Articol de Daniel Scorpie - Publicat sambata, 10 iulie 2010 00:00
Mijlocaşul olandez a aflat în 2004 că suferă de o tumoare la testicule. S-a operat şi s-a vindecat, apoi s-a transferat la Chelsea. Iar mîine, Arjen poate ajunge campion mondial.
A pierdut prima mare finală a carierei şi se pregăteşte de una şi mai mare. După 50 de zile de la eşecul cu Bayern în Liga Campionilor, Arjen Robben luptă pentru titlul mondial cu Olanda. Dar cea mai importantă bătălie din viaţă a cîştigat-o în 2004. Povestea mijlocaşului descoperit de Groningen ascunde un secret teribil. A fost aproape s-o termine cu fotbalul la 20 de ani, după ce medicii i-au descoperit o tumoare la testicule. Era suspect de cancer!
"Nu mai aveam nici un chef să joc, totul trecuse în plan secund. Am înţeles că în viaţă contează cel mai mult familia şi sănătatea", mărturisea Robben pentru BBC. Se întîmpla cu cîteva luni înaintea transferului de la PSV la Chelsea. O lovitură groaznică din care Arjen şi-a revenit cu ajutorul lui Lance Armstrong. Autobiografia ciclistului american, "Nu este vorba despre bicicletă", pe care a primit-o cadou de la un bun prieten, i-a dat forţa să nu renunţe.
"M-am inspirat din acea carte în perioada în care îmi pierdusem busola. Era ca şi cum eram legaţi printr-un fir foarte subţire", recunoaşte Arjen. S-a operat în primăvara lui 2004 şi a scăpat de tumoarea benignă. În vară a plecat pentru 18 milioane de euro la Chelsea şi în periplul către glorie, continuat pe traseul Real Madrid şi Bayern şi garnisit cu zece trofee.
Armstrong a cîştigat de 7 ori Turul Franţei
Lance Armstrong (38 de ani) a fost diagnosticat în octombrie 1996 tot cu un cancer la testicule, medicii descoperind că avea metastaze la plămîni şi creier. Ciclistul american s-a luptat doi ani cu teribila maladie, a făcut mai multe intervenţii chirurgicale şi chimioterapie, dar a învins. Texanul a revenit la cel mai înalt nivel şi între 1999 şi 2005 a cîştigat de şapte ori consecutiv Turul Franţei, performanţă unică în istoria competiţiei. A luat o pauză de trei ani, revenind în 2008. A anunţat că după Turul Franţei, aflat în derulare, se retrage definitiv.
A întîrziat o singură dată la antrenament!
Robben n-a creat aproape niciodată probleme în cariera sa. Barend Beltman, cel care l-a remarcat şi primul său antrenor, povesteşte că Arjen era foarte disciplinat. "Era precis şi ordonat, dar şi extrem de punctual. Doar într-o vineri a întîrziat un sfert de ceas la pregătiri. S-a scuzat că a fost cu o fată. L-am întrebat dac-a meritat şi a dat afirmativ din cap. Pentru mine a fost de ajuns. L-am iertat şi l-am trimis la treabă. Abia cînd m-a invitat la nuntă, am aflat că femeia cu care se văzuse, Bernadien, e chiar soţia şi mama celor doi copii ai săi".
Spania, iar în albastru
Întrucît nu este considerată gazdă, "naţionala" lui Del Bosque va evolua mîine seară nu în tradiţionalul echipament roşu, care ar duce la confuzii cu portocaliul olandez, ci în cel secund, albastru. Spaniolii au mai jucat în această culoare în "optimea" cu Paraguay, cîştigată cu 1-0, dar şi în ultima partidă din grupă, 2-1 cu Chile. Dacă vor triumfa, ei vor ieşi la festivitatea de premiere în tricourile roşii.
Vine Nadal
Participant şi cîştigător la Wimbledon, apoi trecut la odihnă, Nadal n-a putut veni la meciurile Spaniei, al cărei mare fan este. Problema o va regla mîine, cînd va fi în tribunele "Soccer City". "Trebuie să vin. Echipa a transformat un vis în realitate", a indicat Rafa, a cărui atracţie faţă de fotbal a materializat-o prin implicarea financiară la Mallorca, echipa din oraşul său natal. La finală vor mai fi Regina Sofia, prezentă şi la semifinala cu Germania (1-0), şi Principele Felipe, care a fost la "deschiderea" cu Elveţia (0-1). Regele Juan Carlos al ll-lea (bolnav) şi premierul Zapatero nu vor veni.
Premiaţi în bere
Sponsor al "naţionalei" Spaniei, "Cruzcampo" va premia fiecare jucător iberic, indiferent de rezultatul finalei, cu atîţia litri de bere cîte kilograme cîntăreşte. Cel mai cîştigat va fi Fernando Llorente, care va primi 88 de litri. Îi urmează Reina (85 de litri), Albiol (80), Casillas, Capdevila, Javi Martinez (cîte 78), Valdes, Marchena, Puyol (cîte 79), Arbeloa (76), Xabi Alonso (75), Torres (74), Sergio Ramos, Busquets (cîte 73), Pique (70), Villa, Fabregas (cîte 69), Xavi (68), Davis Silva (67), Iniesta (63), Mata (61) şi Navas (60). În total, 1.686 de litri.
"Baby boom" Wesley
Evoluţiile excelente avute de Wesley Sneijder în ultimele săptămîni au făcut ca prenumele lui să devină la modă în Olanda. În iunie, familiile batave au ales Wesley pentru copiii lor nou-născuţi de două ori mai mult decît în mai. În Olanda, unde Sneijder a ajuns mai popular decît Robben şi Van Persie, cele mai utilizate prenume sînt Lucas şi Sophie.
Studio special pe TVR 1
Finala de la Johannesburg va fi prefaţată de TVR printr-un studio special. Pe lîngă moderatori, în platou vor fi invitaţi Gică Popescu, Ionuţ Lupescu, Ion Crăciunescu şi redactorul şef adjunct al Gazetei Sporturilor, Andrei Vochin. În timpul emisiunii vor fi prezentate imagini în direct din Amsterdam şi din Madrid.