INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  CUPA CAMPIONILOR

FOTO 38 de ani de la cea mai mare performanță din fotbalul românesc: câștigarea Cupei Campionilor Europeni » Ce mesaje au postat FCSB și CSA Steaua

CSA Steaua a câștigat Cupa Campionilor în 1986
CSA Steaua a câștigat Cupa Campionilor în 1986

Articol de , - Publicat marti, 07 mai 2024 15:51 / Actualizat marti, 07 mai 2024 15:51

Pe 7 mai 1986, la Sevilla, Steaua trecea de Barcelona (2-0 după loviturile de departajare) și câștiga Cupa Campionilor Europeni.

Clubul Steaua a organizat pentru această seară, la Cercul Miltar, o masă festivă privată la care au fost invitați eroii din finala de la Servilla sau urmași ai acestora.

Printre ei se numără și Mihai Alecsandrescu, fiul fostului președinte de atunci, Ion Alecsandrescu, dar și Valentin Ceaușescu, cel care a sprijinit echipa anilor '80. S-au făcut eforturi pentru aducerea lui Emerich Ienei, antrenorul acelei echipe de vis, dar starea acestuia de sănătate nu i-a permis să facă deplasarea la București. Unii, precum Ladislau Boloni, Miodrag Belodedici, Dumitru Stângaciu sau Anton Weisenbacher nu au putut onora invitația, din diverse motive.

38 de ani de la cea mai mare performanță din fotbalul românesc: câștigarea Cupei Campionilor Europeni » Ce mesaje au postat FCSB și CSA Steaua
Plachetele pe care le vor primi participanții

Steaua e în sărbătoare

Astăzi se împlinesc 38 de ani de la cea mai mare performanță a fotbalului românesc! Steaua a scris istorie în fața Barcelonei, în finala Cupei Campionilor Europeni. După 0-0 în timpul regulamentar, meciul a ajuns la penalty-uri.

Acolo, Helmut Duckadam fost erou. A devenit primul portar din istoria fotbalului care reușea să apere nu mai puţin de 4 penalty-uri la loviturile de departajare, performanţa sa ajungând direct în Guinness Book. Marius Lăcătuş și Gabi Balint au fost singurii jucători care au marcat pentru Steaua de la 11 metri, în poarta lui Francisco Gonzalez Urruticoechea.

Astfel, Steaua a devenit prima echipă din Estul Europei, şi prima dintr-o ţară comunistă, care a câștigat trofeul continental suprem.

38 de ani de la cea mai mare performanță din fotbalul românesc: câștigarea Cupei Campionilor Europeni » Ce mesaje au postat FCSB și CSA Steaua

Barcelona - Steaua 0-0 (0-2 la penalty-uri)

Steaua (4-4-2): Duckadam – Iovan (c), Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu – Bălan (73, Iordănescu), Bölöni, Majearu, Lăcătuş – Balint, Piţurcă (112, Radu II)
Antrenor: Emeric Ienei

Barcelona (4-4-2): Urruticoechea – Gerardo, Blanquetti, Alexanco, Alberto – Victor, Schuster (84, Moratalla), Marcos, Pedraza – Archibald (111, Pichi Alonso), Hidalgo
Antrenor: Terry Venables

Loviturile de departajare:

Steaua: au ratat Majearu şi Boloni / au marcat Lăcătuş şi Balint

Barcelona: au ratat Alesanco, Pedraza, Alonso, Marcos

38 de ani de la cea mai mare performanță din fotbalul românesc: câștigarea Cupei Campionilor Europeni » Ce mesaje au postat FCSB și CSA Steaua
38 de ani de la cea mai mare performanță din fotbalul românesc: câștigarea Cupei Campionilor Europeni » Ce mesaje au postat FCSB și CSA Steaua
38 de ani de la cea mai mare performanță din fotbalul românesc: câștigarea Cupei Campionilor Europeni » Ce mesaje au postat FCSB și CSA Steaua

Ce mesaje au postat CSA Steaua și FCSB

CSA Steaua a postat un mesaj special pe Facebook în această dimineață.

ANIVERSARE
7 mai 1986 – ziua în care am fost deasupra tuturor!

În urmă cu 38 de ani, Steaua București a reușit cea mai mare performanță a fotbalului românesc la nivel de cluburi: câștigarea Cupei Campionilor Europeni după o finală fantastică în fața celor de la FC Barcelona, scor 2-0, la lovituri de la 11 metri.

Marius Lăcătuș și Gabi Balint au transformat lovituri de la 11 metri, iar Helmuth Duckadam a închis, la propriu, poarta în fața spaniolilor. Întreaga arenă Ramon Sanchez Pizjuán din Sevilla a rămas uluită, iar Europa s-a înclinat în fața incredibilului succes al roș-albaștrilor.

Pe 7 mai 1986, eroii Stelei au fost: Helmut Duckadam – Ștefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu – Lucian Bălan (73 Anghel Iordănescu), Gavril Balint, Ladislau Boloni, Mihail Majearu – Marius Lăcătuș, Victor Pițurcă (112 Marin Radu II).
Antrenori: Emeric Ienei și Anghel Iordănescu.

Pentru acest succes, și nu numai, întreaga suflare roș-albastră se înclină în fața eroilor de la Sevilla.

- CSA Steaua

FCSB a venit și ea cu un mesaj în ziua în care se împlinesc 38 de ani de la această performanță.

Marți, 7 mai, se împlinesc 38 de ani de la cea mai glorioasă zi a fotbalului românesc.
În acea zi, pe Ramón Sánchez Pizjuán Stadium, Steaua București intra în istoria fotbalului, devenind prima echipă din Estul Europei care cucerea cel mai râvnit trofeu din fotbal, Cupa Campionilor Europeni (actuala UEFA Champions League), într-o finală disputată împotriva celor de la FC Barcelona.
Helmut Duckadam intra în Cartea Recordurilor după ce apăra patru lovituri de departajare consecutive, iar trofeul ajungea la București.
Pentru această uriașă performanță, clubul nostru le aduce un omagiu și le mulțumește acelor mari fotbaliști pentru contribuția extraordinară adusă la dezvoltarea fotbalului românesc!

- FCSB

Citește și alte știri:

Noul „pariu” al lui Gigi Becali: „E de genul lui Mitriță. O să fie fotbalist mare!”
FCSB
Noul „pariu” al lui Gigi Becali: „E de genul lui Mitriță. O să fie fotbalist mare!”
Titularul de la FCSB, anunț-șoc de la Craiova: „Trebuie să mă operez!”
UNIVERSITATEA CRAIOVA - FCSB 2-0
Titularul de la FCSB, anunț-șoc de la Craiova: „Trebuie să mă operez!”

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (67)
Dobermannul
Dobermannul  •  12 Mai 2024, 19:13
Postat de Silv1U pe 11 Mai 2024, 09:00

De o obicei... orice microbist ține în primul rând cu echipa din orașul lui. La fel ca tine, locuiesc într-un oraș în care - teoretic - am posibilitatea să-mi aleg echipa favorită. În cazul tău... 'aria de selecție' e mai largă : în București aveți 4 echipe. La noi... acum sunt 2. Și am ales să rămân lângă echipa cu care am crescut - chiar dacă îmi oferă dezamăgiri pe bandă rulantă. Dacă m-aș fi născut 10 ani mai târziu... probabil că aș fi ținut cu CFR și m-aș fi bucurat de cele 16 trofee și de victoriile din cupele europene. Așa însă... sufăr pt niște "veșnic pierzători". Nu la fel ca în copilărie... însă încă mai sufăr. Sigur... pt tine pare o prostie... o dovadă de infantilism. Dar dacă n-ai "ținut niciodată cu vreo echipă de club de fotbal"... nu prea ai cum să înțelegi. Pun aici link-ul la un editorial semnat Ioana Mihalcea... poate o să te ajute să vezi lucrurile și altfel, din perspectiva fanilor unor "veșnic pierzători". Acolo e exemplificat cel mai bine ce înseamnă atașamentul față de clubul cu care ai crescut. https://www.gsp.ro/opinii/editorial-ioana-mihalcea-chiar-daca-stam-doar-in-furtuna-658890.html

Microbist inseamna iubitor de spectacol fotbalistic. Asta nu impune sa pupi steaguri, sa juri credinta unei marci, sa injuri adversarii, sa le dai cu torte si pungi cu suc galben in cap ... Ma uit la meci, tin cu echipa care joaca fotbal pe bune, nui sta cu spatele in poarta, nu se milogeste pentru penaltiuri si lovituri libere, nu scuipa arbitri daca nu le dau ce vor, ... Tin cu echipa care face spectacol si apoi merg la culcare fara dureri de cap si nervi. Inca o data fotbalul a fost inventat pentru divertisment nu pentru pasiuni ridicole, ura, razboi.

Dobermannul
Dobermannul  •  12 Mai 2024, 19:06
Postat de Silv1U pe 11 Mai 2024, 08:56

Iau ca pe un compliment comparația cu Talpă. :-))) Asta înseamnă că mă vezi ca pe-un băiat serios, care s-a maturizat și a încetat să se mai țină de șotii. Dar nu e cazul, cel puțin deocamdată. :-((( Povestea schimbării nick-ului e strâns legată de "băiatul cu țipătul"... ăla pe care sperai tu "să-l salvezi". Când mi-au închis ăștia contul original am vrut să-i fac lui Catalynn o farsă... și am apărut cu D. veselu... cu un stil puțin schimbat. Cătă s-a prins a doua zi... însă adriann a căzut în capcană și a crezut că sunt Silvică - un sătmărean fcsb-ist stabilit în Cluj, care ținea și el cu U. Am tot încercat timp de mai bine de un an să-l conving că se înșală... dar când mi-am dat seama că nu am nicio șansă.... am cedat. Am zis să-i dau dreptate și mi-am făcut acest cont, preluând nick-ul și avatarul originalului. Acum sunt SilviU... de fapt continuatorul lui pe forum... însă pt fecesebiști e ca și cum aș fi adevăratul Silvică :-)))

Doamne omule incurcate saunt caile nick-urilor tale. La mine e mai simplu. Dobermannul pentru ca sunt iubitor al rasei care ... a colectionat acum 16 dobermani la el in curte. Eu n-am avut niciodata aici sau pe orice forum in care am scris alt nick decat asta.

Dobermannul
Dobermannul  •  12 Mai 2024, 14:15

Dragul meu moderator astept cu rabdare de doua zile cele doua raspunsuri ale mele date lui Silv1U.

Vezi toate comentariile (67)
Comentează