Articol de Bogdan Fechită - Publicat luni, 30 martie 2015 00:00 / Actualizat luni, 30 martie 2015 18:25
În 2006, Steaua şi Rapid scriau o pagină de istorie a fotbalului românesc. Cele două echipe se întîlneau în sferturile Cupei UEFA, actuala Europa League, pentru a-şi disputa un loc în semifinalele competiţiei. Meciul tur a avut loc pe 30 martie.
Ambiţiile europene ale celor două rivale bucureştene le-au ajutat să elimine din drumul spre sferturi echipe importante din Europa League. Traseul european al Rapidului a fost prefigurat încă din preliminarii, în momentul în care trupa lui Răzvan Lucescu reuşise să o elimine pe Feyenoord Rotterdam. A fost primul adversar redutabil învins de Rapid în acea campanie de poveste şi prima performanţă despre care s-au tipărit numeroase pagini în ziarele de sport ale vremii. Avea să fie doar începutul.
De menţionat că şi Dinamo reuşise în acel sezon o victorie istorică cu Everton, 5-1 pe teren propiu şi 0-1 în deplasare, rezultate ce le-au asigurat ”cîinilor” prezenţa în grupe. Din nefericire, dinamoviştii s-au oprit aici.
Lideri în grupe
Steaua a avut un parcurs mai uşor pîna la grupe: a intrat în turul 1 preliminar şi s-a calificat în urma unei duble victorii cu Valerenga: 3-0 şi 3-1. În grupe, Steaua a terminat pe primul loc, fără înfrîngere, bifînd victorii cu Lens (4-0) şi Halmstad (3-0) şi egaluri cu Sampdoria şi Hertha Berlin (ambele 0-0). Pe atunci erau cinci echipe în grupă şi se juca cîte un singur meci între ele.
Rapid s-a bucurat de un traseu la fel de bun. A terminat tot pe primul loc, cu trei victorii, dar şi o înfrângere. Succesele cu Rennes (2-0), Şahtior (1-0) şi PAOK (1-0), plus înfrîngerea cu Stuttgart (1-2), au asigurat giuleştenilor prezenţa în primăvara europeană.
Nebunia din rundele eliminatorii
În şaisprezecimi, Rapidul dă peste fosta adversară a Stelei, Hertha Berlin, pe care o elimină cu două victorii, scor 1-0 şi 2-0, în urma unui penalty transformat de Valentin Negru, dar şi a două goluri superbe marcate în retur de Daniel Niculae şi Mugurel Buga. În schimb, Steaua dăduse piept cu olandezii de la Heerenven pe care îi învinsese în primul meci cu 3-1, însă pierde returul cu 1-0.
Optimile i-au hărăzit Rapidului tot un adversar german, Hamburger SV. Niculae şi Buga au fost din nou providenţiali, marcînd în turul cîştigat cu 2-0. Returul a fost unul de infarct, specific Rapidului, cu calificarea reuşită la limită graţie golului în plus marcat în deplasare de Buga. Rezultatul final: 1-3 în a doua manşă şi 3-3 la general.
Steaua căzuse cu Betis Sevilla. Prima mansă a fost fără goluri, aşa că meciul decisiv s-a disputat pe terenul echipei spaniole. Steliştii au reuşit o victorie clară, 3-0, prin dubla lui Nicoliţă şi golul lui Iacob şi s-au calificat în sferturi.
Şocul din sferturi...
Prin urmare, cele două echipe româneşti îşi continuau traseul european şi aveau şanse mari să ajungă chiar şi mai departe. Ambiţile erau mari. Numai că sorţii UEFA aveau să le trimită pe cele două echipe pe aceeaşi linie, ceea ce însemna că urma un duel de foc românesc.
Pe 30 martie 2006, de la ora 19:00, cele două echipe se întâlneau în cel mai important meci direct pe care aveau să îl dispute. În joc era un loc în semifinalele Cupei UEFA, dar şi ambiţiile şi orgoliile specifice acestui derby. Steaua începe perfect meciul şi punctează prin Bănel Nicoliţă în minutul 5, dar rapidiştii sînt readuşi în loc prin reuşita lui Viorel Moldovan tot în minutul 5, dar al celei de-a doua reprize. Meciul se încheie 1-1, prin urmare calificarea avea să se decidă în retur.
Partida din manşa secundă, disputată pe fostul Stadion ”Lia Manoliu”, avea să fie una supertactiziată, iar în cele din urmă giuleştenii au plătit tribut golului primit în deplasare şi au ratat calificarea în semifinale.
...şi dezamăgirea din semifinale
Penultimul act al competiţiei a reprezentat o dublă de care suporterii Stelei nu îşi aduc aminte cu multă plăcere. În ciuda faptului că în prima manşă s-a impus cu 1-0 prin reuşita lui Nicolae Dică şi în retur avuse la un moment dat 2-0, Steaua a ratat calificarea în finală după ce Middlesbrough a reuşit să marcheze de patru ori, iar rezultatul final a fost 2-4. Aşa avea să se termine cel mai frumos parcurs european al României.
Ce fac acum UEFAntasticii:
Rapid
Dănuţ Coman - evoluează la Astra Giurgiu
Marius Constantin - evoluează la ASA Tîrgu Mureş
Vasile Maftei - e în lotul Concordiei Chiajna
Ionuţ Rada - s-a transferat la AS Bari
Valentin Bădoi - a devenit antrenor, în prezent la Sporting Turnu Măgurele
Emil Dică - evoluează la Oţelul Galaţi
Romeo Stancu - a devenit antrenor şi a pregătit echipe din ligile inferioare, printre care şi Dragomireşti
Ionuţ Stancu - evoluează în Liga B, la FC Caransebeş
Daniel Niculae - a revenit la Rapid după un periplu prin Franţa şi Rusia
Viorel Moldovan - e antrenor secund la echipa naţională
Mugurel Buga - a fost pus pe liber de FC Braşov
Nicolae Grigore - a semnat în această iarnă cu Dinamo
Lucian Burdujan - a evoluat ultima oară în Rusia la FC Hoverla Uzhhorod.
Valentin Negru - e liber de contract, a evoluat la Rapid de unde a fost pus pe liber
Ciprian Vasilache - e în lotul echipei Petrolul Ploieşti
Steaua
Carlos Fernandes - evoluează în Portugalia, pentru CD Feirense
George Ogăraru - a fost pus pe liber ca antrenor în această iarnă de la U Cluj
Dorin Goian - evoluează pentru Asteras Tripolis
Sorin Ghionea - retras din activitate, ultima oară a fost la Metaloglobus
Petre Marin - retras din activitate, a fost director sportiv la Concordia Chiajna
Bănel Nicoliţă - evoluează la Viitorul
Mirel Rădoi - e în lotul echipei Al-Arabi SC
Sorin Paraschiv - retras din activitate
Nicolae Dică - e antrenor secund la Steaua
Daniel Opriţa - e antrenor la Metalul Reşiţa
Andrei Cristea - a semnat în această iarnă cu Salernitana.
Florin Lovin - e în lotul Concordiei Chiajna
Vasilică Cristocea - e în lotul echipei U Cluj
Mihai Neşu - a fost în staff-ul tehnic al U Cluj, retras din activitate în urma unei accidentări grave
Daniel Bălan - evoluează la Rapid CFR Suceava