INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  EURO 2012

Singurul englez care a jucat în România vorbeşte despre Euro şi aventura sa în Estul Europei

În afară de Rapid, Mark Burke (stînga) a jucat în Anglia la Aston Villa, Middlesbrough şi Wolverhampton // Foto: Gazeta Sporturilor
În afară de Rapid, Mark Burke (stînga) a jucat în Anglia la Aston Villa, Middlesbrough şi Wolverhampton // Foto: Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat miercuri, 20 iunie 2012 00:00 / Actualizat luni, 17 septembrie 2012 22:33

Trecut şi prin curtea Rapidului, Mark Burke e dezamăgit de jocul Olandei, analizează selecţionata Angliei şi povesteşte cum doi români l-au făcut să rateze transferul vieţii.

A ajuns în România în 2001. "Am vrut să încerc ceva nou, jucasem deja în Olanda şi Japonia", rememorează Mark. Nu a stat însă mult. "Semnasem pe cîteva luni cu Rapid, nu mi-am mai reînnoit contractul. Am continuat cursa în jurul lumii: am plecat în Suedia". Acum, la 43 de ani, Burke îşi aduce aminte cu plăcere de cariera de fotbalist şi diseacă situaţia de la Euro 2012.

- Salut, Mark! Din România...
- Ah, România? Vrei să vorbim despre Rapid?

- Rapid şi Euro, eşti foarte bine informat cînd vine vorba de Anglia, Olanda...
- Într-adevăr. Îmi împart viaţa între Anglia şi Olanda, am evoluat în Suedia, trei participante la Euro. Stilurile de joc sînt diferite, le-am abordat în cîteva cărţi. Dacă vrei să vorbim despre CE, să începem cu unul din foştii mei antrenori, care tocmai a fost eliminat de la competiţie...

- Bert van Marwijk, aşa-i?
- Da, despre el este vorba, am lucrat cu el la Sittard. Din punctul meu de vedere, e un tehnician excelent. Calm, calculat, explică totul extrem de simplu, pe înţelesul oricui. Din păcate, la acest turneu, cred că s-au petrecut multe în spatele cortinei, lucruri care au afectat jocul echipei. Am trăit o deziluzie cu Olanda.

"Englezii n-au fost presaţi"

- Anglia?
- La ultimul CM, n-am reuşit nimic, iar lumea n-a avut aşteptări prea mari de la acest Euro. E un lucru benefic, presiunea a fost minimă. S-a văzut cu Franţa. Împotriva Suediei m-am temut de un egal. Ţi-am zis, am jucat şi acolo, le ştiu stilul - nu ne puteau învinge, doar să ne încurce.

- Fanii au fost nemulţumiţi că Hodgson a selecţionat şase jucători de la Liverpool...
- Să ştii că a fost curajos. Şi-a asumat un risc enorm prin neconvocarea unui jucător precum Rio Ferdinand. Ştia foarte bine că va fi criticat, dar a rămas ferm pe poziţii.

- Ai încredere în antrenor?
- Sigur! Hodgson a schimbat atmosfera de la echipa naţională. Fiecare fotbalist ştie care este rolul său în angrenaj, are o partitură bine stabilită. Ceea ce nu s-a întîmplat în "era" Capello.

Amintiri cu români

- În Anglia şi Olanda, ai dat piept cu nume mari...
- Wow, să ştii! Îţi spun doar cîţiva: Bryan Robson, Gascoigne, Hoddle, Kluivert, fraţii De Boer, Van Nistelrooy... Dar puteam fi nu doar adversar, ci chiar coleg cu trei giganţi, dintre care doi români!

- Cine?
- După Mondialul din '94, m-am antrenat cu Tottenham în presezon. Antrenor era Osvaldo Ardiles, care m-a vrut şi la West Brom. Trebuia să semnez, cînd, într-o vineri, Ardiles îmi spune: "Mark, schimbare de plan. Patronul vrea să aducă străini de la CM". Luni, i-am văzut la echipă pe Gică Popescu, Ilie Dumitrescu şi Klinsmann. Am înţeles situaţia şi am plecat .

Burke despre...
... România: "Situaţie socială diferită faţă de vestul Europei"
... Rapid: "Fanii! Senzaţionali, atmosferă incredibilă"
... Giuleşti: "Excelent pentru suporteri, tribunele se revarsă pe tine"
... Rednic: "Condiţie fizică incredibilă, ar fi putut juca alături de noi"
... Copos: "Nu l-am cunoscut bine, era interesant, misterios"

"Fanii Rapidului erau extraordinari. La un meci jucat prin Moldova, s-au enervat atît de tare încît săreau sticlele de bere pe pista de atletism" ( Mark Burke, fost jucător Rapid)

Citește și:

Marca, după România - Slovacia: „Un blat disimulat, toată lumea fericită” + Gazzetta dello Sport: „Blatul este gustos, merg la braț mai departe”
Euro 2024
Marca, după România - Slovacia: „Un blat disimulat, toată lumea fericită” + Gazzetta dello Sport: „Blatul este gustos, merg la braț mai departe”
Planul secret în cazul lui Ianis Hagi: „A fost o strategie, da”
Nationala
Planul secret în cazul lui Ianis Hagi: „A fost o strategie, da”
Scandal după Ucraina – Belgia! De Bruyne și-a ieșit din minți
Euro 2024
Scandal după Ucraina – Belgia! De Bruyne și-a ieșit din minți

Dan Șucu nu se oprește! Transfer la Rapid direct de la naționala României, în ziua meciului decisiv cu Slovacia

L'Equipe, reacție incredibilă despre România, posibila adversară a Franței la Euro: „Implacabilă, să se neutralizeze reciproc”


Comentarii (24)
tatyfery1
tatyfery1  •  20 Iunie 2012, 23:01

Asta parca a debutat cu gol ,a intrat in a doua repriza cu petrolul in deplasare si a bagat-o in ate!!1

amicu
amicu  •  20 Iunie 2012, 21:29

tin minte ca Burke a marcat chiar la debut...la un meci contra Petrolului

impreza14u
impreza14u  •  20 Iunie 2012, 19:31
Postat de onlyrapid pe 20 Iunie 2012, 17:10

Cineva spunea ca Godfroid a fost cel mai bun strain al Rapidului.Cred ca este pe locul 2 dupa Bozovic. Vladimir Bozovic a fost si este cel mai bun stranier care a evoluat vreodata in culorile Rapidului!!!

Am spus ca in opinia mea Godfroid a fost cel mai bun.Mi s-a parut constant fata de Bozovici care a mai avut meicuri slabe.Repet,PAREREA MEA!Oricum jucator mai tare ca George Blay nu va mai fi in ROmania:))

Vezi toate comentariile (24)
Comentează