Articol de Justin Gafiuc - Publicat joi, 10 iunie 2021 13:15 / Actualizat joi, 10 iunie 2021 13:52
Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România, spune că pandemia, lipsa de promovare și echipele neatractive vor aduce hotelierilor încasări reduse cu 75% față de predicțiile generoase inițiale.
Când a intrat în circuitul Euro 2020, Bucureștiul visa să dea lovitura și pe industriile adiacente, în special hoteluri, restaurante, turism. Fluxul de suporteri trebuia să aducă un boom în conturile privaților din fenomen, numai că pandemia a dat peste cap planurile întregului continent. În plus, mixată pe necalificarea „tricolorilor”, tragerea la sorți pentru turneul final a împins către Capitală reprezentative care nu aduc de obicei valuri de fani la partidele din deplasare: Austria, Ucraina și Macedonia de Nord.
„Ne așteptam ca evenimentul să însemne cea mai bună perioadă din istorie pentru București. Din păcate, contextul medical și lipsa de promovare vor oferi o realitate mai tristă, care sperăm însă să fie, totuși, un semnal spre revenire”, spune Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR).
„Stau cel mult două nopți”
El estimează acum că nivelul va fi la maximum 25% din predicții: „Calculele pentru încasările în industria hotelieră erau pe la 50 de milioane de euro pentru cele patru jocuri. Vom avea însă undeva pe la 12-13 milioane de euro, cu prețuri medii ale camerelor de circa 80-100 de euro pe noapte. În regim normal, se putea ajunge pe la 150 euro”.
„Suporterii care vor sosi în România au făcut rezervări individuale și vor sta maximum două nopți pe sejur. Adică vin la meci și pleacă imediat. Surprinzător cumva, dinspre austrieci au fost cele mai puține cereri. Macedonenii și ucrainenii sunt mai interesați. Contează probabil faptul că primii sunt în premieră la un turneu final și emulația e crescută, iar ceilalți, fiind vecinii noștri, se urcă repede într-o mașină și dau o fugă la București pentru partide”, mai subliniază șeful FIHR.
Vacanțe în Bulgaria, vizite rapide la București
Pe Arena Națională vor putea intra circa 13.000 de spectatori, cu respectarea unor stricte reguli sanitare. Informații dinspre organizatori indică faptul că mare parte dintre fanii Ucrainei și-au antamat vacanțe mai lungi pe litoralul bulgăresc, mai ieftin și mai familiar pentru ei decât în România, preferând să aibă doar vizite-flash la București.
Ile punctează și că "planurile inițiale presupuneau organizarea a diferite proiecte, gen Fun Zone, vizite împrejurul Capitalei, Day Trip pe Valea Prahovei. Din păcate, nu se mai poate așa ceva".
Estimările de suporteri străini
- Austria – Macedonia (13 iunie, 19:00) – 1.700 austrieci, 2.000 macedoneni
- Ucraina – Macedonia de Nord (17 iunie, 16:00) – 4.000 ucraineni, 2.000 macedoneni
- Ucraina – Austria (21 iunie, 19:00) – 4.500 ucraineni, 1.500 austrieci
Fun Zone pentru 200 de oameni la Ibis Timișoara
Călin Ile, care este manager general la Ibis Timișoara, spune că a obținut licența de la UEFA pentru a organzia un mic Fun Zone chiar pe un teren situat lângă hotelul pe care-l gestionează: „Instalăm un cort care are o capacitate de 300 de locuri, dar vom permite accesul la 200 de oameni.
Va exista un ecran mare, încercăm să capacităm aici inclusiv comunitățile franceze și germane din localitate, să vin aici să urmărească partidele. Și primarul Dominic Fritz mi-a zis că va încerca să asiste din Fun Zone la un meci al Germaniei”.
1meci din optimile de finală va mai găzdui Arena Națională, în afara celor trei jocuri din grupă: câștigătoarea grupei F (Germania, Franța, Portugalia, Ungaria) va întîlni locul trei din grupa A/B/C (28 iunie, 22:00)
VIDEO Primul antrenament al naționalei Ucrainei la baza de la Voluntari
Citește și:
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro