INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  DE VORBĂ CU LEGENDELE

La lansarea mingii Euro 2016, Zidane a vorbit despre situația în care se află arena din Ghencea: "Mare păcat, era un stadion fierbinte, care m-a motivat fantastic”

Articol de - Publicat sambata, 14 noiembrie 2015 00:00

Zizou crede că traseul României la Euro depinde mult de primul meci la turneul final şi spune că jocul cîştigat cu 3-1 pe Ghencea în preliminariile CE 1996 a fost o explozie de încredere pentru viitorul său

Am venit la Paris pentru lansarea mingii oficiale a viitorului turneu final, dar discuțiile cu legendele fotbalului, la doi pași de Stade de France, în sala Dock Pullman, sînt foarte tentante.

Zidane a rămas aproape neschimbat, deşi s-a retras după Mondialul din 2006. Suplu, jovial, dezinvolt, la fel ca pe vremuri fentînd adversarii, poate un pic arogant, Zinedine are însă aceeaşi plăcere de a discuta cu presa ca şi cînd mîngîia mingea pe gazon. Însoţit peste tot de o întreagă suită, starul francez de 43 de ani (actual antrenor la Real Madrid B) abia dacă a putut ţine într-un sfert de ceas ritmul răspunsurilor cu talentul traducătorului.

Pus pe glume şi mai puţin punctual (nu degeaba s-a amendat recent la Real Castilla pentru c-a întîrziat la o ședință de pregătire), cel mai mare fotbalist din istoria Franței s-a lăsat înaintea interviului fascinat de "Beau Jeu". Noul balon Adidas pentru grupele CE 2016, prezentat joi seară și testat de Zizou pe arena virtuală: "Vom avea un Euro spectaculos datorită acestui balon, cel puţin ca ultimul CM".
Zidane pare că nu mai e bîntuit de fantoma lui Materazzi şi de gestul care i-a pus punct carierei, acel cap în pieptul italianului și eliminarea ce a urmat ruinînd visul Franţei în 2006.

"Probă de personalitate la București"

- România a revenit la un European după o pauză de 8 ani. O vedeţi ca pe una dintre surprizele turneului? Cît de departe poate ajunge la anul în Franţa?
- Este greu de spus, la orice competiţie există favorite şi echipe mai slab cotate care pot contrazice calculele. Doar debutul Euro ne poate oferi o imagine despre potenţialul fiecărei participante. O victorie în primul meci îţi dă moral, deci e important începutul. Tot turneul se poate gîndi altfel în funcţie de asta.

- Aţi marcat unul dintre primele goluri la naţionala Franţei la Bucureşti, la un 3-1 din 1995, în preliminariile CE. Ce vă mai amintiţi de la acel meci?
- Îţi pot spune exact, a fost al treilea gol al Franței. Sigur că îmi amintesc, pentru că a fost un meci complicat pentru noi în faţa unei Românii redutabile. Am cîştigat şi am dat o probă de personalitate ca echipă. Iar pentru mine a însemnat enorm, mi-a dat foarte multă încredere în viitor, a fost ca un declic.

"Îl aveați pe căpitanul Barcelonei"

- Pe cine mai ţineţi minte dintre adversarii de atunci?
- A trecut ceva vreme... Mi-au rămas mai mult în memorie feţele... (ezită şi face un efort)

- Hagi, Popescu... vă spun ceva?
- Gata, mi-e mai clar acum... ştiu că unul din ei era căpitanul Barcelonei. Aveaţi o foarte bună echipă. Şi m-a mai impresionat ceva la acel meci de la Bucureşti. Stadionul, atmosfera, suporterii au fost nemaipomeniţi.

- Din păcate, pe arena din Ghencea nu se mai joacă fotbal...
- Da? Mare păcat, era un stadion fierbinte, care m-a motivat fantastic.

"Eram criticați, dar ne-am mobilizat"

- Vorbind despre Franţa, echipa naţională n-a mai cucerit nici un titlu din 2000. Fiind gazda Euro la anul, credeţi că ar putea fi anul just?
- Depinde de multe lucruri. De forma fizică a echipei, de pregătire, de antrenor, dar şi de atitudine şi de liniştea din lot. Aşa s-a întîmplat şi cînd am luat titlul mondial în 1998. Deşi selecţionerul era criticat, am reuşit să ne mobilizăm, să fim solidari. Sînt multe echipe cu şanse la titlu.

- Belgia, noul număr unu mondial în topul FIFA, ar putea fi printre acestea?
- Da, Belgia are o echipă tînără, cu mulţi jucători valoroşi şi un antrenor foarte bun. Am văzut-o în amicalul cu Franţa din primăvară, pe St. Denis, şi m-a convins. Să nu uităm însă de Spania!, o echipă mereu dificil de abordat, chiar dacă nu are un atacant.

"Benzema să fie atent!"

- Apropo de tineri, Pogba ar putea deveni noul lider al Franţei?
- Pogba este un amestec între Vieira şi Makelele. Trebuie să avem răbdare cu el şi să nu punem foarte mare presiune. E abia la începutul carierei la echipa naţională.

- Vă preocupă situaţia lui Benzema, anchetat în acel șantaj sexual al lui Valbuena?
- Am vorbit ultima oară cu el duminică şi i-am spus să fie atent. El ştie mai bine ce are de făcut, trebuie să rezolve cumva problema şi să se elibereze. Cu cît mai rapid, cu atît mai bine.

75.000.000 €a plătit Real în 2001 pentru transferul lui Zidane, cel mai scump jucător vîndut vreodată de Juventus şi cel mai mare transfer al unui fotbalist francez

11 cartonașe roșiia primit Zinedine în carieră, dintre care 10 eliminări au fost directe

13 trofeea cucerit Zizou într-o carieră de 17 ani (1989-2006) la club și "națională", inclusiv CM 1998, CE 2000 și Liga Campionilor 2002 (ultima cu Real)

"Zidane a fost răspunsul dat de fotbal Teatrului Balşoi. Zidane a însemnat eleganţă mai presus de toate"
Sid Lowe, jurnalist The Guardian

* Costurile acestei deplasări au fost susținute de către Adidas

Citește și:

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Nationala
Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Nationala
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”
Superliga
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (5)
kilimanjaro
kilimanjaro  •  14 Noiembrie 2015, 18:29

Zidane nici macar nu stie de unde vine fc satra bucuresti. Bine ca nu l-au intrebat de tara, ca o plasa prin Uzbechistan, ceea ce n-ar fi rau pentru Romania :)))))

madalin_eivissa
madalin_eivissa  •  14 Noiembrie 2015, 14:10

BALONUL DE AUR 1998 !

ciuleavvictorms
ciuleavvictorms  •  14 Noiembrie 2015, 10:15
Postat de ottobraun pe 14 Noiembrie 2015, 09:27

a si lacrimat algerianul !

Din pacate pentru unii, din fericire pentru altii, ***, naturala sau artificiala!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează