Articol de Theodor Jumătate - Publicat joi, 28 februarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 28 februarie 2013 01:15
Recidiva cancerului lui Vilanova şi plecarea antrenorului de la echipă au dat peste cap Dream Team-ul blaugrana. Şi nu sînt singurele cauze ale căderii catalane.
Retragerea lui Guardiola, vara trecută, părea să afecteze profund Barcelona, filosofia, stilul, jocul, tot ce oferise Pep acestei echipe care a marcat istoria fotbalului în patru ani unici. Dar Tito Vilanova, urmaşul său pe Camp Nou, i-a continuat ideile, păstrînd culorile blaugrana la fel de vii, poate şi mai vii în acest debut de sezon, în care parcă voia să rupă toate barierele, să depăşească record după record, cu o forţă supranaturală şi un Messi irezistibil. Abandonînd Madridul blanco la 16 puncte în spate în Primera.
Simptomele înaintea căderii bruşte
În 2013 însă, au apărut primele semne ale suferinţei:
- 12 meciuri consecutive cu cel puţin un gol primit în toate competiţiile este seria negativă a Barcelonei, începută pe 13 ianuarie
- 5 partide din ultimele şase au început rău pentru Barcelona, adversarii deschizînd scorul
Apoi, subit, criza s-a declanşat în acest sfîrşit de februarie, exact în momente cruciale, cînd se aştepta mai puţin.
- 0-2 cu Milan, în prima manşă a "optimilor" Champions League (REZUMATUL VIDEO)
- 1-3 cu Real Madrid, în returul semifinalelor Cupei Spaniei (REZUMATUL VIDEO)
Povara tiki-taka
Dintr-o dată, jocul Barcei s-a rupt. Tiki-taka a devenit o povară, nu a mai existat o progresie prin pase, ci o regresie, atacurile poziţionale s-au blocat undeva la 25 de metri de poarta adversă, mingea nu a mai ajuns în careu, nu s-a mai şutat, au dispărut ocaziile, echipa nu l-a mai ajutat pe Messi, iar Messi, cvadruplul Ballon d'Or, s-a stins...
"Cu Milan şi Real, doi rivali extrem de puternici, am suferit enorm. Şi în atac, şi în apărare. Barcelona joacă bine cînd întreg angrenajul funcţionează perfect. Orice detaliu e important" (Andres Iniesta, mijlocaş Barcelona)
"Aceste două înfrîngeri legate, din Ligă şi Copa del Rey, ne arată că nu sîntem deloc în formă. Să nu vorbim totuşi de criză, nu ar trebui să dramatizăm" (Jordi Roura, antrenor interimar Barcelona)
De ce? Să încercăm să descoperim explicaţiile unei prăbuşiri neanunţate.
VILANOVA - Boala care devastează. Antrenorul şi echipa
În decembrie, cancerul lui Tito Vilanova a recidivat la glanda parotidă, la un an după prima intervenţie chirurgicală. A fost din nou operat, tumoarea i-a fost extirpată, dar urma o perioadă şi mai dificilă: şedinţele intensive de chimio şi radioterapie. A revenit în ianuarie, nu pentru multă vreme însă. După acel eşec de la San Sebastian (2-3), Tito s-a mutat la New York, găsise un tratament mult mai performant.
De atunci, Barcelona şi-a pierdut antrenorul. Deşi a văzut live toată pregătirea formaţiei - terenul era înconjurat de camere video -, deşi i-a sfătuit permanent pe cei de pe bancă, de multe ori chiar în timpul partidelor, el nu mai putea ajuta la fel de mult echipa. Iar înlocuitorul său, Jordi Roura, a fost incapabil să hotărască singur. Să ia deciziile corecte.
"Plecarea lui Tito a fost o pierdere majoră pentru echipă. O navă rămîne fără căpitan..." (Xavi, mijlocaş Barcelona)
"Tito este cel mai important. Absenţa lui s-a văzut. Noi doar am încercat să o minimizăm" (Sandro Rosell, preşedinte Barcelona)
Imediat după meciul cu Real, preşedintele Rosell a zburat spre New York pentru o întîlnire vitală cu Vilanova. Vrea să ştie sigur dacă mai poate antrena în acest sezon. Şi, dacă va fi obligat să se retragă o perioadă, să aleagă împreună un nou tehnician.
SISTEM - E imposibil fără vîrf
Cotidianul spaniol El Pais a remarcat după catastrofa cu Real: "Aceasta ar trebui să fie o lecţie importantă pentru Barcelona. Madridul i-a demonstrat că e nevoie să-şi regîndească propriul joc, să scape de acest sistem atît de previzibil".
Un 4-3-3 fără vîrf clasic ce nu mai sperie pe nimeni. Marii adversari, gen Milan şi Real, au învăţat Barca pe de rost, au aplicat strategia ideală - apărare supraaglomerată şi contraatacul - şi au învins clar.
Trezit poate din coşmar, Roura vorbeşte de o schimbare de tactică la returul cu Milan: "Să luăm în calcul şi alte opţiuni, e posibil să apară modificări". Una ar fi, susţine presa catalană, folosirea lui David Villa ca vîrf, caz în care i-ar reda libertatea lui Messi la mijlocul terenului.
"Cu Milan trebuie să jucăm ca şi cum ne-am lupta pentru vieţile noastre. Şi să redescoperim acel sentiment de echipă compactă şi infailibilă" (Andres Iniesta, mijlocaş Barcelona)
CRIZĂ DE FORMĂ - Messi şi Xavi aleargă în gol
Într-un sezon în care are deja 49 de goluri marcate în toate competiţiile, 38 numai în 25 de etape de campionat, Messi a cedat brusc, ca întreaga echipă, în ultimele săptămîni. Cînd jocul său a ocolit poarta!
0 şuturi pe poartă a avut Leo Messi cu AC Milan şi Real Madrid
29 de mingi a pierdut Messi în ultimele două partide importante
În acelaşi timp, Xavi, dirijorul din teren, care conduce tot jocul, şi-a pierdut inspiraţia. Pasele sale geniale, deschiderile văzute doar de el au dispărut, iar assist-urile nu mai există. "Mai nou, după ce primim gol, ne precipităm", recunoaşte el.
TĂTICII - Tracasaţi?
În ultimele luni, patru fotbalişti ai Barcei, Messi, Valdes, Pique şi David Villa, au devenit tătici, Messi şi Pique pentru prima oară. Iar alţi doi, Pedro şi Fabregas, aşteaptă şi ei în primăvară primul copil. O grijă în plus acasă. Şi poate un motiv al stării agitate a lui Messi şi a lipsei de atenţie a lui Pique în apărare.
DOPING - Ies listele doctorului Fuentes
O altă posibilă cauză de care amintesc însă numai inamicii clubului blaugrana: dopingul. Rivalii catalanilor leagă căderea echipei lui Jordi Roura de listele codificate care continuă să iasă la iveală în procesul faimosului doctor Eufemiano Fuentes, creatorul sistemului de dopaj spaniol şi internaţional.
Reacţii din presă:
"Treziţi-vă! A fost un dezastru. Barcelona, de nerecunoscut. Previzibilă şi lentă. Echipa trebuie să-şi revină pentru revanşa cu Milan din Ligă" (Sport, cotidian spaniol)
"De fix 50 de ani, de la acel 1-5 în faţa lui Di Stefano, n-a mai pierdut Barcelona acasă atît de rău cu Real Madrid. A fost umilită" (Marca, jurnal spaniol)
"Nici o scuză! Fanii au părăsit stadionul înainte de sfîrşit. Nu voiau să vadă umbra marii echipe a Barcelonei. Eşecul din Clasico n-a fost un accident" (Mundo Deportivo, cotidian spaniol)
Cifrele Barcei din Clasico
- 3 şuturi cadrate
- 21 de centrări
- 94 de mingi pierdute
- 8 faulturi comise
- 2 cartonaşe galbene