INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  EURO 2012

Cum arată Eurofotbalistul » Cei 368 de sportivi selecţionaţi la EURO conturează profilul ideal al jucătorului de fotbal

Profilul general al jucătorului de la Euro 2012 +3   FOTO
Profilul general al jucătorului de la Euro 2012

Articol de GSP - Publicat vineri, 08 iunie 2012 00:00 / Actualizat joi, 07 iunie 2012 22:12

La aproape 28 de ani, valorînd peste 10 milioane de euro şi activînd la un club englez, din primul eşalon. Mijlocaş de picior drept, cu minimum 30 de selecţii la "naţională", impresariat cel mai probabil de portughezul Jorge Mendes. Aşa arată un fotbalist de "europene"!

Imaginaţi-vă un tipar magic: fotbalistul talentat şi norocos care se încadrează, ajunge direct la Euro! Aşa ceva nu există, însă datele celor aproape 400 de jucători care astăzi iau startul oficial conturează un profil interesant şi inedit.

Poate sînt detalii care ţin de coincidenţă, dar din lotul convocat de Piţurcă pentru "dubla" amicală cu Elveţia şi Austria, nici un fotbalist nu are fix 25 de ani şi 5 luni. Mai mult, nici un jucător de la un club din Anglia. Mijlocaşi de picior drept avem, însă nici unul de peste 6 milioane de euro, impresariat de Gestifute sau cu peste 30 de selecţii! Iar România nu e la Euro.

Are vîrsta ideală

27 de ani şi 5 luni e vîrsta fotbalistul de la Euro (exact media de vîrstă a lotului Portugaliei), este născut în luna ianuarie şi în zodia Capricorn. Nu mai puţin de 22 de fotbalişti îşi vor sărbători ziua de naştere în timpul turneului final, printre aceştia Malouda, Nasri sau Podolski. Mîine vor fi aniversaţi neamţul Klose, olandezul Sneijder, polonezul Wasilewski şi grecul Sokratis!

Rodat în Albion

Anglia e ţara în care joacă la nivel de club Eurofotbalistul, în primul eşalon, şi nu a ieşit campion în acest sezon. De altfel, sînt 78 de sportivi care activează în Albion (doar Ucraina şi Grecia nu au fotbalişti din Anglia!), în vreme ce cluburile din Spania şi Germania însumează 79. Doar 21% dintre fotbalişti au obţinut titlul în acest sezon, adică doar 77.

Scump, foarte scump!

10.1 milioane de euro e valorea participantului la turneul final, aproape dublu faţă de valoarea celor mai bine cotaţi români pe transfermarkt.de, Chivu şi Torje (6 milioane euro fiecare). Doar 11 jucători de la Euro au cota sub 1 milion de euro iar cei mai accesibili ar fi irlandezii Forde şi O'Dea (500 mii euro), alături de portarul englez Butland (250 mii euro)

Dreptaciul de la centru

Mijlocaş e postul de bază al celor mai mulţi jucători de la Euro. Profilul evidenţiază un fotbalist de picior drept, cu profil ofensiv, capabil să acopere încă o zonă, cel mai des aceea a mijlocaşului dreapta. El are şi cele mai mari şanse la titlul de jucătorul turneului: la ultimele patru ediţii, trofeul a fost cîştigat de un fotbalist din linia mediană: Xavi (2008), Zagorakis (2004), Zidane (2000), Sammer (1996).

Ştie imnul pe de rost

31 de selecţii la "naţională" are jucătorul tipic de la Euro 2012, lotul cel mai experimentat la nivel internaţional avîndu-l Spania (1016 selecţii) iar la polul opus aflîndu-se Polonia (484 selecţii). Cinci jucători au ocazia să debuteze acum la "naţională", însă doar doi cu şanse reale (rusul Granat şi italianul Giaccherini), ceilalţi avînd rolul de al treilea portar: Butland (Anglia), Kelava (Croaţia), Schmeichel (Danemarca)

Impresariat de omul lui CR7

Gestifute e agenţia care impresariază Eurofotbalistul: firma portughezilor Jorge Mendes şi Luis Correa are cei mai mulţi reprezentanţi la turneul final, 13 fotbalişti, adică peste jumătate din lotul Portugaliei (printre ei, Cristiano Ronaldo, Nani, Pepe şi Coentrao). Cîte 8 fotbalişti au Ohne Berater (Casillas, Srna, Wellbeck) şi MD Management (Toivonen, Granqvist)

AICI GĂSEŞTI tot ce trebuie să ştii despre Euro 2012, într-un spectaculos modul oferit de gsp.ro în parteneriat cu AFP. Program, loturi, CV-urile tuturor jucătorilor, statistici complete, totul într-o prezentare de excepţie, în exclusivitate pentru cititorii gsp.ro!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Programul FCSB în Europa League: când va veni Manchester United la București
Europa League
Programul FCSB în Europa League: când va veni Manchester United la București
Înfrângere dramatică pentru Parma în meciul cu Napoli » Eroarea comisă de portar i-a costat victoria pe „cruciați”
Campionate
Înfrângere dramatică pentru Parma în meciul cu Napoli » Eroarea comisă de portar i-a costat victoria pe „cruciați”
Detaliu neștiut despre jucătorul de la Rapid: „Știți ce a făcut în ziua meciului cu FCSB?”
Superliga
Detaliu neștiut despre jucătorul de la Rapid: „Știți ce a făcut în ziua meciului cu FCSB?”

Manchester United, PAOK Salonic sau Rangers » Cine sunt cele 8 adversare ale FCSB în Europa League

Mitriță, înapoi! Lotul OFICIAL al României la prima acțiune cu Mircea Lucescu » Noul selecționer șochează!


Comentarii (1)
adyp1988
adyp1988  •  08 Iunie 2012, 01:46

tare articol

Vezi toate comentariile (1)
Comentează