INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Serial GSP.RO Idoli uitați » Lucas Radebe: cavalerul fotbalului sud-african și eroul lui Mandela

Lucas Radebe în perioada în care evolua la Leeds //  Foto: goal.com
Lucas Radebe în perioada în care evolua la Leeds // Foto: goal.com

Articol de - Publicat luni, 28 decembrie 2015 14:23

Pe Lucas Radebe ni-l putem aminti din perioada în care a evoluat la Leeds. A fost căpitanul echipei, însă asta nu e singura bornă a carierei. În 1996 a devenit campion al Africii cu naționala sa, iar în 1988 a ajuns până în finală.

Nelson Mandela, unul dintre cei mai apreciați oameni din lume, declara despre el: ”E eroul meu”. În plus, Radebe a fost uns cavaler cu ordinul de argint pentru imaginea pozitivă pe care a oferit-o țării sale.

Familie numeroasă

Radebe provine dintr-o familie numeroasă, fiind al patrulea din cei 11 frați și surori pe care i-a avut. S-a născut în apropiere de Johannesburg. Părinții săi au încercat să îl țină departe de zonele și găștile rău famate și l-au trimis la o școală de lângă Zeerust.

Decizia lor avea să îi deschidă drumul către fotbal. La noua lui școală, el a început să joace pentru ICL Birds într-o ligă de tineret care s-a desființat între timp. Totuși, aici a fost remarcat de Patrick Ntsoelengoe, un fotbalist sud-african celebru care evolua la Kazier Chiefs. El l-a recomandat șefilor clubului, iar aceștia l-au adus la echipa de juniori.

Portar, mijlocaș, fundaș

Când a ajuns la Kaizer, Radebe încă nu avea o poziție bine definită pe teren. A evoluat mai întâi ca portar, însă antrenorii și-au dat seama că e mai potrivit în afara buturilor. L-au încercat ca mijlocaș, însă până la urmă rolul de fundaș i s-a potrivit cel mai bine.

După câteva luni la echipa de juniori, Radebe a fost promovat la seniori și a rămas în prima echipă timp de cinci ani, perioadă în care a jucat 113 meciuri și a marcat 5 goluri. A devenit campion de două ori cu Kaizer, în 1991 și 1992 și a cucerit și o Cupă a Africii de Sud în 1992.

Transfer la pachet în Anglia

În 1994, Leeds și-l dorea pe Phil Masinga, coechipier și bun prieten cu Radebe. Englezii erau gata să ofere 250.000 lire sterline, însă Masinga nu voia să plece singur în Anglia pentru că i-ar fi fost greu să se acomodeze. Prin urmare, Leeds i-a convins pe cei de la Kaizer să îl vândă la pachet și pe Radebe, pentru a avea un coechipier alături.

Clubul a acceptat, iar așa a ajuns Lucas la Leeds. Chiar dacă a fost adus datorită prieteniei cu Masinga, el s-a dovedit, în timp, o investiție mult mai bună. Phil a jucat doar două sezoane la Leeds, în schimb Lucas a rămas timp de 11 ani, perioadă în care a devenit și căpitanul echipei.

La Leeds, Radebe a cunoscut câteva performanțe notabile: a fost ales cel mai bun jucător al echipei în 1998, iar în sezonul următor s-a clasat pe locul 4 în Premier League, reușind calificarea în Cupa UEFA. O performanță și mai bună a venit în 2000: locul 3 în Premier League, poziție ce garanta accesul în Liga Campionilor.

Iar în Liga Campionilor, Leeds a reușit un sezon fabulos, ajungând până în semifinale, cu Radebe printre titulari. Evoluția lui Leeds în acea perioadă a surprins multă lume, iar Alex Ferguson declara: ”Orice club și l-ar dori pe Lucas”.

Din nefericire pentru el, au urmat câteva accidentări serioase care l-au scos o perioadă de doi ani din circuit. S-a retras în 2005 de la Leeds, echipa de club alături de care reușise cele mai importante performanțe în fotbalul profesionist.

Campion al Africii

Radebe a fost convocat prima oară la națională în 1992, iar până la finalul carierei a adunat 70 de selecții în care a marcat două goluri. În 1996 a devenit campion continental după ce naționala sa a câștigat în finala Cupei Africii contra Tunisiei, 2-0. Doi ani mai târziu, ajungea din nou în finală cu Africa de Sud, însă de această dată avea să fie învins de Egipt, cu exact același scor.

La Cupele Mondiale din 1998 și 2002, Radebe a fost căpitanul echipei. A marcat un gol cu Spania la CM 2002, însă la ambele turnee Africa de Sud a fost eliminată în faza grupelor.

7fotbaliști au fost unși, de-a lungul timpului, cu gradul de cavaler în Africa de Sud pentru prestațiile lor. Unul din ei este Radebe

GSP.RO a lansat un serial dedicat idolilor uitați, fotbaliști care au influențat istoria acestui joc și au realizat performanțe notabile, însă de care nu ne mai amintim prea bine.

Episoade precedente: Jose Andrade / Baichung BhutiaHidetoshi Nakata / Antonio Carbajal / Zico / Cha Bum-kunGento Lopez / GarrinchaHugo SanchezJasem Yaqoub / Winston Bogarde / Sun JihaiJuan Alberto Schiaffino

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Superliga
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close