INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  KUPS KUOPIO - GAZ METAN, AZI, ORA 18:30, LIVETEXT PE GSP.RO

Bilanţ pozitiv, meciuri dificile» Avantaj românesc în confruntările cu echipele finlandeze

Ioan Mera (stînga) în partida MyPa - FC Timişoara
Ioan Mera (stînga) în partida MyPa - FC Timişoara

Articol de - Publicat joi, 14 iulie 2011 00:00 / Actualizat joi, 14 iulie 2011 17:18

În afară de două duble manşe Dinamo - Kuusysi Lahti din anii '80, restul formaţiilor româneşti au întîmpinat reale probleme în disputele contra echipelor finlandeze. Unele au şi ratat calificarea

Aventura europeană a echipelor din Liga I în sezonul 2011-2012 începe chiar în "Ţara celor 1000 de lacuri", loc în care Gaz Metan Mediaş va da piept cu o echipă necunoscută pentru iubitorii fotbalului din România, KuPs Kuopio. Deşi medieşenii sunt anunţati drept favoriţi la calificare, echipele din Finlanda au fost, mai mereu, o "nucă tare", iar partida se anunţă deosebit de disputată.

Meciurile împotriva lui Kuusysi, o obişnuinţă în trecut

Din primele cinci duble manşe româno-finlandeze, patru au angrenat la start formaţia Kuusysi Lahti. Celebre sunt cele două partide disputate de Kuusysi împotriva Stelei, în 1986, într-o campanie încheiată cu cîştigarea Cupei Campionilor Europeni de către formaţia bucureşteană. Interesant este faptul că  finlandezii au fost singurii care au plecat neînvinşi din Ghencea în acel sezon al competiţiei.

Celelalte şase întâlniri au fost împotriva lui Dinamo, care, deşi s-a calificat la limită în 1992 (2-0 acasă şi o înfrîngere, 0-1, în Finlanda) are cel mai bun bilanţ împotriva acestei echipe: 5 victorii, o singură înfrîngere şi un golaveraj ameţitor: 12-1! Tot în anii '80, Victoria Bucureşti a trecut, graţie golurilor marcate în deplasare, de TPS Turku (1-0 acasă, 2-3 în Finlanda).

Balanţa s-a echilibrat în ultimii 15 ani

Graţie Cupei UEFA Intertoto, istoria confruntărilor dintre echipele româneşti şi cele finlandeze s-a îmbogăţit cu alte trei confruntări. În 1996, în faza grupelor, Dinamo a suferit o ruşinoasă înfrîngere, 0-2 cu Jaro Pietarsaari, iar cinci, respectiv şapte ani mai tîrziu, Gloria Bistriţa şi Ceahlăul, două formaţii obişnuite cu defuncta competiţie, au pierdut dublele manşe cu Jazz Pori şi Tampere, cu scoruri identice (2-1 acasă, 0-1 în deplasare).

Calificare cu emoţii pentru bănăţeni

Ultima vizită a finlandezilor în România putea produce o mare surpriză. După o victorie pe terenul celor de la MyPa, scor 1-2, FC Timişoara s-a văzut condusă, în retur, după doar 25 de minute, la o diferenţă de trei goluri! Pînă la urmă, Axente, Zicu şi Cisovsky au marcat, ultimul în prelungiri, după o ocazie imensă ratată de finlandezi, asigurînd calificarea timişorenilor.

10 victorii, două egaluri şi 5 înfrîngeri este bilanţul echipelor româneşti în confruntările cu cele din Finlanda

4 partide au pierdut echipele româneşti în Finlanda

Citește și:

Gestul lui Jude Bellingham din Anglia - Slovacia l-ar putea costa scump! Salvatorul Angliei riscă suspendarea
Euro 2024
Gestul lui Jude Bellingham din Anglia - Slovacia l-ar putea costa scump! Salvatorul Angliei riscă suspendarea
Aurelian Chițu a semnat în Superliga! Transferul anunțat acum două săptămâni de GSP, oficializat astăzi
Superliga
Aurelian Chițu a semnat în Superliga! Transferul anunțat acum două săptămâni de GSP, oficializat astăzi
Val de plecări la Universitatea Cluj! Șapte jucători, OUT
Superliga
Val de plecări la Universitatea Cluj! Șapte jucători, OUT

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (1)
creve
creve  •  14 Iulie 2011, 17:31

De ce meciul amical al Rapidului cu nimeni pe lume e televizat și meciul oficial de Europa League al Mediașului nu e transmis? Mi se pare jignitor să nu spun mai rău?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează