Articol de Theodor Jumătate - Publicat duminica, 22 octombrie 2023 13:58 / Actualizat duminica, 22 octombrie 2023 17:50
Cel mai mare jucător englez, Sir Bobby Charlton, campion mondial în 1966, s-a stins din viață sâmbătă, la 86 de ani, ucis de demență. În 1958, a fost salvat de coechipierul său Harry Gregg în accidentul aviatic de la Munchen. După 1966, a fost certat 42 de ani cu Jack Charlton, și el campion al lumii, care i-a oferit un premiu în 2008 spunând: „E fratele meu”.
Bobby Charlton. Sir Bobby Charlton. Cel mai mare jucător britanic pe care l-a văzut fotbalul mondial. O legendă la Manchester United. 17 ani pe „Old Trafford”, între 1956 și 1973. Câștigătorul primei Cupe a Campionilor Europeni a unei echipe engleze, în 1968. O legendă a Albionului. Cel care a cucerit unicul titlu mondial al Angliei.
Pe „Teatrul Viselor”, tribuna South Stand îi poartă numele din 2016. În fața stadionului, e o statuie, „Sfânta Treime a lui United”. George Best, Denis Law și Bobby, cu mingea. Toți întorși cu fața spre arenă. Doar Denis mai trăiește. George s-a stins încă din 2005, Bobby s-a ridicat și el la Cer.
La 20 de ani, Bobby Charlton a fost scos dintr-un avion în flăcări. Eroul Harry Gregg: „Am crezut că e mort”
Dincolo de fotbal, pe care l-a adorat, două momente i-au marcat viața lui Bobby. Accidentul aviatic din 1958 și relația furtunoasă cu fratele său Jack, alt jucător intrat în istoria insulară.
Pe 6 februarie 1958, Bobby avea 20 de ani, doar de doi ani făcea parte din faimoșii „Busby Babes”, tinerii teribili ai lui Matt Busby la Manchester United.
La Munchen, în escala pentru realimentare după zborul de la Belgrad, unde jucaseră în Cupa Campionilor cu Steaua Roșie, nici el, nici colegii săi nu mai credeau că vor decola în acea seară, după două încercări ratate. Dar comandantul aeronavei, James Thain, a insistat, în ciuda ninsorii puternice. Bobby era în partea din spate a avionului.
Au ieșit de pe pistă și n-au putut lua înălțime. S-au izbit de o casă, avionul s-a rupt și a luat foc. Fără Harry Gregg, portarul nord-irlandez, Bobby Charlton ar fi sfârșit acolo, în flăcări, la numai 20 de ani. Și el, și alții. Însă Gregg, deși reușise să iasă, a auzit o scâncet de bebeluș și s-a întors. A salvat copilul și soția unui diplomat iugoslav, apoi și-a scos colegii și antrenorii, unul după altul.
„Am ajuns în partea din spate a avionului și i-am găsit pe Bobby Charlton și pe Denis Viollet întinși, nemișcați. Am crezut că sunt morți. Le-am tras corpurile afară”, a povestit Harry. A mai găsit câțiva supraviețuitori, printre ei Jackie Blanchflower și antrenorul Matt Busby. „Când am revenit, am trăit șocul vieții. Bobby și Denis erau în picioare, privind focul. Am fost atât de fericit că amândoi erau în viață”.
23 de oameni au murit în acel accident. 8 jucători ai lui Manchester United.
Harry Gregg s-a stins în 2020, la 87 de ani. La acea vreme, pe 16 februarie, Charlton a spus: „Am fost mândru să fiu coechipier cu Harry. Mi-l voi aminti mereu ca pe un erou. O lumină strălucitoare”. Eroul de la Munchen.
Soția lui Bobby Charlton și mama, în mijlocul conflictului dintre frați
Atunci a început cu adevărat cariera lui Bobby Charlton. Opt ani mai târziu, pe 30 iulie 1966, a ridicat „Zeița de Aur” pe Wembley, după 4-2 în finala contra Germaniei de Vest. Trofeul și jocul său i-au adus în 1966 și Balonul de Aur. Peste alți doi ani, a cucerit Europa cu Man. United. Campion al Campionilor!
1966 a fost extraordinar pentru Bobby. Dar și începutul unui neașteptat conflict cu Jack Charlton, cel care îi era frate și partener de națională. S-au îmbrățișat pe Wembley, după ce au cucerit împreună titlul mondial. Și nu s-au mai îmbrățișat 42 de ani, povestește Daily Mail.
Cotidianul britanic scrie despre tensiunea dintre Norma, soția lui Bobby din 1961, și mama lor, Cissie. O tensiune ce s-a transmis și fraților, îndepărtându-i tot mai mult unul de altul.
Relația lor era atât de rea încât Jack l-a criticat public pe Bobby, în 1996, pentru că nu a vizitat-o pe mamă în ultimii ani ai vieții ei, susținând că a fost influențat de Norma. A mai trecut un deceniu și Bobby a descris afirmațiile lui Jack despre soția sa drept "o rușine absolută". În 2007, și-a scris biografia. Un citat cumplit al lui Bobby despre Jack: "Niciodată nu am fost mai departe unul de altul ca acum. Nici nu vreau să știu de el".
249 de goluria marcat Bobby Charlton în 758 de meciuri pentru Manchester United (a cucerit 7 trofee)
În 2008 însă, ceva s-a schimbat peste noapte. Bobby a fost premiat de BBC, un premiu pentru tot ce a realizat în sport, și Jack i-a oferit trofeul, spunând: „Bobby Charlton este cel mai mare jucător pe care l-am văzut vreodată. Și e fratele meu". S-au îmbrățișat ca pe Wembley, în 1966.
Cinci englezi campioni mondiali loviți de demență. Ultimul, Sir Bobby Charlton
În iulie 2020, Jack Charlton s-a stins, la 85 de ani, ucis de demență, la fel cum se întâmplase și cu alți trei membri ai Angliei campioane mondială în 1966: Nobby Stiles, Ray Wilson și Martin Peters.
49 de goluria înscris Sir Bobby la naționala Angliei, pentru care a jucat de 106 ori (titlul mondial în 1966)
Bobby nu a fost la înmormântare și speculațiile au reapărut. Dar nu era nimic adevărat. Motivul absenței: Bobby suferea de patru luni de aceeași maladie necruțătoare. Care, în final, l-a răpit și pe el, la 86 de ani. Sâmbătă, 21 octombrie 2023, Bobby Charlton și-a luat zborul spre Cer. Sir Bobby Charlton.
Citește și:
„Eroul de care nu știam că avem nevoie” » Tătărușanu, singurul care l-a impresionat pe Ibrahimovic