INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  GSP SPECIAL

Plecat de 40 de ani din România, Ted Dumitru vede naţionala în primele 10 ale lumii » World Wide Ted

Articol de GSP - Publicat luni, 12 iulie 2010 00:00

"Master Ted", "The Professor", "Mr. Magic". Nick-name-urile împrumută stilul american dar nu returnează rezultate din NBA cînd ajung în faza de search pe Wikipedia. Vorbim de românul Ted Dumitru.

Cine e? Unul dintre cei care dau sens legăturii dintre World Cup 2010 şi România, antrenorul preferat al vedetei sud-africane Steven Pienaar şi omul care pronunţă fără grimase Tshabalala. Cum reuşeşti să-l abordezi? Aici intervine partea dificilă. Administratorul site-ului federaţiei de la Johannesburg, identificat simplu, Gary, te anunţă printr-un răspuns automat că inbox-ul său nu face faţă volumului de mesaje. Deci, speranţele să obţii ceva dispar instantaneu. Încerci şi la Mamelodi Sundowns, clubul pentru care lucrează profesorul. "Mr. Ted a aflat de intenţia dumneavoastră şi vă va contacta în cel mai scurt timp".

Ok, sună a răspuns de manager în resurse umane care te refuză clasic la un interviu de angajare. Lucrurile nu stau chiar aşa. În mai puţin de 48 de ore, tehnicianul în vîrstă de 71 de ani foloseşte reply-ul şi acceptă interviul solicitat.

"Globalizarea? O nenorocire pentru fotbal!"
- Domnule Dumitru, aţi lucrat în Turcia, Iran, Swaziland, Namibia, SUA şi România. Nu putem vorbi tocmai de o coerenţă civilizaţională.
- Din nefericire, influenţa fotbalului global continuă să degradeze valorile culturilor naţionale în fotbal. Jocul a devenit o mediocritate, în general. Numai cîteva naţionale puternice au reuşit să menţină parţial tradiţiile şi mentalitatea în care este reflectată personalitatea popoarelor. Vorbim aici despre Brazilia, Germania, Argentina, poate Italia. FIFA promovează în permanenţă ideea de universalitate în ceea ce priveşte metodele de antrenament, factor tactic, pregătire fizică sau concept de joc, dar asta e cea mai mare aberaţie posibilă!

- Puneţi dezvoltarea fotbalului într-o legătură fermă cu specificul fiecărei ţări.
- Sigur! Atitudinea, formele de expresie şi modalităţile de a realiza performanţe înalte sînt diferite da la o naţiune la alta, de la o societate la alta. Fără excepţie, în toate ţările pe care le-am vizitat şi în care am lucrat, cultura locală este foarte puternic reflectată în mentalitatea de joc. Influenţa globalizării în fotbal e o nenorocire, degradează permanent valorile pe care se fundamentau tacticile de joc înainte.

- Vi se pare un proces reversibil?
- Este remarcabil faptul că ştiinţa continuă să producă soluţii şi concepte noi în sport. Aproximativ 70% din conţinutul şi aplicarea metodelor de antrenament sau a factorilor de performanţă recomandate de FIFA şi UEFA contrazic noile descoperiri din domeniul fiziologiei! Federaţiile trebuie să refuze copierea modelelor preluate din alte părţi! În SUA şi în Africa de Sud, ţări unde am activat, stagnarea e cauzată de rezistenţa împotriva adoptării sistemelor naţionale. Am reuşit să formez grupuri de oameni tineri cu o altă mentalitate, care promovează idei corecte din punctul meu de vedere.

România, în elita mondială
- Despre ce vorbim cînd ne referim la particularităţi ale fotbalului sud-african? Cît de departe sînt de organizarea 100% profesionistă?
- Cluburile la care am lucrat, Kaizer Chiefs şi Sundowns, au o structură bună, condiţii materiale rezonabile şi plătesc salarii cam la nivelul celor din liga secundă franceză sau germană. Fotbalistul african este tehnic, mobil, are o rezistenţă naturală extraordinară, nu duce lipsă de creativitate şi permite antrenorului să diversifice din punct de vedere tactic. Din păcate, nu se pune accent pe asta, concepţiile legate de sănătatea jocului sînt importate!

- Aţi avut succes în Africa de Sud. De ce aţi rămas singurul român acolo?
- Impresia despre ţara noastră e pozitivă, trebuie să ştiţi asta! Din cauza influenţei puternice a englezilor, germanilor sau olandezilor, oferta pentru jucători şi antrenori din Sudul şi Estul Europei este limitată.

- Cum vi se pare campionatul? Răzvan Lucescu a stîrnit controverse recent după ce a afirmat că sîntem în lumea a treia din punct de vedere fotbalistic.
- Sînt convins că potenţialul nostru nu e de lumea a treia! Aparţinem elitei mondiale, trebuie să ne dăm seama că ne aflăm între primele 10 - 15 reprezentative! Conceptul de dezvoltare al jocului nu poate fi neglijat. Ce facem? Copiem un model străin care nu ne ajută să ieşim în evidenţă sau ne bazăm pe caracteristicile sportivului, pe specificul românesc?

Evită subiectul Gigi Becali
- Mutu? Chivu?
- Adrian Mutu are un talent deosebit, poate să influenţeze o generaţie nouă de jucători dacă exemplul lui e folosit în mod poziziv.

- Îl ştiţi pe Gigi Becali? Urmăriţi Liga I?
- Mă uit la partidele echipei naţionale. Observ încă o dată că fotbalul românesc nu reflectă bogăţia de talent pe care o oferă ţara. Ce am văzut aproape de fiecare dată a fost o colecţie de copii din Bundesliga, Ligue 1, Serie A sau Eredivisie. Unde e originalitatea şi creativitatea noastră?

Ted Dumitru despre...
... cei mai buni fotbalişti pe care i-a antrenat: "Mircea Lucescu, în perioada junioratului, Francisco Escos (Argentina, Roachester Lancers, SUA), Eli Durante (Uruguay, Roachester Lancers, SUA) Gary Bailey, care a jucat 9 ani la Manchester United şi Steven Pienaar"

... ce favorite a avut la Mondial: "Brazilia, Spania şi Argentina pentru că evoluţia este în direcţia tehnicii superioare, iar latinii beneficiază de aceste calităţi"

... impactul Cupei Mondiale în Africa de Sud: "A creat o nouă perspectivă, prin fotbal, ţara descoperă lumea! Criminalitatea are o bază socială, o mare parte a populaţiei trăieşte în condiţii tragice. Africanii nu au o natură criminală, s-a vorbit mult prea mult înainte de World Cup despre acest subiect. Nu am avut nici o problemă, niciodată!"

... cel mai mare regret al carierei: "Probabil am făcut o greşeală că am acceptat să lucrez în NPSL, în SUA. Condiţiile erau excelente, însă provocarea nu a fost suficient de importantă din punct de vedere profesional".

De la Craiova în Turcia, SUA, Zambia şi Africa de Sud
Povestea lui Ted Dumitru este impresionantă prin amploare şi profunzime a detaliilor: "După o serie de rezultate bune la Ştiinţa Craiova şi Naţionala Studenţească - locul 3 la CM din Spania, am fost invitat să particip la două simpozioane unde am introdus Mozaic Training, o nouă metodă de antrenament. În 1968, după un seminar la Istanbul, am primi oferta de a pregăti formaţii din Turcia, am avut succese cu Beşiktaş şi Altay, apoi am fost solicitat în Statele Unite. În 1979, CAF-ul mi-a cerut să preiau reprezentativa Zambiei, au urmat proiectele din Africa de Sud, Namibia şi Swaziland. Motivul esenţial care m-a determinat să lucrez în Africa este strict legat de activitatea şi preocupările mele în domeniul ştiinţific".

Probleme cu regimul Gaddafi
Între 1981 şi 1982, Ted Dumitru a îndeplinit funcţia de antrenor al naţionalei Zambiei, reprezentativă pe care a reuşit să o califice fără înfrîngere la Cupa Africii pe Naţiuni din Libia:

"Am ajuns cu Zambia la finalele CAF cu un record impecabil, fără să pierd vreun meci! Din păcate,autorităţile de la Tripoli nu mi-au acceptat paşaportul american şi nu am putut însoţi echipa la turneu".

E membru în Comitetul Tehnic al SAFA
Considerat reformatorul perfect de federaţia din Johannesburg, Ted Dumitru împarte conferinţele internaţionale cu activitatea pe care o desfăşoară în cadrul forului. "Există probleme uriaşe în organizarea şi pregătirea echipei naţionale. Nivelul cunoştinţelor tehnice este foarte scăzut şi nu permite aplicarea programelor de performanţă pentru loturile reprezentative. Ca o consecinţă, jucătorii nu sînt pregătiţi corespunzător. Noua conducere a Federaţiei a pregătit deja un program de îmbunătăţire a nivelului de performanţă care va intra în vigoare în august", spune tehnicianul.

"Stoicikov? Arogant, impulsiv, cunoştinţe limitate"
Antrenorul român îndeplineşte funcţia de director tehnic la Mamelodi Sundowns, echipă antrenată în sezonul trecut de Hristo Stoicikov. Profesorul Dumitru îi face o scurtă caracterizare fostului selecţioner al Bulgariei: "Hristo a fost la club, dar nu am avut o relaţie fructuoasă cu el. Are probleme serioase: foarte arogant, impulsiv şi mi-a demonstrat cunoştinţe limitate!".

U Craiova, Naţionala Studenţilor, Altay Izmir (Turcia), Beşiktaş (Turcia), Mersin İdmanyurdu (Turcia), Rochester Lancers (SUA), Tractor Sazi (Iran), Zambia, Swaziland, Kaizer Chiefs (Africa de Sud), Mamelodi Sundowns (Africa de Sud), Orlando Pirates (Africa de Sud), Manning Rangers (Africa de Sud), AmaZulu (Africa de Sud), Namibia, Africa de Sud sînt echipele pe care le-a pregătit Ted Dumitru în cariera de antrenor

70 de ani are tehnicianul născut la Bucureşti

Dumitru Teodorescu este numele său real. A devenit Ted Dumitru după ce şi-a schimbat identitatea în SUA ca urmare a condamnării la 20 de ani de închisoare primite din partea autorităţilor comuniste.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Antrenorul lui Rangers răspunde, după ce Lucescu și Hagi au cerut ca Ianis să joace mai des: „Ultima oară a fost pierdere de timp”
Stranieri
Antrenorul lui Rangers răspunde, după ce Lucescu și Hagi au cerut ca Ianis să joace mai des: „Ultima oară a fost pierdere de timp”
Tensiuni înaintea unui nou duel Kosovo – România, programat diseară » Îndemnul căpitanului echipei kosovare: „Haideți să îi primim așa pe români!”
Handbal
Tensiuni înaintea unui nou duel Kosovo – România, programat diseară » Îndemnul căpitanului echipei kosovare: „Haideți să îi primim așa pe români!”
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei
Stiri extrasport
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (9)
forumer
forumer  •  13 Iulie 2010, 19:52
Postat de spivak pe 13 Iulie 2010, 14:32

@forumer: Ma rezum sa spun ca nu contezi.

Tu cu atat mai putin, reprezinti stereotipul romanesc: vorbesti in necunostinta de cauza, despre un om pe care orice ai face nu-l vei egala, esti un nimeni si asta vei ramane!

spivak
spivak  •  13 Iulie 2010, 14:32

@forumer: Ma rezum sa spun ca nu contezi.

forumer
forumer  •  13 Iulie 2010, 02:33

@spivak: Ma rezum sa spun doar ca esti un om(desi sunt indulgent, spunandu-ti om) usor tam'pi'tel. Respect Mr. Ted!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează