Articol de Aurelian Botezatu - Publicat miercuri, 16 mai 2012 00:00 / Actualizat marti, 15 mai 2012 20:51
Preşedintele Uli Honess e convins că în cîţiva ani munchenezii vor fi cei mai bogaţi din lume.
Barcelona: 451 milioane de euro. Manchester United: 390 de milioane. Aceastea erau datoriile finalistelor trecutei ediţii a Ligii la ora decernării trofeului.
În finala de sîmbătă (21:45, TVR 1 şi Dolce Sport 1 în direct), doar Chelsea păstrează trendul, cu un debit de 900 de milioane de euro brut. Bayern, în schimb, vine să demonstreze că poţi atinge un asemenea nivel în competiţie şi altfel decît punîndu-ţi în pericol sănătatea financiară prin transferuri scumpe şi plătind salarii exorbitante.
130 de milioane cash
"În timp ce alte cluburi merg la bancă să se împrumute, noi ne ducem să depunem", îi place preşedintelui Uli Honess să se laude. Şi chiar are cu ce. Sezonul acesta, bavarezii se aşteaptă să depăşească cifra de afaceri record din 2009-2010: 350,2 milioane de euro. Şi în conturi au peste 130 de milioane. Bani lichizi!
Suporterii, acţionari
Secretul prosperităţii? Trio-ul din fruntea clubului, Beckenbauer - Honess - Rummenigge, a promovat de-a lungul ultimelor două decenii o politică ce se pliază perfect pe Fair-Play-ul financiar pe care-l va introduce UEFA. "Sîntem o societate pe acţiuni necotată la bursă. Nu ne permitem să cheltuim mai mult decît producem. Clubul aparţine 9 la sută lui Adidas, 9 la sută lui Audi şi restul, suporterilor. Ei plătesc cîte 60 de euro anual pentru a fi proprietarii unei părţi din Bayern", explică directorul executiv Karl Heinz Rummenigge.
Victorii şi marketing
Cum se înmulţesc banii? Tot Rummenigge dezvăluie: "Prin succese pe teren şi strategii de marketing". Iar Honess asigură că "în cîţiva ani, cînd terminăm de plătit creditul luat pentru a acoperi cheltuielile cu construcţia Allianz Arena, vom fi cel mai bogat club din lume!".
1,25 miliarde de euro investiţi
Dacă din punct de vedere financiar, Bayern e un exemplu pozitiv, Chelsea reprezintă opusul. De cînd a cumpărat clubul, în 2003, miliardarul rus Roman Abramovici a investit peste 1,25 miliarde de euro, majoritatea lor în 8 antrenori şi 47 de jucători de top, printre care şi Mutu, doar-doar o cîştiga o Ligă. Deocamdată, se află doar în faţa celei de-a doua finale. Adică exact ce-au reuşit şi bavarezii în acest interval, dar cu mult mai puţini bani.
"Cu datoriile actuale, cluburile spaniole şi engleze n-ar primi licenţă în Bundesliga. Sînt Grecia fotbalului, iar Bayern, ca şi Germania, plăteşte pentru toţi" (Uli Honess, preşedinte Bayern)
"Sîntem pregătiţi pentru momentul în care UEFA va introduce Fair-Play-ul financiar. Însă multe cluburi mari din sudul Europei vor avea probleme" (Karl-Heinz Rummenigge, director executiv Bayern)