INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  GERMANIA - UCRAINA 2-0

De la cântecul copilăriei la bătaia în orb » Cum se vede Euro într-un oraș mic cu două națiuni prietene până când alcoolul le încaieră

Un cazac la balcon. Spectacol ucrainean la Lille +4   FOTO
Un cazac la balcon. Spectacol ucrainean la Lille

Articol de , - Publicat marti, 14 iunie 2016 00:00

Scena pentru fani e pusă din 1717. E o platformă la care ajungi urcând scări de o parte și de alta, ridicată în fața unei clădiri construite acum 299 de ani, după moartea Regelui Louis al XIV-lea.

  • Corespondență din Franța

"Théâtre du Nord", peretele sudic al Pieței Charles de Gaulle din Lille, punctul central al celui mai nordic oraș-gazdă de la acest Euro, e galben, albastru, negru și roșu.

Nu contează ordinea. O duminică ploioasă amestecă tempera nemțească și carioca ucraineană.

Pentru că în cel mai belgian oraș din Franța se cântă în umezeală, în stil bras, cu berea în mâna stângă, steagul în dreapta și așteptare la mijloc, între brațe. Se așteaptă meciul serii la Euro și meciul turneului pentru unii dintre cei prezenți.

Portughezii lui Low

Nu sunt nemții aceia. Ei, probabil, văd totul ca pe un mic cantonament înaintea fazelor finale. De asta, cei mai vocali fani ai lor sunt străini.

Un grup de portughezi se adăpostește de picături sub pălării înalte, cumpărate din Alice în Țara Minunilor, vopsite în "tricolorul" Bundesrepublicii, care le dau puteri nemărginite. Voce și popularitate!

Lumea se pozează cu ei, se dau de gol doar când îți dai seama că n-au accent nici de Dresda, nici de Frankfurt, ci vin dinspre Cabo da Roca.

Băieții din Germania sunt mai calmi. Savurează berile și se distrează la cântecele stângace ale aliatului neașteptat. Furtuna se domolește, scena din fața Teatrului se umple.

Un cazac

Sunt ucrainenii. Două steaguri cu "Cernăuți" și "Colomeea", localități de deasupra României, stau sub șalvarii unui fan îmbrăcat în cazac, desprins din picturile lui Repin și înfofolit cu o căciulă de Bogdan Hmelnițki.

Românii care vizitează Ucraina în 2016 au, în proporție mare, o părere de tipul "parcă e la noi în anii '90". E aceeași atmosferă și-n cântecele fanilor în galben și albastru deschis.

Se cântă "Cervona ruta", adică "bujorul de munte", cântec popular ucrainean, un "Andrii Popa" interpretat de Sofia Rotaru, româncă de dincolo de graniță.

De la folk la Putin

Dar și de copiii ucraineni din toată lumea. Îl primești ca temă încă din copilărie, la fel ca alte cântece folk preferate de vecinii de peste Tisa.

Acum, unul dintre ei îl aude fredonat de pe o clădire istorică din Lille.

Nemții reacționează și umplu și ei platforma. Îi distrează când ucrainenii încep cântecele anti-Putin. Se țopăie pe "cine nu sare, e muscal", coronițele cu flori din părul fetelor sar, din ele sare apa, operatorii germani filmează cu zâmbetul pe buze. Un "das ist gut" rânjit la unison.

Vremea rămâne cu nori prietenoși, piața se umple. Mai sunt 4-5 ore până la meci.

"Closed" la 5 după-amiaza

Lumea ia o ultimă masă în fața gării din oraș. Terasele sunt pline, fularele de 10 euro, jumătate germane, jumătate ucrainene, se vând repede.

Ne luăm și noi o farfurie de ceva la etajul unu, cu priveliștea acum albă, piațeta din fața capătului de linie e plină de nemți. Când unul dintre băieții de la tejghea o rupe la fugă până la etajul superior.
"Să nu-mi zici că se bat și ăștia!", ne spunem. Coboară doi băieți, râzând. Apare și patronul, nervos. Coborâm.

"Sorry, nu mai puteți intra, closed", îi spune un angajat de la parter unui suporter care vrea să-și ia ceva de mâncare, însă are o bere în mână. Alcoolul devine periculos.

"Acolo unde s-au bătut"

Plecăm cu trei ore înainte de meci din oraș. Fotografii trebuie să fie prezenți din timp la stadion pentru a-și confirma locul. Iar arena celor de la Lille nu e în oraș, e departe, la vreo 10-15 kilometri, într-un orășel denumit Villeneuve-d'Ascq.

Telefonul zbârnâie. "Bătaie între suporterii ucraineni și cei germani la Lille", titrează L'Equipe. Hai, las-o! Au și video. Unde s-au încăierat suporterii? Chiar pe scenă. Pe platforma din fața Teatrului.

Cu un an înainte să facă trei secole, platforma a trăit o rușine. Din "acolo unde au petrecut" în "acolo unde s-au bătut".

Cel mai frumos

La arenă se face o coadă imensă de mașini. Toate parcările sunt pline, la cele de la stadion se ajunge pe aceeași rută, nu e nici măcar un polițist rutier care să fluidizeze traficul. Francezii, până atunci calmi, ocupă și a doua bandă. Cu trei ore înainte de meci, sunt emoții că poți întârzia la partidă!

Cheful revine la stadion, unde nemții se aud gălăgios. " Deutschland, Deutschland!", se ridică toți în picioare, le fac cu mâna ucrainenilor minoritari și așteaptă succesul favoriților. Care va veni prin golul lui Mustafi și punctul lui Schweinsteiger. Intervenția lui Boateng, ocaziile ucrainenilor, intervențiile hulitului Piatov și ale robotului Neuer rămân și ele.

În minutul 85, se cântă, pentru a treia oară, imnul Ucrainei.
"Cel mai frumos meci de la acest Euro", strigă un băiat de la o televiziune engleză. Restul aprobă.

Stadionul e o bijuterie

Stade Pierre-Mauroy, inaugurat în 2012, acum 4 ani, s-a aflat duminică la primul meci găzduit la un turneu final. Denumit în memoria fostului premier francez și primar al orașului, decedat în 2013, are 50.000 locuri și a costat 282 de milioane de euro.

Este extrem de abrupt, având una dintre peluze aproape orizontală, în stilul tribunei de pe "Bombonera", și va mai găzdui 5 meciuri la acest turneu final, printre care și un sfert de finală.

Plin de vedete

Tribunele arenei din Lille au fost pline de vedete, foști fotbaliști ai Germaniei și nu numai veniți să comenteze partida pentru diferite posturi de televiziune. Cele mai sonore nume au fost Jens Lehmann și Oliver Bierhoff, iar din partea televiziunii braziliene a sosit Juliano Belletti, fost jucător la FC Barcelona.

CUM AU REACȚIONAT UCRAINENII:

"Germania e o mașinărie. Trebuie să ne recuperăm psihologic. A fost exact cum ne așteptam, din păcate"
Mihailo Fomenko, selecționer Ucraina

"Nu pot să judec decizia arbitrului, dar Neuer n-a jucat mingea. Eu mă îndreptam către ea când m-a lovit fără să-l văd. Se interpretează în funcție de meciuri, nu mai zic nimic"
Evgheni Selezniov, atacant Ucraina

"Ăsta-i fotbalul. Au avut și noroc, nici noi nu ne-am concentrat bine la ocaziile avute. Inclusiv eu. Mergem înainte"
Evgheni Konoplianka, mijlocaș Ucraina

227.000de locuitori are orașul Lille, care a găzduit primul său meci de la Euro 2016

25.000de nemți au venit alaltăieri în Franța. Ucrainenii au fost în jur de 10.000

200de kilometri sunt între Paris și Lille: îi parcurgi în aproximativ 2 ore pe autostrada A1

Meciuri LIVE, program complet, infografii și statistici real-time de la Euro2016 - AICI!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Superliga
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Superliga
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru
Campionate
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Preoți-antrenori, 2500 de mici, mămăligă amestecată cu bormașina și o galerie cu Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu sau Adi Ilie prezenți » GSP a asistat la „cuplajul anului”, la o parohie: „Mama nu m-a lăsat, dar m-a vopsit mamaie”


Comentarii (2)
para.para
para.para  •  14 Iunie 2016, 10:32

"200 de kilometri sunt între Paris și Lille: îi parcurgi în aproximativ 2 ore pe autostrada A1" - doar daca ar avea gropi ca in romanika.

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  14 Iunie 2016, 09:37

...un articol interesant ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează