sezonul abia încheiat. Ea pune sub acuzare, pe lîngă Fener, alte cinci cluburi de primă ligă, Eskisehir, Karabuk, Sivas, Genclerbirligi şi Ankaragucu.

Finalul palpitant de campionat, în care Fener a cucerit titlul la golaveraj în duelul cu Trabzon, e cel care a aprins scînteia. Trei dintre ultimele 4 victorii în deplasare ale celei mai titrate echipe turce (27 de titluri) sînt suspectate că ar fi fost trucate: cu Eskisehir (3-1), cu Karabuk, trupa lui Cernat (1-0), şi în ultima etapă, cu Sivas (4-3). Mărturie stau şi mutările făcute recent la Fener. La Karabuk, atacantul Emenike s-a dat lovit, pentru a fi apoi transferat cu 7 milioane de euro, aceeaşi manevră făcîndu-se cu mijlocaşul Sezer Ozturk, adus de la Eskisehir cu 2,75 milioane!

50 de persoane au fost deja reţinute de poliţia turcă, estimîndu-se că numărul ar putea ajunge la 150

Ce riscă vinovaţii
Turcii pedepsesc sever blaturile. Pe 14 aprilie, guvernul a adoptat legea împotriva "complotului sub formă organizată, aranjamentelor şi oferirii de prime pe căi subsersive", iar vinovaţii riscă să ajungă la închisoare între 8 şi 12 ani. În plan sportiv, se poate merge pînă la retrogradarea cluburilor, retragerea din cupele europene şi excluderea jucătorilor vinovaţi din viaţa sportivă.

Are afaceri cu arme
Preşedintele lui Fener, Aziz Yildirim (58 de ani), a preluat în 1998 clubul, cu care a luat 5 titluri şi două Supercupe. A contribuit la modernizarea arenei "Sukru Saracoglu", ce a găzduit finala Cupei UEFA 2009 şi la depăşirea cifrei de 100.000 de socios. Asemuit cu Florentino Perez al Spaniei, Yildirim e afacerist important în Turcia: principal furnizor de armament pentru NATO, proprietar de fonduri de investiţii şi companii imobiliare. Başkanul lui Fenerbahce a fost reţinut cu mandat de patru zile şi a cerut cărţi şi medicamente în arest, motivînd că suferă de diabet.

ALTE CAZURI
Fenomen cu metastaze în toată lumea

Reţeaua Mafiei
ITALIA. Al doilea scandal de corupţie izbucnit în Il Calcio în ultimii cinci ani s-a lăsat cu zeci de arestaţi, între care fostul internaţional Beppe Signori. Bănuite de blaturi cu mafia pariurilor sînt în majoritate jocuri din a doua şi a treia ligă, însă şi cîteva din Serie A. Interogatoriile încep azi.

Nouă arestaţi
GRECIA. La Atena curăţenia a pornit pe 22 iunie. 27 de partide sînt suspectate de aranjament şi 4 cluburi riscă retrogradarea, 83 de persoane fiind cercetate. Poliţia a arestat doi preşedinţi, Stavros Psomiadis de la Kavala, fosta trupă a lui Marius Niculae, şi pe Achilleas Beos (Volos).

Arbitri implicaţi
UNGARIA. Procuratura din Budapesta a reţinut miercurea trecută 7 persoane într-un scandal de "pariuri aranjate în meciuri internaţionale" şi legături cu mafia asiatică. 4 arbitri şi 3 foşti ori actuali jucători ar fi influenţat rezultatele unor meciuri din Finlanda, Ungaria şi America de Sud.

7 jucători la zdup
FINLANDA. Blaturile au ajuns pînă în Peninsula Scandinavă. Şapte fotbalişti din primele două divizii au fost arestaţi, fiind acuzaţi de fraudă sportivă. 6 sînt zambieni de la Oulu, iar ultimul un georgian de la Rovaniemi. Singaporezul Wilson Ramirez Perumel este bănuit a fi capul reţelei.

Blaturi sfinte
ISRAEL. Patronul şi un oficial al lui Hapoel Petah Tikva au fost arestaţi marţea trecută. Ei sînt acuzaţi c-au aranjat, cu ajutorul arbitrilor, cel puţin 3 jocuri, între care unul i-a asigurat evitarea retrogradării. Implicat ar fi şi preşedintele federaţiei, Avi Luzon, pentru sprijinul dat lui Hapoel.

Anchetă de 6 ani
POLONIA. 38 de oficiali, arbitri şi jucători din liga naţională au fost condamnaţi la pedepse cu închisoare cu suspendare, care variază între 9 luni şi 4 ani, şi amenzi de 400.000 $, după o vastă anchetă. Procurorii au acuzat peste 300 de persoane în scandalul de corupţie izbucnit în 2005.

Out pe viaţă!
COREEA DE SUD. Guvernul de la Seul a ameninţat cu desfiinţarea K-League după scandalul meciurilor trucate. 10 jucători, între care opt de la Daejon Citizens, riscă să fie excluşi pe viaţă, după ce au luat bani ca să piardă, 8 au scăpat cu suspendări pe cinci ani, iar 5 au fost arestaţi.

"Dispar din fotbal!"
UEFA. Michel Platini a avertizat că va tăia în carne vie. "Cine aranjează meciuri nu mai are ce să caute în fotbal! Trebuie să stopăm acest fenomen îngrijorător", a anunţat şeful UEFA. Care a precizat că fiecare federaţie naţională va primi 9,5 milioane de euro între 2012 şi 2016 pentru a combate frauda. În acelaşi scop, FIFA a donat 20 de milioane Interpolului.

Citește și:

„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
Nationala
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
Din a patra divizie pe culmea Europei în 3 ani! » Fotbalistul refuzat de Craiova a costat 850.000 euro. Acum e cotat la 40 de milioane și e cel mai bun de la Euro 2024!
Euro 2024
Din a patra divizie pe culmea Europei în 3 ani! » Fotbalistul refuzat de Craiova a costat 850.000 euro. Acum e cotat la 40 de milioane și e cel mai bun de la Euro 2024!
Explică atacurile lui Alin Stoica: „Din cauza asta are această răutate aparte și rupere de realitate”
Nationala
Explică atacurile lui Alin Stoica: „Din cauza asta are această răutate aparte și rupere de realitate”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (15)
bdgeorge
bdgeorge  •  04 Iulie 2011, 22:23

Urmeaza si la noi..probabil se va incepe cu Poli Timisoara care anul asta a avut 2/3 din meciuri trucate...in calicenia lor alegeau numai varianta in care erau condusi la pauza si reveneu in repriza a 2-a....sunt deja pe lista sper sa fie desfiintati conducatorii arestati si jucatorii suspendati pe viata..

filozoful
filozoful  •  04 Iulie 2011, 17:51
Postat de ucv07 pe 04 Iulie 2011, 12:16

DOAMNE AJUTA SA INTRE SI IN MAFIOTII NOSTRI .INSA PROBLEMA E UNA MARE DE TOT . LA NOI TREBUIE SA ARESTEZE PE TOTI

...."GLUMIND SERIOS",CRED CA AR TREBUI CA CEI ABILITATI DE LEGE SA FACA ARESTARI,AR TREBUI SA SE ARESTEZE SINGURI,IN PRIMA FAZA..:):):)

filozoful
filozoful  •  04 Iulie 2011, 17:52

MA UIMESTE CA NU SA SESIZAT NIMENI CU PRIVIRE LA PROLIFERAREA AGENTIILOR DE PARIURI DIN BUCURESTI,CARE USOR,USOR,INCEP SA RIVALIZEZE ,CA NUMAR,CU MAGAZINELE FARMACEUTICE SI FILIALE DE BANCI.OARE DE UNDE ISI PLATESC CHIRIA,UTILITATILE,SALARIATII? DIN INCASARILE A 3-4 RATACITI ,CE LE TREC PRAGUL?MA INDOIESC.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează