INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  ASEARĂ, GRUPA A » ELVEŢIA - TURCIA 1-2

Între viaţă şi moarte

Articol de - Publicat joi, 12 iunie 2008 00:00

Turcia a marcat prin Arda în finalul meciului şi joacă direct cu Cehia, duminică, pentru calificare. Elveţia, out!

Pe o furtună cu accente a­po­ca­liptice, turcii au învins, dramatic, cu 2-1, în pre­lun­gi­rile partidei de la Ba­sel şi speră la ob­ţinerea celui de-al doilea bilet pentru “sferturi” din grupa A, într-o a­devărată finală, duminică, îm­po­triva Cehiei. Cine bate dintre cele două continuă la Euro! Elveţia e deja, de aseară, în afara jocului.

Copii de suflet

Ironia sorţii, în echipa helvetă sînt trei fotbalişti cu origini turceşti! Yakin, Derdiyok şi Inler, cei mai buni elveţieni aseară la Basel. Primul gol a fost opera a doi dintre cei năs­cuţi cu sînge otoman în vine: Der­diyok a centrat pentru Yakin (32). După doar 120 de secunde, soarta i-a întors spatele turco-elveţianului, care a ratat din 5 metri cu poarta goală în faţă! A con­ti­nuat să plouă. Învăl­mă­şea­lă, bă­taie pe balon,tackling-uri dure.

Electrizant
Dar stropii uriaşi au încetat să mai curgă din cer. Şi bălţile au dispărut pe durata pauzei - aplauze pentru stadioanele elveţiene! -, iar în repriza secundă s-a putut juca doar fotbal. S-au păstrat ardoarea, tackling-urile, atitudinea, toate vizibile şi în sîngele de pe chipul lui Hakan Balta. Normal, doar cine pierdea pleca acasă. Nihat tră­ieş­te! A pus calitate în centrare şi Se­mih (57) a egalat, redînd speranţa turcilor. Ambiţie fără margini. Tra­geri de tricou, simulări. Volkan (84) a fost erou! L-a blocat şi pe Yakin, şi pe Cabanas. Dar îngerul Turciei a fost Turan Arda, care în prelungirile de infarct ale partidei, a înscris de­ci­siv şi a redat viaţa echipei sale.

Emre s-a rupt!
Căpitanul Turciei, Emre Belozoglu, a suferit marţi o accidentare la muş­chii piciorului drept şi prezenţa lui în meciul cu Cehia este pusă sub sem­nul întrebării. “Are o ruptură de 3-4 centimetri la nivelul muşchilor şi nu ştiu dacă o să mai joace”, a de­cla­rat Terim. Totuşi, fotba­lis­tul re­cent transferat la Fener­bah­ce a fost trecut în ultima clipă pe foa­ia de joc a meciului de aseară, cu Elveţia.

Pacificatorul
Ca să preîntîmpine o nouă serie de in­cidente după violenţele de acum 3 ani de la Istanbul, cînd fanii turci i-au bătut pe cei elveţieni, ace­la­şi lucru petrecîndu-se şi pe teren în­tre fotbalişti, ieri Fatih Terim a fă­cut a­pel la linişte. Cel poreclit “Îm­pă­­ratul” a fost cald şi cu omo­lo­­­gul său, Kobi Kuhn, căruia i-a tran­s­mis prin­tr-un mail consideraţia sa şi spe­ran­ţa că soţia elveţianului, Alice, îşi va re­veni total după ce în urmă cu 10 zi­le a fost internată la Zurich din cau­za unei crize de e­pi­lep­sie.

Probleme cu ploaia!
Partida de la Basel s-a jucat timp de 45 de minute pe o ploaie torenţială. Apa căzută a creat bălţi mari pe gazon, mingea fiind extrem de greu de controlat. Ce s-ar fi întîmplat dacă arbitrul slovac Lubos Michel ar fi întrerupt partida? Meciul s-ar fi amînat şi ar fi fost reluat de la 0-0, din primul minut, indiferent cît ar fi fost scorul în momentul luării deciziei extreme.

Loteria penalty-urilor!
Dacă meciul dintre Turcia şi Cehia, de duminică, de la Geneva, se va încheia cu o remiză, va fi în continuare egalitate perfectă între cele două formaţii, cu linii de clasament identice, iar calificarea în "sferturi" se va decide la penalty-uri. Care vor urma imediat după încheierea timpului regulamentar de joc, adică la finalul celor 90 de minute! Cine învinge dintre Turcia şi Cehia merge mai departe. Portugalia e deja calificată în "sferturi", elveţienii vor rămîne doar spectatori la acest Euro.

 

Citește și:

Mihai Stoica, impresionat de fizicul unui „tricolor”: „Uitați-vă la el, poate să concureze la Mister Olympia”
Nationala
Mihai Stoica, impresionat de fizicul unui „tricolor”: „Uitați-vă la el, poate să concureze la Mister Olympia”
„Am imaginile!” » Furtună și DUPĂ Germania - Danemarca: „Ăsta nu e fotbal! Reguli ridicole”
Euro 2024
„Am imaginile!” » Furtună și DUPĂ Germania - Danemarca: „Ăsta nu e fotbal! Reguli ridicole”
Edward Iordănescu a găsit formula câștigătoare pentru meciul cu Olanda » 3 schimbări în echipa de start
Nationala
Edward Iordănescu a găsit formula câștigătoare pentru meciul cu Olanda » 3 schimbări în echipa de start

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (9)
 •  12 Iunie 2008, 12:58

Cristi mai informeaza-te. Criteriile enumerate de tine sunt perfect valabile DAR. In cazul in care 2 ecipe se intalnesc in ultimul meci, e egal si linia lor de clasament identica (golaveraj si goluri marcate)si nu mai exista o alta echipa cu acelasi nr de puncte, atunci se bat penalty-uri ;)

 •  12 Iunie 2008, 11:56

Nu va consumati baieti ca-i tupaie Cehi pe turcaleti de le sar perinile de sub....!!!

 •  12 Iunie 2008, 11:44

sunteti informati gresit. nu vor fi lovituri de departajare in cadrul grupelor. Criterii: (a) punctajul in meciul dintre echipele la egalitate (b) diferenta de goluri in meciul direct (c) (aplicabil doar daca mai mult de 2 echipe sunt la egalitate) (d) golaverajul general (e) numarul de goluri marcate (f) coeficientul UEFA calculat in ultimele 2 calificari (g) ceva coeficient fairplay (h) tragere la sorti

Vezi toate comentariile (9)
Comentează