Articol de Daniel Scorpie - Publicat sambata, 09 octombrie 2010 00:00
Fiecare convocat ia din start 10.000 de euro, la care se adaugă tot atît dacă joacă şi cîştigă. Dacă se califică la turneul final, încasează şi bonusul de 140.000.
Francezii joacă diseară pe 20.000 de euro. Atît va lua un jucător folosit de Blanc dacă "Les Bleus" bate România. Bonusul e dublu faţă de cel promis alor noştri de Mircea Sandu.
Începînd cu actuala campanie, federaţia de la Paris a modificat sistemul de premiere, mai ales după dezastrul financiar provocat de rateul Mondial. "Vom face o economie între 1 şi 1,5 milioane de euro pe an", a declarat vicepreşedintele Noel Le Graet. Care a dezvăluit cum se împart banii "cocoşilor", ce ar fi putut cîştiga în preliminarii pînă la 240.000 de euro.
Pentru fiecare meci oficial, francezii vor lua 10.000 de euro la victorie şi 5.000 la egal, indiferent de teren şi adversar. La aceşti bani se adaugă, drept compensaţie pentru drepturi de imagine, încă 10.000 de euro, suma fiind încasată din start de toţi convocaţii lui Blanc.
Interesant e că se premiază generos şi rezultatele în amicale. 14.000 pentru succesul contra unei echipe plasate între locul 1 şi 10 în topul FIFA, 10.000 cu un adversar aflat între 10 şi 40 şi 6.000 de la poziţia 40 în jos. Bonusurile se reduc cu 50% la remiză. În plus, în cazul calificării la turneul final din Polonia şi Ucraina, se garantează alţi 140.000 de euro.
500.000 de euro este suma maximă pe care un francez integralist o poate lua în cele două sezoane ale campaniei dacă Franţa ajunge la Euro
130.000 de euro este suma maximă pe care un român o poate cîştiga dacă ne calificăm, bani din case scad însă primele de meci
Franţa 27, România 46 în clasamentul FIFA
"Naţionalele" Franţei şi României se întîlnesc astăzi în cele mai slabe momente din istoria lor. Reprezentativa "cocoşului galic" ocupă poziţia a 27-a în clasamentul FIFA, în timp ce elevii lui Lucescu jr. se află abia pe 46, în spatele selecţionatelor Gabonului şi Burkinei Faso. Acest lucru se întîmplă la doar doi ani după ce românii (locul 11) îi devansau pe Les bleus (locul 12), după Euro 2008. Cele mai slabe clasări de pînă acum au fost poziţia a 25-a pentru Franţa (aprilie '98) şi a 42-a pentru România (iulie-august 2010).
3 victorii au românii în cele 13 confruntări cu francezii, care au cîştigat de 6 ori, 4 partide terminîndu-se remiză
Antrenament lejer
Aseară, de la ora 20:15, elevii lui Răzvan Lucescu au susţinut pe Stade de France antrenamentul oficial. Presa a avut acces numai 15 minute, timp în care jucătorii au făcut doar alergări, cîteva sprinturi şi jocuri de posesie în grupe de cîte trei. La şedinţa de pregătire a asistat, alături de Jean Vlădoiu şi Ovidiu Stîngă, şi Costel Gîlcă (foto, în centru), cel care, de la retragerea de la "naţională", din 2005, n-a mai fost văzut alături de "tricolori".
Comando la Paris
În delegaţia României în Capitala Franţei se află şi preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, dar şi Viorel Păunescu şi Nicu Gheară. Cei trei sînt extrem de apropiaţi de Mircea Sandu şi prezenţa lor la Paris poate fi un semn că în cazul unui eşec, Naşu' s-ar consulta cu ei în privinţa viitorului lui Lucescu la cîrma "naţionalei". La fel s-a întîmplat şi după Austria-România, 2-1, de la Klagenfurt, cînd Sandu i-a decis soarta lui Piţi, după o noapte petrecută alături de pricipalii săi sfătuitori.
Răzvan s-ar sfătui cu Domenech
Într-un interviu acordat pentru Le Parisien, Răzvan Lucescu a mărturisit că s-ar putea inspira din experienţele fostului selecţioner al Franţei, Raymond Domenech: "Voi, presa, l-aţi distrus după ce a devenit vicecampion mondial! Mi-ar plăcea să discut cu el, pentru că sînt curios ce s-a întîmplat la turneul din Africa de Sud şi cum s-a descurcat cu jucătorii şi cu presa. Experienţa trăită de el ar fi utilă oricărui tehnician. Îl voi suna. Dar după meciul de sîmbătă!". Selecţionerul a mai spus că "în România, scandalurile şi polemicile sînt la modă. Subiectul cu purtătorul tricoului cu numărul 10 a fost de o superficialitate incredibilă".