INTERNATIONAL  »  CM 2018  »  SPECIAL

ANALIZĂ Mister deslușit » De ce țări asiatice precum Kazahstan sunt afiliate la UEFA și preferă să evolueze în preliminariile europene

Adi Popa a avut parte de o deplasare dificilă în cel mai estic stat afiliat UEFA
Adi Popa a avut parte de o deplasare dificilă în cel mai estic stat afiliat UEFA

Articol de - Publicat joi, 13 octombrie 2016 15:42

După egalul scos de România în Kazahstan, scor 0-0, a reapărut dilema țărilor asiatice care fac parte din UEFA. GSP.RO vă explică cum au ajuns ele să concureze în preliminariile europene. 

UEFA reprezintă Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal și are, în prezent, 55 de membri. România s-a alăturat forului european încă din momentul înființării, în 1954. În schimb, Confederația Asiatică de Fotbal ( AFC) are 47 de membri.

Țări ca Turcia, Israel și Kazahstan sunt afiliate la UEFA din motive diferite, cu toate că, dacă ar evolua în preliminariile asiatice, ar avea șanse mai mari de calificare la Campionatele Mondiale. De ce preferă totuși să evolueze în Europa?

Teoriile microbiștilor

După egalul scos de România cu Kazahstan, pe rețelele de socializare s-au vehiculat două teorii ale prezenței țărilor asiatice în UEFA: pentru voturi sau pentru banii generoși cu care aceste țări contribuie la bugetul UEFA. În realitate, situația e puțin diferită pentru fiecare țară în parte.

Cazul Israel: stat nerecunoscut în Orientul Mijlociu

Israel e afiliată la UEFA din 1994, deși e un stat 100% asiatic. Inițial, a evoluat în preliminariile asiatice, însă din cauza contextului geopolitic a fost nevoit să migreze spre UEFA. Țările din Orientul Mijlociu nu recunosc acest stat, așa că nici nu se pune problema de a evolua într-un meci cu ei.

Dacă celelalte reprezentative asiatice nu au probleme în a juca amicale cu Israel, un meci cu Liban sau Arabia Saudită pare imposibil în contextul actual și ar reprezenta un climat proprice violențelor dintre microbiști.

Cazul Turcia: miza e Liga Campionilor

Din punct de vedere politic, Turcia aparține de Europa, deși majoritatea teritoriului e în Asia, la fel ca în cazul Rusiei.

Probabil că, dacă ar evolua în competițiile asiatice, Turcia ar fi o prezență permanentă la Cupa Mondială și ar cuceri constant celelalte competiții asiatice. Pe de altă parte, calitatea fotbalului s-ar diminua, nivelul din Asia fiind foarte scăzut.

Țările asiatice care aderă la UEFA consideră că în acest mod își vor dezvolta fotbalul, deoarece echipele de club vor putea participa în competițiile europene, unde au șansa de a juca cu echipe puternice.

Aici mai apare o miză: sumele de bani încasate din aceste competiții. Turcia stă cel mai bine la acest capitol: Fenerbahce, Galatasaray, Beșiktaș, dar și alte cluburi din campionat s-au aflat frecvent în Liga Campionilor și Europa League, competiții din care au adus venituri importante.

Nu în ultimul rând, mai apare un criteriu: distanța! Pentru Turcia și Israel e mai ușor să facă deplasări în țări ca Anglia sau Franța, față de China sau Japonia.

Cazul Kazahstan: cel mai misterios

Dintre țările asiatice care au decis să adere la UEFA cazul Kazahstanului e cel mai misterios. UEFA a decis să primească în rândurile ei toate țările care s-au desprins din fosta URSS. Așa s-au afiliat Azerbaijan, Armenia și Georgia, țări din Europa Transcontinentală.

Pe de altă parte, după destrămarea URSS, Kazahstan s-a afiliat la AFC și era chiar printre cele mai puternice reprezentative din Asia: au fost aproape de a se califica la Cupa Mondială din 2002.

După această campanie, federalii au decis să se afilieze la UEFA. ”Experții și fanii noștri sunt pe deplin convinși că fotbalul nostru trebuie să facă parte din UEFA, un for care, în opinia noastră, are cel mai dezvoltat și progresiv sistem de fotbal din lume”, își motivau decizia oficialii Federației de Fotbal din Kazahstan în 2002.

Beneficiile acestei mutări au întârziat să apară. Kazahii au și în prezent una din cele mai slabe ligi interne din UEFA, nu au dat niciun fotbalist de top, iar naționala lor s-a clasat doar pe ultimele locuri în preliminarii.

Singura parte bună a venit abia în sezonul trecut din Liga Campionilor: Astana a reușit o calificare surpriză în grupe și a scos patru puncte cu adversari ca Atletico Madrid, Benfica și Galatasaray.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Domino cu antrenori: Dorinel Munteanu s-a înțeles cu altă echipă din România
Liga 2
Domino cu antrenori: Dorinel Munteanu s-a înțeles cu altă echipă din România
Lovitura zilei a fost dată de liderul campionatului » A semnat până în 2026
Superliga
Lovitura zilei a fost dată de liderul campionatului » A semnat până în 2026
Ce l-a tulburat pe Boloni în România: „Am vrut să pășesc pe acolo pe unde tatei i s-a făcut rău, dar n-am mai văzut decât buruieni și gunoi”
Superliga
Ce l-a tulburat pe Boloni în România: „Am vrut să pășesc pe acolo pe unde tatei i s-a făcut rău, dar n-am mai văzut decât buruieni și gunoi”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (13)
10206088110775210
Enver Hoxha  •  14 Octombrie 2016, 22:10

Important e că Daum-Burlică-FCSB se scufundă, repede și sigur.

ion.ionescu
ion.ionescu  •  14 Octombrie 2016, 01:50

1. Decizii politice, nu sportive ! 2. Nu mai întrebaţi de Israel, din moment ce UE a decis ca datele recensămintelor tuturor ţărilor din Europa să fie păstrate...de Israel, zice-se în siguranţă mai mare ! Vă amintiţi de întrebările prea curioase de la ultimul...Am refuzat să răspund şi n-au avut ce face...3. În plus, UEFA îşi face şi calcule organizatorice, de programare, să iasă numărul dorit...

1048432045196571
Neculaescu Mircea  •  13 Octombrie 2016, 18:42

ar trebui facuta presiune la forul european pentru trecerea acestor tari la fotbalul asiatic cu tot tacamul.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează