Articol de Daniel Scorpie, Aurelian Botezatu - Publicat marti, 12 iulie 2016 00:00
Turneul final derulat timp de o lună în Hexagon a lăsat în urmă multe amintiri, momente memorabile, incidente regretabile, dezamăgiri, retrageri și povești magice de-o vară.
Pentru o lună, Franța a fost capitala fotbalului european. Magnetul ce a atras pasiunile fanilor din 24 de țări. Frica de atentate a trecut pe ultimul plan, iar din competiția XXL gândită de Platini am rămas cu multe ilustrate și momente reprezentative.
Unele frumoase, emoționante, altele triste și chiar sălbatice. Pornind de la performanțele "naționalelor" debutante la un Euro, retragerea fără glorie a lui Ibrahimovici și duelul fratricid din grupa în care România a fost ultima până la show-ul oferit de fani (mai puțin huliganii ruși, croați și englezi), "sunetul gheizerului" lansat cu succes de islandezi (adoptat și de gazde), starurile care au confirmat și marile decepții, am trăit o competiție memorabilă.
CAMPIOANA: Glorie fără Ronaldo
Portugalia a câștigat primul său trofeu din istorie în Franța. După un parcurs incredibil, cu 3 remize chinuite în grupă și o singură victorie în 90 de minute, din 7 meciuri disputate! Iar în finală a triumfat, practic, fără Ronaldo. Atacantul Realului s-a accidentat repede și a fost înlocuit.
În absența lui, lusitanii s-au mobilizat și nu doar că au reușit să-și păstreze poarta neperforată, dar au și înscris în prelungiri. CR7 i-a încurajat de pe margine, iar la final a revenit în prim-plan. La sărbătoarea învingătorilor.
GOLGETER: Nu-i Benzema, dă gol Grizou!
De la Platini, Franța n-a mai avut un asemenea golgeter la Euro. Antoine a reușit să-l facă uitat pe Benzema, salvându-i pe "cocoși" în două meciuri capitale. Cu Irlanda, în "optimi", și în semifinala contra Germaniei.
Două "duble" au rezolvat calificarea gazdelor, iar pe micuțul Grizou l-au propulsat în postura de bombardier al turneului, cu 6 reușite. Ritualul cu lustruitul alternativ al ghetelor, pe care l-a oferit în tandem cu Payet, a completat imaginea de star al competiției.
SURPRIZE: Cine s-ar fi așteptat la ele?
Ungaria, venită la Euro pe ultimii metri, după baraj, Islanda şi Ţara Galilor, la prima participare. Deşi erau considerate carne de tun, aceste echipe şi-au depăşit condiţia.
Ambiţia jucătorilor de a demonstra tuturor că n-au venit pentru turism în Franţa, că-şi merită cu vârf şi îndesat calificarea, le-a purtat până-n fazele superioare ale competiţiei.
Ungaria s-a oprit în "optimi", Islanda în "sferturi", Țara Galilor în semifinale. Nordicii au scos Anglia, o mare surpriză, la fel ca victoria galezilor contra supraestimatei Belgii.
ROMÂNIA: Ruşinea turneului
"Tricolorii" şi-au dezamăgit cumplit fanii în Franţa, după ce ne dăduseră iluzii la partida de deschidere. Iar ceea ce a deranjat cel mai mult n-a fost eliminarea din grupe, cât atitudinea. Mai ales în ultimul meci, cel cu Albania (0-1), jucătorilor noştri le-a lipsit ambiția, determinarea.
Exact calităţile care pe alţii i-au ajutat să meargă mai departe. România venea după o absenţă de 8 ani de la turneele finale, iar pentru mulţi dintre jucători era o şansă unică să iasă din anonimat. Primii am ajuns în Franța, tot primii ne-am întors acasă!
SUFERINȚĂ: Căpitanul și-a învins drama
Au fost multe lacrimi la Euro. Unele de tristețe, provocate de motive extrafotbalistice. Darijo Srna a trăit chiar o dramă imediat după meciul cu Turcia. Căpitanul croaților a aflat că i-a murit tatăl. N-a vrut să renunțe însă la turneu.
A zburat pentru a fi ultima oară lângă tatăl său, la înmormântare, dar s-a întors și a purtat banderola contra Cehiei. Imaginea cu Srna copleșit de tristețe la intonarea imnului a impresionat și a născut compasiune.
RETRAGERE: Ibra, ultima apariţie
Euro 2016 a însemnat şi despărţirea de unul dintre cei mai buni jucători ai Europei din ultimele două decenii: Zlatan Ibrahimovici, 116 selecții și 62 de goluri.
Pentru atacantul de 34 de ani, retragerea din reprezentativa Suediei n-a fost însă cu happy-end. Şi el, şi naţionala Tre Kronor s-au numărat printre decepţiile turneului.
Ultimul loc în grupă, nicio victorie, un singur gol marcat. Şi acela un autogol al irlandezului Clark, în partida încheiată 1-1. Singurul punct făcut de suedezi în Franţa!
DUEL INEDIT: Xhaka vs Xhaka
Confruntarea fraţilor Xhaka, Granit şi Taulant, a fost unul dintre punctele de atracţie ale turneului. Fiii unor emigranţi kosovari în Elveţia, ei au jucat unul împotriva celuilalt în duelul din grupa A, Albania - Elveţia 0-1.
Amândoi s-au născut la Basel şi-au evoluat la naţionalele de juniori ale Ţării Cantoanelor. Dar la seniori, fiecare a decis altfel. Granit a rămas elveţian, Taulant a ales Albania. La meciul mai sus amintit, mama lor a purtat un tricou pe care erau imprimate steagurile ambelor ţări.
STRIGĂT-EMBLEMĂ: Huh a prins repede
Islanda n-a impresionat doar cu performanța "sferturilor", la prima participare la Euro. Pe stadioanele din Franța a răsunat un vuiet acompaniat de pocnete sacadate de palme, strigătul Huh împrumutat de la fanii lui Motherwell și făcut hitul verii.
Fanii nordicilor, care au mutat 8% din țară la Euro, au făcut spectacol în tribune și în fan-zone, iar "Geyser sound" a ajuns să fie adoptat și de suporterii francezi.
HULIGANI: Peste 1.000 de arestări
Ca şi cum nu era de ajuns ameninţarea teroristă, fanii unora dintre echipele prezente la Euro, englezii şi ruşii în special, s-au implicat în confruntări dure de stradă. Cel mai afectat a fost Marseille, care a avut de suferit zile la rând, la startul turneului, din cauza huliganilor.
Poliţia franceză a operat peste 1.000 de arestări! Circa 600 de persoane au ajuns în spatele gratiilor, iar dintre acestea, 56 au primit condamnări cu executare. De asemenea, 34 de huligani au fost expulzaţi de autorităţi din ţară.
INCIDENTE: Torțe, petarde, grindină...
Două meciuri au fost întrerupte. La Lyon, pe 16 iunie, în minutul 56 al meciului Ucraina - Irlanda de Nord, la 1-0 pentru britanici, jocul s-a suspendat 2 minute, după ce o furtună violentă cu grindină a transformat "Parc OL" în patinoar.
A doua zi, la Croația - Cehia, fanii și-au mutat răfuiala cu șefii federației de la Zagreb pe gazon, aruncând cu torțe, petarde și fumigene, întrerupând jocul. Federația a scăpat cu 100.000 € amendă, iar ruşii au fost la un pas de eliminarea din competiție.
Meciuri LIVE, program complet, infografii și statistici real-time de la Euro2016 - AICI!