Articol de GSP - Publicat vineri, 04 iunie 2010 00:00
Zurich. 15 mai 2004. O zi istorică pentru continentul african. Cei 24 de membri ai Comitetului Executiv al FIFA se întîlneau în Elveţia pentru a decide ce ţară va organiza Campionatul Mondial din 2010. Tunisia renunţase cu cîteva zile în urmă, Marocul încă spera, iar Africa de Sud părea a fi marea favorită, după ce pierdut la mică distanţă şansa de a organiza Mondialul din 2006, în faţa Germaniei.
Personalităţi care mai de care mai cunoscute ale statelor implicate în această competiţie mergeau la Zurich pentru a-şi susţine ţara pe ultima sută de metrii. Prinţi, preşedinţi, cîştigători ai Premiului Nobel. Toţi avînd acelaşi scop, acela de a-i convinge pe conducătorii FIFA că sunt capabili să organizeze un turneu de o asemenea anvergură. Lupta finală s-a dat între Africa de Sud şi Maroc, cîştig de cauză avînd sud-africanii care au strîns 14 voturi, în timp ce marocanii doar 10. Ţara organizatoare era stabilită, entuziasmul era foarte mare, însă problemele nu au ezitat să apară.
Visul împlinit
Sir Stanley Rous, un fost arbitru şi conducător al fotbalului englez, care a deţinut funcţia de preşedinte al FIFA între 1961 şi 1974, îşi începea mandatul cu o profeţie. Că o echipă din Africa va cîştiga Campionatul Mundial după anul 2000. O profeţie care nu s-a împlinit şi care e de greu de crezut că va fi posibilă în acest an. La aproape jumătate de secol de cînd Rous venea la conducerea FIFA, africanii reuşesc să organizeze un turneu final.
Iar asta se datorează în mare parte preşedintelui actual al FIFA, Joseph Blatter, care cu doi ani înainte de se stabili ţara organizatoare a competiţiei din această vară făcea următoarea promisiune:"Dacă voi fi ales din nou ca preşedinte al FIFA, voi duce Cupa Mondială în Africa". O promisiune pe care nu a putut să o respecte, Africa de Sud fiind învinsă de Germania la un singur vot. Dar Blatter nu a uitat, iar patru ani mai tîrziu, iată că avem un Mondial în Africa.
Cu o experienţă de mai bine de 20 de ani în cadrul FIFA, unde a ocupat mai multe funcţii de-a lungul vremii, înainte de a fi ales ca preşedinte în 1998, Blatter a arătat că este un negociator excelent, capabil de a face promisiuni astfel încît să îşi atingă ţelurile. A găsit soluţia perfectă de a-şi respecta promisiunea făcută faţă de africani cu ceva ani în urmă. Şi din acest motiv, la o lună după triumful Germaniei, Blatter a venit cu o soluţie inedită, dar ingenioasă. A propus un sistem de rotaţie a continentelor pentru a alege gazda Campionatului Mondial. Şi cum era de aşteptat, s-a început cu continentul 'negru'. Curios, în 2007, s-a renunţat la acest proiect.
Decizia de a oferi şansa Africii de Sud, o ţară cu grave sociale, de a organiza un asemenea turneu a părut la început a fi pripită şi a fost privită cu reticenţă de oamenii din lumea fotbalului şi nu numai. Şi pe bună dreptate. Într-o ţară în care delincvenţa este la ordinea zilei, cu o rată de 50 de morţi la zi şi mai bine de 10% din populaţie bolnavă de SIDA, pare imposibil de organizat o astfel de competiţe Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult nici acum, dar cîteva aspecte trebuiesc evidenţiate. Este vorba de investiţiile uriaşe făcute de FIFA, care au avut un impact imediat asupra economiei acestei ţări, s-au creat 150.000 de locuri de muncă, s-au pus bazele unei infrastructuri sportive.
Mondial pus în pericol
Nu o dată s-a pus problema ca turneul să fie mutat din Africa de Sud, după ce lucrările la noile stadioane au avut mari întîrzieri. Vara trecută, mii de muncitori care lucrau la construcţia arenelor au intrat în grevă, fiind nemulţumiţi de salariile cu care au fost plătiţi. O grevă care a creat panică, dar peste care s-a trecut cu bine.
Stadioane noi
Au fost contruite cinci stadioane noi. Moses Mabhida, stadionul din Cape Town, stadionul Nelson Mandela, Peter Mokaba şi stadionul Mbombela. Costurile totale se ridică undeva la 1 miliard de dolari.
Condiţii pentru a organiza un Mondial
Pentru a putea organiza un Campionat Mondial, FIFA cere ţărilor candidate 12 stadioane, cu o capacitate de aproximativ 40.000 de locuri pentru meciurile din faza grupelor şi un stadion de cel puţin 80.000 de locuri pentru meciul de deschidere şi finală. Pe lîngă aceste condiţii se pune mare preţ şi pe alte lucruri cum ar fi, transportul, tehnologie de ultimă generaţie pentru telecomunicaţii.
După ce candidaţii au întocmit documentaţia necesară, organizatoarea se va alege prin vot secret al Comitetului Executiv al FIFA, şi care se realizează cu şase ani înainte de disputarea acestui turneu.
91.000 de locuri are cel mai mare stadion din Africa de Sud, Soccer City, arena pe care se va juca meciul deschidere şi finala turneului
15.000 de voluntari au mers în Africa de Sud pentru a ajuta la construcţia noilor stadioane
30.000 de poliţişti vor asigura paza pe perioadă Mondialului
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”