Articol de Liviu Manolache - Publicat joi, 25 aprilie 2013 00:00 / Actualizat joi, 25 aprilie 2013 14:11
Cele mai mari cluburi din Europa se luptă an de an pentru trofeul suprem al fotbalului continental: Liga Campionilor! În rîndurile următoare, GSP.RO îţi prezintă un scurt istoric al perioadelor de dominaţie pe care fiecare club mare european le-a avut.
Marele Real s-a stins. S-a nascut Benfica
Primele ediţii ale CCE au fost dominate de Real, echipă care a câştigat 5 titluri consecutive. Madrilenii aveau să sufere prima eliminare chiar în faţa Barcelonei, în faza secundă a stagiunii 60/61. Catalanii nu s-au putut bucura de succes, deoarece, tot în Penisnula Iberică lua naştere un alt nume mare, Benfica. Portughezii au câştigat cu 3-2 finala ediţiei respective, apoi s-au impus cu 5-3 şi în 61/62, atunci când au întors un 0-2 în faţa Realului, echipă în componenţa căreia, încă, se mai aflau Alfredo di Stéfano, Ferenc Puskás şi Francisco Gento. Venise vremea lui Eusebio.
"Milano"
Din Portugalia, "coroana" s-a mutat în Italia. Următoarele 3 ediţii au avut două cîştigătoare, Milan şi Inter. Destinul a făcut ca "transferul puterii" să aibă loc în templul fotbalului, Wembley: 22 mai 1963, Milan-Benfica 2-1, după 0-1 la pauză. Supremaţia a fost totală, dovadă clară fiind următoarele două succese, ambele venite împotriva fostelor "Regine", Real şi Benfica.
"Fotbal total"
O nouă dominaţia a luat naştere la finalul anilor 60, începutul anilor 70. Primul semn a fost dat de Ajax, echipă care în 68/69 a administrat, în primul tur, campioanei Germaniei un sec 4-0, apoi a eliminat în sferturi Benfica după un succes 3-1 pe terenul acestora şi un 3-0 la rejucare. Drumul elevilor lui Rinus Michels s-a oprit, pentru scurt timp, în finală. Peste 2 ani, Ajaxul s-a încoronat, unde-n altă parte decît pe Wembley: 2 iunie 1971, Ajax-Panathinaikos 2-0. Anii dominaţiei fotbalului olandez începuseră deja din 1970, atunci cînd Feyenoord a cucerit pe San Siro primul titlu de campioni pentru batavi. A apărut în fotbal noţiunea de "fotbal total", iar părtaş la întreţinerea spectacolului a fost şi românul Ştefan Kovacs. Cu el pe bancă, Ajaxul şi-a adjudecat încă două trofee, ambele împotriva reprezentantelor “fostului regat”, Italia. Pentru microbişti, "marele Ajax" poartă şi astăzi un nume, Johan Cruyff.
"der Kaiser"
Finalul dominaţiei fotbalului spectacol a venit odată cu apariţia noţinunii de "eficienţă în fotbal". Locul olandezilor a fost luat de cei ce iubesc regulile stricte, nemţii. Rivalitatea istorica dintre cele două naţiuni soldată în multe momente şi cu evenimente tragice s-a transferat în plan sportiv. Totul a început în 1973, atunci cînd Bayern a învins în sferturi Ajax cu 2-1, un scor insuficient pentru calificare. Un an mai tîrziu, nimeni nu i-a mai oprit pe bavarezi. Defapt, 3 ani au dominat Europa dînd naştere "maşinii de fotbal germane". Sepp Maier, Gerd Müller şi "Împăratul" Franz Beckenbauer.
Din nou în patria fotbalului
În momentul în care mai toată lumea a crezut că fotbalul a ajuns la perfecţiune, "sportul rege" s-a întors la origini, în Anglia. Din 1977 pînă în 1985, doar o singură finală nu a avut în teren o echipă britanică. Totul a început în arena olimpismului din Roma, atunci cînd Liverpool a invins reprezentanta Germaniei. Anul următor, a venit încoronarea supremă pe Wembley: 77/78, Liverpool-Club Brugge 1-0. Din pacate, finalul dinastiei britanice poartă numele "Dezastrul de Stadionul Heysel", dezastru în urma căruia a curs sînge...
"Tripleta olandeză"
19 aprilie 1989, AC Milan-Real 5-0! Recital Frank Rijkaard, Ruud Gullit şi Marco van Basten! Fosta campioană a Europei, echipă ce trecuse prin momente cumplite la începutul anilor 80, pregătea asaltul final pentru Împărăţie. O lună mai tîrziu, pe un stadion predestinat prin nume (Camp Nou), fotbalul s-a înoit cu o nouă Regină: AC Milan! Echipa lui Arrigo Sacchi a rămas şi astăzi, ultima care a cucerit doi ani consecutivi trofeul suprem!
"Raul-Real"
În 1998, Italia a predat "ştafeta" Spaniei, Real-Juventus 1-0. În lotul madrilenilor îşi făcuse loc un puşti, Raúl González Blanco... Numele său a însemnat redescoperirea drumului spre succes, 3 trofee în 5 sezoane!
2006-2012, Ronaldinho + Messi = Puyol
După finala din 2005, Liverpool-AC Milan 3-3, mulţi s-au întrebat ce mai poate oferi fotbalul... Raspunsul a fost: Barcelona! Catalanii au unit într-o echipă plăcerea de a juca şi de a cîştiga, numind fenomenul "tiki-taka". Pe scurt: 3 trofee (2006, 2009, 2011), un urmaş al lui Pele, apoi unul al lui Maradona şi un simbol fără egal, Carles Puyol.
Aprilie 2013
Bayern-Barcelona 4-0, Borussia-Real 4-1. Peste o lună fotbalul se va întoarce în templu: 25 mai, Wembley, finala UCL!
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”