INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  ELVEŢIA - CEHIA 0-1

Ratangiul erou

Articol de - Publicat luni, 09 iunie 2008 00:00

Sverkos a căzut, s-a ridicat şi este acum speranţa cehilor la Euro, după golul care a făcut diferenţa în partida cu Elveţia.

Eroii dacă nu se nasc, se for­mea­­ză. Vaclav Sverkos. Ata­cantul care a salvat , sîm­bă­tă, Cehia în meciul de deschidere de la Euro, contra Elveţiei (1-0). In­trat în minutul 56 în locul ştersului Koller, Sverkos a fost decisiv după un sfert de ceas, la prima ocazie a­vu­­tă, aducînd 3 puncte ţării sale, deşi neconforme cu rea­li­ta­tea.

Doi ani, zero!

Atacant, 24 de ani, prota­go­nis­tul unei tinereţi zbuciumate, cu­nos­cut pînă acum un sezon drept ra­tan­­giu de profesie pe teren. A fost dat afară de Hertha, cul­mea!, pentru o mare ratare într-un meci cu Rapid. Doi ani n-a dat nici un gol pentru Berlin, Mön­chen­­glad­bach şi Austria Viena. B­a­nik Os­­tra­va i-a mai oferit o mînă de ajutor. După doar un an, Sverkos a ieşit golgeterul Cehiei , cu 16 reuşite!

Presa l-a susţinut

Rămîne o fire rebelă, deşi afir­mă că şi-a pus ordine în viaţă. Presa de la Praga îl place. Toată săp­tă­mî­na trecută i-a cerut lui Karel Bruck­ner ca nu cumva să-l folosească pe Baros ca schimb al lui Koller, ci pe Sverkos. Iar selecţionerul i-a as­­­cul­tat pe ziarişti şi l-a scos în lu­mi­nile rampei pe fostul ratangiu, ac­tualul golgeter de meserie, într-un mo­ment în care jocul cehilor era fără orizont. Şi Sverkos pare să fi dat un nou sens carierei sale. Presa îl vede ca o speranţă şi ca un sal­va­tor. Întreaga Cehie crede în el.

“Iniţial am vrut să şutez mai sus, mai înalt. N-a fost cum mi-am dorit eu, dar a ieşit bine. Cel mai frumos moment din viaţă, este vremea mea şi nu am să ratez ocazia”.
Vaclav Sverkos

Episod negru

În februarie 2006, în “16”-imile Cu­pei UEFA, Sverkos evolua la Her­tha. Nemţii pierduseră acasă, 1-0, cu Ra­pid. În retur, pe Giuleşti, la scorul de 0-0, spre fi­na­lul primei reprize, Sver­kos a scăpat singur cu Com­­an. A tras la colţul scurt. Min­gea a atins transversala şi a ieşit în out! Avea să fie ocazia rarisimă a Hert­hei, echipa lui Sverkos cedînd, în ce­le din urmă, cu 2-0. După acest meci, ber­linezii au refuzat să-l mai ţină, renunţînd la ceh.

4 milioane de euro este suma minimă pe care Banik Ostrava se aşteaptă să o primească pe Sverkos în cazul unui transfer în Bundesliga, Borussia Dortmund, Hamburg şi Borussia Mönchengladbach interesîndu-se de el.

Game over

Dramă naţională în Elveţia. Căpi­ta­nul Alexander Frei (foto) s-a rupt în meciul de deschidere cu Cehia (0-1) şi nu va mai juca la Euro! Nu­mărul 1 în cla­sa­mentul all-time al golgeterilor “na­ţio­nalei”, Frei (35 de goluri în 60 de meciuri) s-a accidentat la genunchiul stîng în mi­nu­tul 43 al partidei, după un duel cu Grygera. Ligamentele interne ale vîr­fului au cedat. După pri­me­­le con­troale se vorbeşte de o rup­tură par­ţială, ceea ce înseamnă cel puţin 3 luni de absenţă. Elveţia a fost în­măr­­murită să-şi vadă căpi­ta­nul părăsind arena înlă­cri­mat. În­du­rerat de accidentare - Frei a mai a­vut în ultimul an trei acci­den­tări şi o operaţie la şold! -, ata­can­tul de 28 de ani este extrem de afectat, iar fa­nii se întreabă dacă va reuşi să trea­că peste acest nou episod nefericit.

Citește și:

Mihai Stoica, impresionat de fizicul unui „tricolor”: „Uitați-vă la el, poate să concureze la Mister Olympia”
Nationala
Mihai Stoica, impresionat de fizicul unui „tricolor”: „Uitați-vă la el, poate să concureze la Mister Olympia”
„Am imaginile!” » Furtună și DUPĂ Germania - Danemarca: „Ăsta nu e fotbal! Reguli ridicole”
Euro 2024
„Am imaginile!” » Furtună și DUPĂ Germania - Danemarca: „Ăsta nu e fotbal! Reguli ridicole”
Edward Iordănescu a găsit formula câștigătoare pentru meciul cu Olanda » 3 schimbări în echipa de start
Nationala
Edward Iordănescu a găsit formula câștigătoare pentru meciul cu Olanda » 3 schimbări în echipa de start

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (1)
 •  09 Iunie 2008, 10:21

Cehii au cistigat pe nemeritate. La scorul de 1-0 pentru ei, un jucator ceh a facut hent in careul propriu (cam ca Maradona cind a marcat cu mina) si nu s-a dat 11m. De la primul meci arbitrii s-au dovedit incompetenti si au inceput sa distruga rezultatele.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează