INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  RETRO GSP

RETRO GSP 33 de ani de la ultimul mare meci european al lui Belodedici la Steaua: „Eram deja cu gândul la Crvena Zvezda”

Articol de , - Publicat marti, 09 noiembrie 2021 11:38 / Actualizat marti, 09 noiembrie 2021 12:23

Pe 9 noiembrie 1988, Steaua obținea una dintre cele mai prestigioase victorii pe continent, 2-1 cu Spartak, la Moscova, în returul „optimilor” Cupei Campionilor. 

  • GSP prezintă periodic momente memorabile din istoria fotbalului românesc și internațional. Le găsești în secțiunea #RETROGSP

După ce se impusese și la București de o manieră entuziasmantă, 3-0, formația din Ghencea făcea triumfal pasul către primăvara europeană. O primăvară ce avea să se sfârșească pe 24 mai '89, cu a doua finală de CCE, 0-4 cu Milan.

În primul tur, „militarii” snopiseră în bătaie Sparta Praga, 5-1 în deplasare și 2-2 acasă, dar nimeni nu se aștepta la un dublu succes cu campioana Uniunii Sovietice.

 În iunie '88, „Zbornaia” făcuse un excelent turneu final de Campionat European și cedase în ultimul act doar în fața uriașilor Gullit și Van Basten. Iar câțiva dintre componenții puternicei reprezentative URSS proveneau de la Spartak. Dasaev, de exemplu, fusese declarat cel mai bun portar al lumii în acel an!

+8 FOTO

În ciuda pesimismului, Steaua s-a impus categoric în ambele manșe. Revanșa de pe stadionul Dinamo s-a încheiat cu un scor la limită numai fiindcă Dasaev a fost într-o formă extraordinară, iar Hagi a lovit o dată transversala, după un lob fantastic.

Jocul din urmă cu exact 33 de ani a rămas în istorie ca fiind ultimul de mare anvergură disputat de Miodrag Belodedici în tricoul roș-albastru.

După o lună și jumătate, pleca definitiv în Iugoslavia. Apoi, după un an de stat pe tușă, avea să se umple de glorie și în echipamentul Stelei Roșii Belgrad. Sau Crvena Zvezda, cum îi este drag lui Mile să-i spună.

Într-un interviu pentru Steaua TV din urmă cu mai mulți ani, Belo declara, printre altele, referitor la acel ultim meci de poveste în eurocupe cu Steaua:

  • „Primul lucru pe care mi-l amintesc despre partida de la Moscova este frigul. S-a spus că au fost minus 15 grade Celsius, dar senzația neplăcută era amplificată și de terenul înghețat”.

55 de meciuriare Belo în eurocupe, cu Steaua, Steaua Roșie și Valencia. A marcat un gol, în '98, la un 3-6 cu Panathinaikos

  • „Noi plecaserăm cu ghete normale, însă când am văzut cum se prezintă gazonul șefii clubului au sunat la București să ne trimită niște încălțări speciale. Șansa noastră a fost că, în dimineața meciului, a mai venit un avion cu suporteri, cu membri ai familiilor, iar aceștia au adus adidașii care ne-au ajutat să ne menținem echilibrul mai bine decât adversarii”.
  • „La retur, deși mergeam acolo după 3-0 la București, a fost destulă presiune pe noi. Înainte de plecare, ministrul Apărării, Ilie și Valentin Ceaușescu ne-au atenționat să nu pierdem”.

17 trofee majoreare Mile în palmares, printre care două CCE, o Supercupă a Europei și o Cupă Intercontinentală

  • „La golul de 2-1, surprinzător, eu i-am pasat decisiv lui Balint. Nu știu ce căutam în careul lui Spartak... De fapt, știu, și nea Imi, și nea Puiu îmi ziceau mereu să urc în atac. Fără minge. Am fost la locul potrivit la o centrare a lui Lăcă, apoi i-am dat-o lui Gabi care a adus victoria”.
  • „La momentul meciului de la Moscova încă nu eram hotărât sută la sută să plec. Mă gândeam deja la Crvena Zvezda, prima mea echipă de suflet, dar decizia am luat-o abia în decembrie, când m-am dus de Sărbători acasă, la Socol. Fugind în fosta Iugoslavia am avut și un regret, n-am putut să particip la nunta lui Marius Lăcătuș, care fusese programată în acel final de an”.

55 de selecții și 5 goluriare „Căprioara” în prima reprezentativă a României (1984-1988 și 1992-2000)

  • „Poate că, dacă aș fi evoluat și eu în finala cu Milan, Steaua n-ar mai fi pierdut cu 0-4. Să zicem că ar fi fost un 0-2. Totuși, nu cred că am fi putut câștiga. Italienii erau foarte, foarte puternici. În niște amicale, făcuserăm două egaluri cu ei, 1-1 și 0-0, însă în finală au jucat incredibil de bine”.

Belodedici s-a întors după un deceniu

Belodedici a evoluat două sezoane și jumătate (ianuarie 1990 - iunie 1992) la Steaua Roșie Belgrad, cu care a cucerit o mulțime de trofee, inclusiv o Cupă a Campionilor și una Intercontinentală. 

Apoi, a făcut pasul către Primera Division, însă aventurile la Valencia ('92-'94), Valladolid ('94-'95) și Villarreal ('95-'96) au fost mai degrabă dezamăgitoare. 

În vara lui '96, ia o decizie neașteptată: semnează cu mexicanii de la Atlante, unde petrece două stagiuni. În '98, chiar dacă Dragan Geaici îl voia înapoi la Crvena Zvezda, cedează rugăminților lui Lăcătuș și revine la Steaua.

 Își încheie cariera în 2001, la 37 de ani. În această a doua experiență în Ghencea, dispută încă 7 partide în cupele europene, dar rezultatele sunt departe de cele din anii '80.

Cupa Campionilor Europeni, turul 2, manșa secundă

Spartak - Steaua 1-2 (1-1)

Au marcat: Cerenkov (44') / Lăcătuș (11'), Balint (90')

Spartak: Dasaev - Kapustin, Bubnov, Surov - Cerenkov, Kuznețov, Ivanov, Mostovoi - Pasulko, Șmarov, Șalimov. 
Antrenor: Konstantin Beșkov

Steaua: S. Lung - D. Petrescu, Iovan, Belodedici, Ungureanu - Hagi, T. Stoica, I. Rotariu, I. Dumitrescu - Lăcătuș, Pițurcă. Antrenor: Anghel Iordănescu

Stadion: Dinamo. 
Spectatori: 23.000
Arbitru: Werner Föckler (RFG)

O amintire inedită despre prima perioadă la Steaua este că eram în concurență mare cu Balint și cu Hagi în privința scrisorilor primite de la admiratoare. Lumea se uita la noi ca la niște zei, deși nu prea pricepeam atunci mare lucru.

- Miodrag Belodedici

Golul victoriei a purtat semnătura lui Balint, dar pasa promptă, exactă, a venit de la prietenul său cel mai bun, Belodedici, aflat într-o nouă zi de grație.

- Ziarul „Sportul” din noiembrie 1988

Citește și alte articole din seria RETRO GSP:

29 de ani de la cea mai Misterioasă „dublă” europeană a lui Dinamo: „Băieții au avut 30.000 de dolari bonus de calificare”

RETRO GSP 50 de ani de la un succes istoric al Rapidului în Europa: 4-0 cu Legia » Liță Dumitru a fost în rolul Nadiei

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Superliga
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Superliga
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru
Campionate
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Preoți-antrenori, 2500 de mici, mămăligă amestecată cu bormașina și o galerie cu Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu sau Adi Ilie prezenți » GSP a asistat la „cuplajul anului”, la o parohie: „Mama nu m-a lăsat, dar m-a vopsit mamaie”


Comentarii (10)
muzzi
muzzi  •  14 Noiembrie 2021, 12:45

belo saracul, a fost un jucator bun dar nu prea il ajuta cabina! cum ma sa zici ca primeai scrisori de la admiratoare dar nu intelegeai prea multe? pe vremea aia nu se facea amor? ca sa fiu elegant!se facea,dar nu ii ajuta capul pe ei, fotbalistii! imi aduc aminte ca stateam langa liceul 10 din constanta, eram inca mic, dar in fiecare zi luau derbedeii mai mari cate o "admiratoare" de la liceu si o rupeau in paispe , cate 10 odata!

tivireli
tivireli  •  10 Noiembrie 2021, 00:05
Postat de milu pe 09 Noiembrie 2021, 16:11

Între primii 3 fotbaliști români din toate timpurile!Doamne,ce eleganță în joc,cîtă anticipare a fazelor!

De-acord cu toate , era foarte bun, dar cu eleganța mai puțin. Ca sa ai eleganță iti trebuie si un fizic bine construit. Belo, nu sta bine la asta. Nu se putea compara cu eleganta unui Bekembauer, Tresor, sau chiar Alexandru Boc, Jenei, Ștefănescu. Intradevar era un jucator foarte bun, de mare valoare pe postul său. Printre cei mai buni din lume in acei ani.

luciann
luciann  •  09 Noiembrie 2021, 21:09

Pana la urma a plecat aiurea in Iugoslavia, a stat practic un an pe bară! Dupa un an a venit...revolutia si pleca normal...

Vezi toate comentariile (10)
Comentează