Articol de Theodor Jumătate - Publicat marti, 29 iunie 2021 11:40 / Actualizat marti, 29 iunie 2021 12:00
Didier Deschamps (52 de ani), cel care i-a transformat pe francezi în campionii lumii, este și principalul vinovat acum pentru prăbușirea albaștrilor. Zinedine Zidane (49 de ani), fostul lui coechipier la dublul triumf CM-CE în 1998 și 2000, e gata să-l înlocuiască.
„Albaștrii n-au putut controla nimic, nici organizarea aleasă de Didier Deschamps, nici cele două goluri avans, la 3-1, cu zece minute înainte de final, ceea ce campioana lumii n-ar fi acceptat niciodată. Au oscilat în permanență de la naufragiu la fericire și invers, pentru că au jucat la limită, în lipsa unei structuri care să-i facă puternici, și pentru că trăiesc o vară fără repere, fără reperele pe care le aveau înainte, cel puțin”.
Cuvintele lui Vincent Duluc, redactor-șef la L'Équipe, descriu fidel ceea ce s-a întâmplat cu naționala Franței la Euro 2020, la doar trei ani după ce au cucerit titlul mondial.
Franța și-a pierdut forța colectivă, siguranța defensivă
Deschamps, 52 de ani, din 2012 selecționer, nu a mai putut repeta ceea ce a reușit ca jucător, căpitan al "cocoșilor", dublu triumf CM-CE (1998-2000). În principal, din vina lui. La fel cum el a transformat echipa în trecut, oferindu-i siguranță, forță, încredere cu fiecare decizie luată în timpul sau în afara meciurilor și propulsând-o spre vârful planetei, tot el a influențat-o acum negativ cu schimbările sale, multe neinspirate.
Chemarea lui Karim Benzema, la câteva săptămâni de startul turneului, poate părea o idee extraordinară, vârful lui Real a marcat de patru ori, dar e posibil ca și această mutare, netestată suficient într-un timp atât de scurt, să fi afectat echilibrul global.
„Les Bleus” și-au pierdut puterea colectivă pe care o aveau odată. Au cedat, de la un meci la altul. Rupându-se luni seară, la București, în "optimi", în fața Elveției, la capătul unui turneu în care fiecare meci a fost o suferință.
6 goluria primit naționala albastră la acest turneu final (1,5 pe meci, în medie)
Trei sisteme și uriașa eroare cu 3 stoperi și Lenglet titular
- 1-0 cu Germania. În 4-3-1-2, cu Griezmann în spatele cuplului Benzema - Mbappé, au învins, dar au tremurat până în ultima clipă la München. Nemții și-au creat ocazii, puteau egala, cel puțin.
- 1-1 cu Ungaria. Același sistem, 4-3-1-2 (alt fundaș stânga titular, Digne, în locul lui Lucas), și aceleași probleme, mai ales în faza defensivă, altădată baza, punctul forte al albaștrilor. Nesincronizări nerezolvate până la sfârșitul competiției.
- 2-2 cu Portugalia. Altă așezare, 4-2-3-1, cu trei noutăți față de partida precedentă (revenirea lui Lucas, plus Koundé fundaș dreapta și Tolisso în linia mediană). Conduși, întorc jocul și scorul, însă nu reușesc să păstreze ritmul și nici avantajul.
- 3-3, 4-5 la penalty-uri cu Elveția. Fără ambii fundași stânga (Lucas și Digne, accidentați), Deschamps a crezut că sistemul cu 3 stoperi (și cu Rabiot în banda stângă), atât de folosit la acest Euro de alți selecționeri, va ajuta și Franța. Mai mult a încurcat-o! I-a lăsat pe jucători fără repere. Iar titularizarea lui Lenglet în centrul defensivei, Lenglet, care nu jucase niciun minut în primele trei întâlniri și care venea după un sezon slab la Barcelona, a fost ultimul pas spre prăpastie. I-a bulversat pe albaștri. A corectat eroarea după pauză, trecându-l pe Lenglet înapoi pe bancă, a avut efect, "cocoșii" s-au trezit și au avut 3-1. Dar, la 3-1, DD nu a acționat pentru a securiza rezultatul. Și el a fost convins, la fel ca jucătorii săi, că totul s-a terminat cu zece minute înainte de final.
7 goluria marcat Franța la Euro 2020 în 4 partide, o medie de 1,75 reușite pe meci
După Deschamps, Zidane? Ar fi varianta ideală
Eliminat în „optimi” (pentru prima oară la ultimele cinci turnee de CE și CM, Franța nu a atins cel puțin „sferturile”), Deschamps recunoaște: „Când câștigăm, este meritul jucătorilor. Când nu iese bine, e responsabilitatea mea. Mi-o asum”.
Selecționerul, sub contract până pe 31 decembrie 2022, după Mondialul din Qatar, nu spune că pleacă, dar nu ar fi exclus să renunțe după nouă ani. Zinedine Zidane, 49 de ani, fostul coleg al lui Didier în formidabila generație 1998-2000, a visat mereu să antreneze și el naționala care l-a propulsat printre legendele istoriei fotbalului. Zizou este liber, după despărțirea de Real Madrid, și ar accepta oricând această provocare. După Deschamps, Zidane. Ar fi opțiunea ideală.
18 șuturi pe poartăau tras „cocoșii” în competiție pentru 7 goluri înscrise
14 mingi cadrateau avut adversarii Franței la CE 2020 (6 au fost fructificate)
Francezii nu pregătesc penalty-urile! Și pierd!
Pentru albaștri, e aproape invariabil. Când ajung la penalty-uri, pierd. În trei din ultimele patru serii de lovituri de departajare pe care le-au avut la Euro sau Mondial, au fost învinși. S-a întâmplat la CE 2020 (4-5 cu Elveția), în finala CM 2006 (3-5 cu Italia) și în semifinalele CE 1996 (5-6 cu Cehia). Au câștigat doar la CM 1998 (4-3 în „sferturi” cu Italia).
Și mai au în istorie un eșec asemănător cu cel de acum, și mai dureros. Pe 8 iulie 1982, la Sevilla, în penultimul act la CM, au condus cu 3-1 Germania, au fost egalați (în prelungiri) și s-au înclinat la 11 metri. La fel, 4-5!
Astăzi, „cocoșii” au rămas tot atât de slabi la acest moment important al meciurilor eliminatorii. Nu pregătesc penalty-urile și au un portar, Lloris, care reușește rareori să apere șuturile de la punctul cu var. A apărat o dată cu Elveția, în 90 de minute, dar cedase de 15 ori înainte! Și a fost inutil la sfârșit. Zero mingi apărate! Explicația căpitanului: „Penalty-urile sunt o loterie. N-am avut noroc”.
VIDEO Moment emoționant pe Arena Națională în minutul 100 al meciului Franța - Elveția
Citește mai multe știri din fotbalul internațional:
Messi, show la Copa America! Dublă și pasă de gol în victoria Argentinei cu Bolivia
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro