INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  ROMÂNIA - ALBANIA, 3 SEPTEMBRIE, 21:00, TVR 1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Raţ forţează recuperarea pentru a fi apt la debutul preliminariilor » Riscă pentru România

Articol de - Publicat joi, 26 august 2010 00:00

Raţ îl egalează pe Ungureanu în topul celor mai longevivi fundaşi stînga ai "naţionalei": 8 ani şi 7 luni de la debut.

Apărătorul lui Şahtior spune că forţează recuperarea după ruptura musculară pentru a evolua cu Albania şi cu Belarus, chiar dacă e pasibil de o recidivă mult mai complicată

Răzvan Raţ (29 de ani) ţine cu orice preţ să ajute "naţionala" să pornească cu dreptul în preliminariile CE 2012. Pentru titularul postului de fundaş stînga "dubla" cu Albania (3 septembrie, Piatra Neamţ) şi cu Belarus (7 septembrie, Minsk) are o însemnătate aparte.

Raţ intră în cercul select al celor mai longevivi fundaşi stînga ai reprezentativei României, din ultimii 40 de ani. Fotbalistul lui Şahtior împlineşte în septembrie 8 ani şi 7 luni de la debutul în selecţionată (februarie 2002, Franţa - România 2-1) şi îl egalează pe fostul fundaş stînga al Craiovei Maxima, Nae Ungureanu, care a evoluat sub tricolor în perioada 1981-1989.

Ineditul top e condus de regretatul Mişa Klein, care a îmbrăcat tricoul "naţionalei" timp de 10 ani şi două luni, cu menţiunea că a fost reprofilat fundaş stînga din mijlocaş spre finalul carierei, după retragerea lui Ungureanu.


"Ţelul meu e top 10"

Apărătorul vrea să ajungă printre primii în clasamentul all-time al celor mai selecţionaţi tricolori. Are pînă acum 66 de prezenţe sub "tricolor"

- Răzvan, ştii că luna viitoare intri în topul celor mai longevivi fundaşi stînga din istoria "naţionalei"?
- Nu, nu sînt mort după astea.

- Împlineşti 8 ani şi 7 luni şi îl egalezi pe Ungureanu, doar regretatul Mişa Klein are 10 ani la lot.
- Mă bucur, dar eu vreau să intru în istorie calificîndu-mă cu "naţionala" la încă un Campionat European, cel din 2012. Mă încălzeşte mai mult decît faptul că joc de atîta timp la lot. Nu ascund însă că ţelul meu personal este ajung în top 10 al celor mai selecţionaţi tricolori.

- Recuperea miraculoasă la vraci nu e riscantă?
-  Nu e nici un vraci şi nici un miracol. E vorba de un fizioterapeut. Nu sînt sută la sută apt de joc, voi vedea duminică dacă pot face faţă efortului în condiţii de meci. Recidiva poate apărea oricînd şi dacă stai trei sau patru săptămîni. Risc pentru a juca împotriva Albaniei şi Belarusului. Nu vreau să ratez şi debutul acestor preliminarii, cum s-a întîmplat la calificările precedente, fiindcă e foarte important să pornim cu şase puncte.

10 partide îl mai despart pe Raţ de intrarea în topul celor mai selecţionaţi 10 jucători din istoria "naţionalei"

"Raţ mă cam bate pe toate planurile. Are piciorul stîng, e la o echipă de top, cîştigă bani mai mulţi. Pe vremea mea jucam pe <Bună ziua> şi pe diplome"

Nicolae Ungureanu, fost internaţional

"Raţ merită să fie printre cei mai reprezentativi fundaşi stînga români. Îmi seamănă mult ca stil de joc. Are viteză, susţine atacul şi centrează bine"
Tibor Selymes, fost internaţional

"Raţ ofensiv, Nae deposedări, Mişa tehnic"
Mircea Lucescu a lucrat cu tripleta Raţ - Ungureanu - Klein: "Nae avea doar piciorul drept. Era foarte bun la deposedări, pasa bine, dar nu excela în atac. Klein a avut o calitate tehnică în plus fiindcă provenea din mijlocaş. Pe Raţ eu l-am făcut fundaş stînga. Venise la Rapid ca vîrf, dar îi lipsea driblingul, fantezia şi lovea mingea doar cu stîngul".

Avertisment: Robben a păţit-o!
Răzvan Raţ riscă foarte mult forţînd să se recupereze printr-un tratament neconvenţional cu placentă de cal după ruptura musculară de 5 mm suferită pe 15 august. La fel a procedat şi olandezul Arjen Robben, care şi-a tratat aceeaşi leziune la un vraci pentru a juca la CM 2010. După finala cu Spania, s-a ales cu o leziune de 5 cm şi va sta pînă la finalul anului!

Iovan după Neşu
Situaţia la limită a sănătăţii lui Raţ îl obligă pe selecţioner să-şi ia măsuri suplimentare de siguranţă pe postul de fundaş stînga pentru "dubla" cu Albania şi Belarus. Astfel, secundul Ştefan Iovan a plecat special la Utrecht spre a-l monitoriza pe Mihai Neşu în returul de Europa League cu Celtic (2-0 în tur pentru scoţieni). În cazul în care accidentarea lui Raţ va recidiva, "Bichonul" devine prima opţiune la titularizare.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nicolae Dică, demis de FC Argeș: un nou mandat ratat pentru antrenor
Liga 2
Nicolae Dică, demis de FC Argeș: un nou mandat ratat pentru antrenor
Horațiu Moldovan, prestație perfectă în Serie B » Portarul român, cel mai bun om al echipei
Stranieri
Horațiu Moldovan, prestație perfectă în Serie B » Portarul român, cel mai bun om al echipei
„Don Juan să nu-mi dea mie lecții!” » Dorinel Munteanu nu se dezice și le dă o replică tăioasă analiștilor care l-au criticat pentru incidentul cu Maftei: „Doar atât îi spun lui Vochin!”
Superliga
„Don Juan să nu-mi dea mie lecții!” » Dorinel Munteanu nu se dezice și le dă o replică tăioasă analiștilor care l-au criticat pentru incidentul cu Maftei: „Doar atât îi spun lui Vochin!”

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează