Articol de Vlad Ispas - Publicat sambata, 06 august 2016 00:00
Manchester City este un club plin de istorie care și-a trăit momentele de glorie la sfârșitul anilor '60 - începutul anilor '70, după care a intrat în anonimatul rezultatelor.
Şi-a revenit din 2010, la doi ani după preluarea clubului de către Abu Dhabi United Group, condus de Sheikh Mansour. În prezent, conform Forbes, City este al șaselea cel mai valoros club de fotbal din lume, estimat la 1,92 miliarde de dolari.
Dar cum a început totul? În 1880, clubul s-a înființat sub numele St. Mark's (West Gorton), iar din 1894 se numește Manchester City. A câștigat FA Cup în 1904 și a devenit prima echipă din Manchester care a reușit să bifeze un trofeu major. Fanii "cetățenilor" nu ratează nicio ocazie să le amintească acest lucru rivalilor de la United.
O altă bornă istorică a fost doborâtă în 1934, când a avut loc meciul cu cei mai mulți spectatori din istoria fotbalului englez: 84.569, iar City a fost acolo. Competiția și adversarul nu au fost foarte speciale, un meci cu Stoke din turul 6 al FA Cup. Recordul rămâne în picioare și în ziua de astăzi.
Fanii lui City au o vorbă: "tipic City". Aceasta este folosită de fiecare dată când trupeţii din Manchester "o comit". Dovadă stă și primul titlu de campioană. În 1937 au cucerit trofeul, însă în sezonul imediat următor au retrogradat. Unde mai pui și faptul că au picat în "B" după ce au marcat cele mai multe goluri din divizie! Altă pățanie: în 1999, City a ajuns în liga a treia, fiind doar a doua echipă europeană care câștigă campionatul și ajunge în L3, după FC Magdeburg (Germania).
Navigând în trecut, nu putem trece peste un alt moment bizar. În 1956, în finala FA Cup, City a bătut Birmingham City cu 3-1. Nimic ciudat... în afara faptului că portarul "cetățenilor", Bert Trautmann, a jucat cu gâtul rupt tot meciul! Fără să știe.
În 2003, clubul a retras numărul 23, purtat de Marc-Vivien Foe, după ce acesta a decedat pe teren în tricoul Camerunului.
Tot în 2003, City s-a mutat pe City of Manchester Stadium, sau Etihad, arenă de 55.000 locuri, după ce 80 de ani a jucat pe Maine Road, între 1923 şi 2003.
În 2008, istoria clubului s-a schimbat radical. Abu Dhabi United Group a plătit 200 de milioane de lire pentru preluarea clubului. De atunci și până în prezent au urmat transferuri de 1 miliard și 182 de milioane de euro care au adus 6 trofee.
Din 2013, City face parte din City Football Grup, alături de Australia Melbourne, Yokohama F. Marinos și New York City FC. Conceptul este deținut tot de grupul din Abu Dhabi.
Culorile și fanii
Culoarea tradițională este bleul, însă la înființare jucau în negru și roșu, iar echipa era una afiliată Bisericii. În anii '70, cei de la City au apelat iar la roșu și negru, inspirați de succesul celor de la AC Milan. Teoria a funcționat: clubul a câștigat 3 trofee între 1969 și 1970 în acele culori. Din acest sezon, City va avea o nouă emblemă: un scut pe care este inscripționat un vas, reprezentând Canalul naval din Manchester, și trei dungi diagonale, reprezentând cele trei râuri care străbat orașul: Irwell, Irk și Medlock.
Un mit legat de Man. City se referă la suporteri. Acesta spune că City are mai mulți fani decât United în Manchester. În 2002, un studiu a arătat că albaștrii aveau mai mulți deținători de abonamente printre rezidenți. 40% la City, față de 29% la United. Mai mult, printre deținătorii de abonamente din oraș, la fiecare 3 abonamente la United erau 4 la City.
Conducere complexă
Structura administrativă este una extrem de complexă și cosmopolită: 10 conducători din 6 țări (EAU, China, Spania, Anglia, SUA și Italia). 20 de oameni lucrează pe partea sportivă, aceștia provenind din 7 țări: Spania, Anglia, Țara Galilor, Irlanda, Italia, Cehia și Danemarca.
561.000.000 €este valoarea estimată a lotului lui City
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”