INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  UCRAINA

Kievul nu-l mai iubeşte! » Idol şi golgeter în teren, Şevcenko are şanse infime să ajungă deputat la alegerile de azi

Discursul lui Șevcenko n-a convins alegătorii, iar afișele cu chipul fostului +2   FOTO
Discursul lui Șevcenko n-a convins alegătorii, iar afișele cu chipul fostului "Balon de Aur" devin deja amintire // Foto: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 28 octombrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 27 octombrie 2012 21:08

Fostul căpitan al ”naţionalei” (36 de ani) candidează azi la alegerile parlamentare, dar partidul ”Ucraina Înainte”, pe care-l reprezintă, abia dacă strînge 2% în sondajele electorale.

În iunie reuşea "dubla" cu Suedia la Euro şi avea Ucraina la picioare. S-a retras după turneul final, forţat de desele accidentări, dar a abandonat rapid proiectul de a continua ca antrenor. A sărit din teren pe zidurile clădirilor din capitala Kiev, unde a strălucit timp de cîteva săptămîni. La 36 de ani, Andrei Şevcenko şi-a propus să transpună în politică performanţele din fotbal şi să ajungă deputat.

Visul "Ţarului" are însă puţine şanse de îndeplinire, cel puţin la alegerile parlamentare de azi. Partidul în care e înscris (locul 2 pe listă), Ucraina Înainte, condus de Natalia Korolevksa, o femeie de afaceri exclusă în martie din formaţiunea fostului premier Iulia Timoşenko, e creditat doar cu 2% în sondaje.

Departe de pragul de 5 procente necesar intrării în Parlament. Asta în ciuda campaniei electorale oneroase susţinute de oligarhii locali. Fanii din Kiev nu-l mai iubesc, deşi în 5 sezoane i-a adus lui Dinamo 10 trofee, între care 5 titluri de campioană, marcînd 94 de goluri.

"Andrei ne-a adus atîtea bucurii în teren pentru aproape două deceniii, însă locul lui nu e în politică", a explicat Evghen (26 de ani) teribila neîncredere populară, într-o ţară măcinată de corupţie după falimentul Revoluţiei Portocalii din 2004 şi preluarea înapoi a puterii de către preşedintele Ianukovici în 2010.

Kliciko, locul 2
Lansat din 2005 în politică, pe baza capitalului strîns ca sportiv, boxerul Vitali Kliciko are mai mult succes decît Şevcenko. Partidul UDAR (Pumnul), al cărui lider e din aprilie 2010, se află pe locul secund în sondaje, în spatele celui al Regiunilor condus de Viktor Ianukovici. Campionul mondial la categoria grea versiunea WBC (41 de ani) a obţinut cu UDAR mandate de consilier în primăria din Kiev şi în parlamentul regional (Oblast) la scrutinul din 2010.

58 de goluri a reuşit Şevcenko în Liga Campionilor, al treilea marcator din istoria competiţiei după Raul (77) şi Pippo Inzaghi (70)

48 de goluri în 111 jocuri la "naţională" are "Ţarul", ce deţine recordurile de selecţii, cel mai tînăr şi cel mai bătrîn marcator al Ucrainei

8,8 la sută dintre ucrainenii cu drept de vot cred că alegerile de poimîine vor fi libere şi democratice

"La fel ca şi Kliciko, Şeva nu-l critică niciodată direct pe Ianukovici şi e dificil de zis dacă partidele lor vor colabora sau nu cu preşedintele după vot" (Aliona Germanciuk, analist politic ucrainean)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nu s-a văzut la TV » Haos imediat după Dinamo - Botoșani: ce s-a întâmplat pe „Arcul de Triumf”
Superliga
Nu s-a văzut la TV » Haos imediat după Dinamo - Botoșani: ce s-a întâmplat pe „Arcul de Triumf”
Simona Halep la 33 de ani » Cu cine și-a petrecut sportiva ziua de naștere
Tenis
Simona Halep la 33 de ani » Cu cine și-a petrecut sportiva ziua de naștere
Cu ce se ocupă acum Anita Gorbicz, legenda handbalului din Ungaria » Tocmai a fost confirmată pe poziție
Handbal
Cu ce se ocupă acum Anita Gorbicz, legenda handbalului din Ungaria » Tocmai a fost confirmată pe poziție

„Nu mă mai uit la meciurile lui. Îi urez succes!” » Antrenorul care l-a descoperit pe Ștefan Târnovanu, mărturie dureroasă, chiar după FCSB - RFS

Gigi Becali, dezlănțuit după victoria FCSB! 3 jucători remarcați: „Nu doar că-i măresc contractul, îi iau și apartament!” + „Miculescu e jucător de luptă, o să joace cu PAOK”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează