INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  FINLANDA-UNGARIA 0-1

Ungaria a învins Finlanda şi s-a apropiat de naționala noastră. Cronica unei victorii pe muchie de cuțit

Articol de - Publicat sambata, 13 iunie 2015 20:31

Stieber, şut perfect în minutul 82 pentru victoria maghiară. A 3-a în această campanie. Echipa lui Dardai, 11 puncte, se apropie periculos

Bomba care nu ne lasă în pace

Înaintea meciului direct cu "tricolorii", la Budapesta pe 4 septembrie, ungurii sînt pe locul 3, de baraj, dar visează la o calificare directă. Ar fi prima lor participare la Euro după 44 de ani

Ce speranţe îşi făceau maghiarii! "De ce iubim noi Helsinki?", întreba Nemzeti, popularul lor cotidian de sport, care îi motiva pe jucători cu amintirea Olimpiadei din 1952. "Aici, pe acest stadion olimpic, am învins într-o mare finală în faţa Iugoslaviei. Să repetăm victoria".

De la Puskas la Dzsudzsak. O diferenţă uriaşă

Corect, numai că atunci, în urmă cu 63 de ani, cînd ne bătea şi pe noi în preliminariile JO, Ungaria avea generaţia de aur a lui Puskas, Kocsis şi Czibor, care nu se compară niciodată cu Szalai, Gera şi Dzsudzsak, oricît ar vrea budapestanii. Acum, vecinii n-ar putea aprecia Finlanda decît datorită legăturii limbilor fino-ugrice!

"V-am spus, nu mă mai tot întrebaţi. Vreau să cîştig acest meci", le-a spus ziariştilor Pal Dardai la ultima conferinţă. Selecţionerul, venit ca interimar pentru trei meciuri în septembrie 2014 şi rămas pînă la capăt să salveze "naţionala", era vizibil agitat. "Am nevoie de trei puncte. Doar ele ne ţin în cărţi pentru primele două locuri". Egalul nu era bun decît pentru noi, românii!

Trei ocazii într-o fază!

Şi, aşa cum a început partida de aseară, era evidentă strategia lui Dardai. Ofensivă, agresivă, forţînd victoria sperată. Cu presing şi atacuri în viteză pe ambele aripi, finalizate de Dzsudzsak şi Stieber cu centrări tari în careu pentru Szalai.

După un sfert de oră, gazdele aproape că nu trecuseră de centrul terenului. Iar roş-albii asaltau defensiva finlandeză. În minutul 7, Szalai provoacă panică. A obţinut primul corner.

La a doua lovitură de colţ, nebunie. Trei ocazii consecutive au avut maghiarii. Şut Szalai, din 4 metri (după un henţ nesemnalizat al lui Arkivuo), blocat de portar, trage şi Kadar, mingea s-a lovit de un fundaş, şi imediat Stieber a lansat o altă "grenadă" spre plasă. Şi, din nou, Hradecky, goalkeeperul născut în Slovacia care apără pentru Finlanda, a respins miraculos.

5-0era raportul şuturilor la poartă (4-0 cadrate) în favoarea maghiarilor, după 20 de minute

În tur i-au bătut în minutul 84!

Dardai a ţîşnit de pe bancă. Îi plăcea jocul, dar era supărat că Ungaria lui nu înscrie. Domina, şuta, avea cornere, îşi crea ocazie după ocazie. Fără gol, fără succes. L-au calmat secunzii. Ce i-au spus? Probabil: "Şi în tur, la Budapesta, tot greu i-am depăşit". 1-0, gol Gera în minutul 84!

Finlanda? Prima tentativă de şut, spre finalul reprizei (37). Eremenko, la 7 metri peste! Şi întîiul corner, şi mai tîrziu (40). Făcut cadou de Kadar.

La fel a pornit şi repriza a doua. Noul intrat, Nemeth, s-a demarcat perfect şi a fost singur cu Hradecky. Lob peste portar. Gol? Cine să mai oprească balonul? Însă Halsti, stoperul, a urmărit şi a degajat de pe linie!

Încă o şansă irosită de unguri. În acel minut 52 s-a trezit Finlanda, ca din pumni. Şi a fost ea aproape de a deschide scorul, în două faze furioase (65-66). Bombă Eremenko, de pe loc, de la 20 de metri. Spre colţul lung, plasa aşteaptă mingea, dar bătrînul Kiraly plonjează în pantalonii săi de trening caraghioşi şi salvează! Apoi, Hetemaj, iarăşi în poziţie bună, trimite aiurea cu capul.

cu două minute mai devreme

Dardai a urlat la ai săi. Cuvintele sale dure i-au lovit şi i-au făcut să-şi revină. Să atace mai insistent. Şi din nou, serie de ocazii. Szalai, nemarcat la 6 metri, minge teleghidată cu capul în braţele portarului (70). Kadar, şut violent, puţin pe lîngă. Şi s-a intrat în ultimele 10 minute. Şi a căzut golul Ungariei. Nu l-am vrut, ne-a enervat, dar a fost frumos.

Apărarea gazdă a respins greşit la o lovitură liberă. Iar Stieber, jucătorul lui Hamburg, n-a pierdut nici o clipă. N-a mai încercat preluarea. A tras direct, pe sub picioarele lui Hetemaj, şi balonul s-a înălţat lovind plasa sub "acoperişul" porţii. 0-1, minutul 82. Scor final. Cu 11 puncte, apropiindu-se de primele două locuri, Dardai vrea mai mult. Ar vrea o calificare directă, aşteptată de vecini din 1972.

FINLANDA - UNGARIA     0-1
(Stieber 82)
FINLANDA: Hradecky - Arkivuo, Halsti, Moisander, Raitala - Mattila (85 Pohjanpalo), Sparv, Hetemaj - Hamalainen, Eremenko - Pukki (46b Riski). Antr. M. Paatelainen
UNGARIA: Kiraly - Fiola, Juhasz, Lang, Kadar -  Stieber, Gera, Tozser, Dzsudzsak (88 A. Simon) - Priskin (46 Nemeth), Szalai (77 Nikolici). Antr. P. Dardai
A arbitrat Matej Jug (Slovenia)

39 de ani are Gabor Kiraly, portarul Ungariei din 1998, cu 94 de selecţii la "naţională"
7 meciuri are Dardai ca selecţioner: 4 victorii, două egaluri (unul cu România) şi un eşec, în amicalul cu Rusia
7 mingi au cadrat maghiarii la Helsinki, faţă de una singură a finlandezilor (şuturi la poartă: 12-5)
42 de atacuri periculoase au creat oaspeţii (38 gazdele); ungurii au avut avantaj şi la cornere: 7-3

Au avut maghiarii penalty?

O fază controversată spre finalul primei reprize în careul gazdelor. În minutul 37, după o centrare de pe aripa dreaptă, Szalai a încercat să sară în faţa porţii finlandeze. Moment în care Arkivuo, fundaşul dreapta nordic, pare că îl trage de braţul stîng pe vîrful maghiar. Szalai a protestat, la fel ca selecţionerul Dardai, care a ţîşnit la marginea terenului, gesticulînd nervos. Dar arbitrul sloven Jug nici n-a clipit.

Finlanda, afară! Paatelainen, afară!

Înaintea meciului de la Helsinki, un lucru era clar. Selecţionerul care pierde va fi demis! Acum, cînd Finlanda a ieşit din cursa calificării, cu 4 puncte şi 4 partide rămase de jucat, antrenorul său, Mixu Paatelainen, va fi şi el dat afară. A suferit 4 înfrîngeri la rînd, echipa sa marcînd doar o dată în precedentele 4 meciuri. În care a primit 6 goluri.

 

CLASAMENT

1. România 14p 6j
2. Irlanda de Nord 13p 6j
3. Ungaria 11p 6j
4. Feroe 6p 6j
5. Finlanda 4p 6j
6. Grecia 2p 6j

Următoarele meciuri ale naționalei:

Irlanda de Nord - România (13 iunie)
Ungaria - România (4 septembrie)
România - Grecia (7 septembrie)
România - Finlanda (8 octombrie)
Feroe - România (11 octombrie)

România va juca în Ungaria pe 4 septembrie, iar o victorie i-ar duce pe elevii lui Anghel Iordănescu la o distanţă confortabilă faţă de unguri. În tur, România şi Ungaria au terminat la egalitate, scor 1-1. 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Decizie definitivă pentru Elena Udrea! Curtea Supremă a dat verdictul în urma cererii de eliberare în dosarul „Gala Bute”
Special
Decizie definitivă pentru Elena Udrea! Curtea Supremă a dat verdictul în urma cererii de eliberare în dosarul „Gala Bute”
Inimaginabil ce a reușit Norvegia în ultimul meci al grupei la Euro 2024 de handbal feminin
Handbal
Inimaginabil ce a reușit Norvegia în ultimul meci al grupei la Euro 2024 de handbal feminin
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie radicală: „Acum pot să fac asta pentru prima dată în viața mea”
Box
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie radicală: „Acum pot să fac asta pentru prima dată în viața mea”

„E în primii 3 la fiecare antrenament, cum să nu-l țin?” » Mircea Lucescu, interviu de impact: „S-au mai supărat și nu mă interesează, am fost printre ultimii”

În ce an spune Mark Zuckerberg că vor dispărea telefoanele mobile și ce dispozitiv revoluționar le va lua locul


Comentarii (16)
dinamo_fan
dinamo_fan  •  14 Iunie 2015, 01:54

Nu e stralucita Ungaria dar macar joaca fotbal, leaga pase etc. Cel putin contra Finlandei dar parca si noi am miscat contra Finlandei. Daca scoatem macar un egal suntem ca si calificati.

merace
merace  •  14 Iunie 2015, 00:57

Romania ramane favorita dupa acest egal de la Belfast. Nu mai are meciuri grele. In Ungaria bate sau macar nu pierde, si castiga celelalte 3 meciuri (acasa cu Grecia si Finlanda, afara cu Feroe). Ungaria se bate cu Irlanda de Nord pentru locul 2, si are program mai greu, ca joaca in deplasare in Grecia si Irlanda de Nord, iar cel mai greu meci il are acasa cu Romania. Irlanda de Nord pare mai favorita la locul 2, ca joaca acasa cu Ungaria si Grecia, si in deplasare cu Finlanda si Feroe.

merace
merace  •  14 Iunie 2015, 00:49

Nick Rasu probabil e un postac platit de GSP sa spuna minciuni neverificabile ca sa agite spiritele. Ca daca ar spune adevarul, si-ar da si numele, adresa, tot... :D hahaha

Vezi toate comentariile (16)
Comentează
Close