INTERNATIONAL  »  FINALA EUROPA LEAGUE 2012  »  ATLETICO MADRID - ATHLETIC BILBAO 3-0

VIDEO şi FOTO Cronica finalei EL, Atletico - Bilbao 3-0, de Andrei Niculescu » În ghearele "Tigrului"

Articol de GSP - Publicat miercuri, 09 mai 2012 00:00 / Actualizat joi, 10 mai 2012 00:39

Radamel “El Tigre” Falcao a adus cu golurile sale trofeul lui Atletico. Madrilenii au meritat să cîştige, bascii au fost de nerecunoscut

Vezi  AICI imagini FOTO de la finală!

Ce frumos a arătat Bucureştiul azi! Ce european, ce vesel, ce colorat, ce calm, ce politicos! Aerul de civilizaţie şi bunădispoziţie, adus din Spania de aceşti suporteri care au în comun bucuria de a privi fotbalul ca pe un mod de a se relaxa, a fost tras în plămîni adînc de bucureşteni, care pentru cîteva ore au uitat de guvern, de preşedinte, de griji, de criză, de salarii, de Pepe şi Oana Zăvoranu.

Un animal feroce în habitatul lui

Ce frumos a arătat Arena Naţională în aceste două ore. Ce bucurie să poţi vedea aşa ceva! Chiar şi teribiliştii ce au pătruns pe teren parcă au arătat un pic altfel. Deşi erau de-ai noştri, clar, şi ei şi stewarzii. Chiar şi “Mitică la puşcărie” a sunat mai occidental, cîntau şi spaniolii chiar, nu ştiau ei de ce, dar le-a plăcut melodia.

Ce frumos a arătat iarba, ce frumos au cîntat tribunele, ce frumos au încercat să joace ambele echipe. Au încercat. Nu tot timpul au reuşit. Miza era prea mare pentru ca spectacolul să primeze.

Era totuşi ultima staţie. Punctul final al unui traseu european plin de momente unice, de momente de vis, de momente de neuitat. Trecutul deja nu mai contează, obiectivul e altul: un meci perfect, 90 de minute în care totul e posibil, bucuria şi tristeţea sînt una lîngă alta, gloria şi uitarea sînt vecine. Depinde de o alegere, depinde de un detaliu.

Şi cu ce detaliu frumos a început meciul! Ce gol a marcat Falcao! Radamel, killerul lui Atletico, “El tigre”, habitatul lui e careul, uşurinţa cu care se mişcă îl transformă într-o felină feroce. Gol de atacant, gol de autor, nu de echipă, golul golgeterului la zi al competiţiei.

Cînd exerciţiul de memorie eşuează

Apropo de detalii. Echipele de start au fost fix cele anticipate de toată lumea. Nici o surpriză, nici o improvizaţie. Simeone şi Bielsa mergînd pe mîna celor pe care îi tot responsabilizează de ceva vreme, cu obiectivul declarat de a-i face să înţeleagă un lucru esenţial: finalele sînt făcute pentru a fi cîştigate, locul doi nu se premiază în astfel de situaţii.

La 1-0, Atletico a avut partida pe care a dorit-o. Madrilenii i-au lăsat pe basci să construiască, să paseze şi au aşteptat greşeala. Fotbalul lui Bielsa e un exerciţiu de memorie, un puzzle condiţionat de decizii. Una eronată şi tot eşafodajul se duce de rîpă. A doua eronată, şi acolo e “El Tigre” pregătit să muşte. Cînd îi dai unui astfel de atacant şansa să te judece, tu, fundaşul, Aurtenetxe în cazul ăsta, eşti condamnat. Iar dacă mai şi aluneci, eşti mîncat.

Diferenţa de clasă, în aer şi pe iarbă

2-0, scorul pauzei. Scor periculos? Depinde pentru cine. Bielsa a mutat, ba încă la dublu. Iturraspe, lent, previzibil şi nesigur, afară, la fel Aurtenetxe, cel de mai sus, condamnatul. Nici o schimbare însă.

Puţine veşti de pe frontul de atac, acolo unde Llorente părea dispărut în misiune, puţine veşti de la Ander Herrera, de la Muniain, de la De Marcos, oamenii importanţi ai lui Athletic. Echipa a alergat în gol, a pasat degeaba, a atacat fără idei, chiar şi după intrarea lui Toquero, un fotbalist părăsit de păr dar, în general, nu şi de inspiraţie. Lui Marcelo Bielsa nu i-a rămas altceva de făcut decît să are spaţiul din faţa băncii sale, cîţiva kilometri buni parcurşi în încercarea disperată de a găsi o soluţie.

Soluţie ce ori n-a fost de găsit, ori n-a existat. Şi asta pentru că Atletico e o echipă mai obişnuită cu astfel de situaţii, e o echipă mare, a cîştigat ceea ce Bilbao încă visează. Cupe europene.

Ieri, a mai adăugat una. Diferenţa dintre Athletic şi Atletico vine şi din alt detaliu. Bascii au venit la Bucureşti cu un Jumbo cu însemnele unei firme de turism. Madrilenii cu un Boeing personalizat. Diferenţă de clasă. Ca şi pe teren, unde s-a făcut 3-0.

Şi apropo de teren. Aşa, ca încheiere. Dacă tot am adus arbitrii străini, ce am putea face să aducem mai des echipe străine, să joace între ele, cu suporterii lor cu tot? Prea a fost frumos la finala asta.

Proxima stacion: Steaua - Dinamo. Aici pe Arena Naţională. Bună dimineaţa România, oriunde te-ai afla.


GOLURILE de la Atletico - Bilbao 3-0

VIDEO Falcao 7
VIDEO Falcao 34
VIDEO Diego 85

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Stiri extrasport
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Superliga
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Danezul care a venit să joace la Dinamo a rămas surprins de București: „Asta am făcut în prima zi” + Cum s-a trezit cu 50 de cenți în cont
Superliga
Danezul care a venit să joace la Dinamo a rămas surprins de București: „Asta am făcut în prima zi” + Cum s-a trezit cu 50 de cenți în cont

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (45)
nicco
nicco  •  10 Mai 2012, 15:29
Postat de dilibau pe 10 Mai 2012, 15:24

Iar eu am vazut suporteri basci care scuipau pe strada, ciupeau romancele de fund si treceau strada pe rosu. Mersi, nu-mi trebuie "cilivizatia" lor, prefer sa stea in banca lor in Spania si eu in banca mea in RO. Fiecare cu patratica lui.

Stai linistit in Romanica ta, n-o sa te invite nimeni in Spania sau in alta tara civilizata. Dar ar trebui sa le vizitezi chiar neinvitat ca sa te lamuresti cam pe unde suntem cu adevarat.

dilibau
dilibau  •  10 Mai 2012, 15:24
Postat de cristinaco71 pe 10 Mai 2012, 13:13

Un articol bine scris pana la proxima stacion..."circul romanesc= oi versus javre" Spaniolii ne-au aratat ce inseamna sa ai EDUCATIE si sa fii CIVILIZAT... Am stat langa galeria bascilor care au APLAUDAT cand cei de la Atletico au primit cupa, pe Athletic i-au primit cu bratele deschise, cantand si in aplauze chiar daca nu au castigat, fara injuraturi, nu au lasat paharele pe scaune sau pe jos cand au plecat...Ce inseamna sa ai un rege care te conduce... !!!VIVA LA EDUCATION Y LA GENTE CIVILIZADA!!! M-as bucura ca ROMANII sa INVETE de la spanioli aceste lucruri...mai bine mai tarziu decat niciodata!!! HAI ROMANIAAAAAAAAAAAAA!!!

Iar eu am vazut suporteri basci care scuipau pe strada, ciupeau romancele de fund si treceau strada pe rosu. Mersi, nu-mi trebuie "cilivizatia" lor, prefer sa stea in banca lor in Spania si eu in banca mea in RO. Fiecare cu patratica lui.

saxon
saxon  •  10 Mai 2012, 14:38

Am comentat articole scrise de alti ziaristi mai cu nume decat acest Niculescu. Nu sunt carcotas de meserie dar cand e cazul, demolez orice puscarie de text care se vrea vreun articol de ziar, fie el si online. La articolul de mai sus chiar nu am ce sa zic. Nu abunda de abureli si pupincurisme, nu o ia razna intr-o directie sau alta. E scris placut, precis si relaxat. Pe scurt, n-am ce sa spun decat ca mi-a placut. Despre parerile celorlalti de pe aici, vis a vis de preturi, atmosfera, tigani, etc, trebuie sa spun ca e greu pentru o tara ca Romania sa intre in Europa brusc, doar cu o finala de cupa europeana. Sper ca e un doar un inceput si nu vom redeveni ce suntem acum imediat dupa meci

Vezi toate comentariile (45)
Comentează