Articol de Aurelian Botezatu - Publicat joi, 25 octombrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 24 octombrie 2012 23:19
Norvegianul se pregătea pentru meseria de antrenor încă de pe vremea cînd juca la United. La antrenamente şi după meciuri îşi lua mereu notiţe de la Ferguson
E deja un clişeu, dar echipei pe care Steaua o întîlneşte astăzi în Europa League i se potriveşte perfect. Vedeta lui Molde nu-i în teren, ci pe bancă: Ole Gunnar Solskjaer (39 de ani). Un produs marca Alex Ferguson, sută la sută! Indiferent că vorbim despre fostul atacant al lui Man. United sau despre tehnicianul în vîrstă de 39 de ani ce conduce acum destinele echipei care l-a lansat în '94 în fotbalul mare.
"Super-rezerva"
Sir Alex a intuit că are lîngă el un viitor antrenor încă din momentul în care l-a adus la United, în 1996. "Citea jocul ca nimeni altul", îşi aminteşte managerul scoţian în cartea sa autobiografică. Norvegianul "procesa" apoi datele şi cînd era trimis pe teren ştia întotdeauna unde, cum şi cînd să lovească. Aşa a fost posibil să marcheze goluri antologice pe finaluri de meci şi să rămînă în istoria "diavolilor" drept "The SuperSub" (super-rezerva) sau "The Baby Faced Assassin" (Asasinul cu faţă de copil).
20 de secunde memorabile
În iunie 2007, cînd Solskjaer i-a spus că nu va mai putea juca, urmare a unei leziuni la genunchi ce refuza să se vindece, Ferguson n-a stat pe gînduri: "Nu-ţi face griji. Ai fost fantastic. Ai avut o carieră formidabilă. Ce-ar fi să mi te alături pe bancă?". Mai tîrziu, Ole avea să rememoreze momentul trecerii la următorul capitol din viaţa sa: "La 20 de secunde după retragere aveam deja un job. I-am dat curs fiindcă nu puteam lăsa să-mi scape o aşa oportunitate. Să vin şi să învăţ zi de zi de la un mare maestru".
Rampă spre Molde
Întreg sezonul 2007-2008 a lucrat cînd cu atacanţii, cînd la rezervele clubului, unde i-au trecut prin mînă un Danny Welbeck sau un Tom Cleverley, speranţele de azi ale multiplei campioane a Angliei. Apoi a rămas definitiv la echipa a doua, cu care a şi cîştigat două trofee în competiţii rezervate acesteia, în 2008 şi 2010. Iar după ce a refuzat să preia "naţionala" Norvegiei de la Age Hareide - "la 37 de ani sînt prea tînăr şi neexperimentat pentru o asemenea responsabilitate" - a acceptat un contract pe 4 ani la Molde, unde a început munca în ianuarie 2011.
Primul an, primul titlu
Aici a pus în aplicare tot ceea ce învăţase de la Ferguson. Plecînd, în primul rînd, de la managementul oamenilor, punctul forte al mentorului său. Şi în ciuda unui start dezastruos de sezon, un eşec şi două remize în primele trei etape, Solskjaer şi-a atins ţelul mai repede decît se aştepta. La centenarul clubului, pe 19 iunie 2011, a dus echipa pe primul loc. Iar pe 30 octombrie a sărbătorit cîştigarea titlului. Primul din istoria lui Molde, întîiul din cariera sa de antrenor.
Înapoi la United?
Succesul său a stîrnit senzaţie în Europa, dar mai ales în Insulă, de unde au apărut imediat ofertele. Blackburn i-a bătut prima la uşă, apoi Aston Villa. Le-a refuzat însă "pentru a rămîne aproape de familie". Alex Ferguson are totuşi o altă variantă: "Într-o bună zi se va întoarce la noi. Poate chiar să-mi succeadă în funcţie".
CIFRE LA MAN. UNITED
28 de goluri a marcat Soskjaer pentru United venind de pe bancă. Cea mai prolifică rezervă din istoria clubului!
366 de meciuri şi 126 de goluri a bifat Ole Gunnar Solskjaer între 1996 şi 2007 la Man. United
6 titluri, două Cupe ale Angliei şi Liga Campionilor a cîştigat norvegianul cu United
CIFRE LA MOLDE
11 era locul pe care terminase Molde sezonul 2010, înainte ca Solskjaer să aducă primul titlu din istoria clubului
500.000 de euro e salariul anual net al lui Ole Gunnar Solskjaer la Molde, conform contractului pe 4 ani semnat în noiembrie 2010
"De la Ferguson am învăţat că jucătorii sînt fiinţe umane, nu roboţi. Şi tot de la el am învăţat ce butoane trebuie să apăs ca ei să dea totul pe teren"
Ole Gunnar Solskjaer, antrenor Molde
"Cînd se lasă, mulţi fotbalişti se apucă de antrenorat fiindcă nu ştiu ce altceva ar putea face. Solskjaer a studiat pentru asta încă din vremea cînd juca. Era mereu cu carneţelul după el"
Alex Ferguson, manager Man. United
"Dacă mergi la un club din Norvegia care n-a mai cîştigat titlul şi îl cîştigi tu, înseamnă că ai calităţi. Că va fi un bun manager mi-am dat seama de când s-a hotărît să plece. Şi-a făcut propriul staff, doi antrenori de la United l-au urmat la Molde"
Alex Ferguson, manager Man. United
"Ole a fost un mare jucător. Mă bucur pentru succesul lui în Norvegia, ca antrenor. Cine ştie, poate într-o bună zi vom conduce Manchester United împreună"
David Beckham, fost coechipier la Man. United
"Ole-Gunnar a ştiut întotdeauna ce urmează să facă. Şi-a planificat cariera. Nu s-a grăbit şi a aşteptat momentul potrivit ca să urce la următorul nivel"
Åge Hareide, fostul antrenor al lui Solskjaer la Molde şi la "naţionala" Norvegiei
Golul carierei
Solskjaer a rămas definitiv în memoria fanilor cu golul victoriei lui Manchester United în finala Ligii din 1999, contra lui Bayern (2-1). Intrase în minutul 81, în locul lui Andy Cole, şi părea că nu va putea schimba nici el soarta unui meci care se îndrepta spre o victorie cu 1-0 a bavarezilor. Dar în primul minut al prelungirilor a picat, ca din senin, egalarea semnată de Sheringham. Iar pe fondul uluielii nemţilor, norvegianul a lovit şi el, deviind în plasă un balon care se plimbase prin careu ca la biliard. În ultima secundă a prelungirilor!
Nu ne-a iertat nici pe noi
Cu Solskjaer s-au întîlnit şi "tricolorii", în calificările pentru Euro 2004. Pe Ullevaal Stadion din Oslo, Ganea a deschis scorul (64), dar un sfert de oră mai tîrziu, la un presupus henţ în careu al lui Chivu, comis de fapt de Carew, arbitrul Lubos Michel a fluierat penalty pentru norvegieni. Lovitură de pedeapsă tranformată sigur de Solskjaer, care a egalat la unu. Şi aşa s-a terminat. Atacantul lui Man. United jucase şi în tur, la Bucureşti, în confruntarea cîştigată de nordici cu 1-0. Dar golul fusese atunci opera lui Iversen.