INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  NORDSJAELLAND - ŞAHTIOR 2-5

Mircea Lucescu, furios după ce a fost acuzat de lipsă de fair-play la Nordsjaelland - Şahtior 2-5: "Să audă şi danezii! Noi i-am lăsat să dea gol!"

Articol de , - Publicat joi, 22 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 22 noiembrie 2012 01:43

Antrenorul lui Şahtior, calificat în "optimile" Champions, spune: "Noi rămînem cu ruşinea lui Luiz Adriano, care a înscris cînd trebuia să le dea mingea înapoi adversarilor. Danezii rămîn cu ruşinea rezultatului şi a unui comportament execrabil"


Un meci aparent banal, disproporţionat, între liderul Şahtior şi codaşa Nordsjaelland, cîştigat cu 5-2 de echipa lui Mircea Lucescu, a devenit dintr-o dată jocul cel mai urmărit, discutat, controversat, transformîndu-se într-un scandal internaţional şi declanşînd oprobriul lumii fotbalului împotriva campioanei Ucrainei. Prostia, inconştienţa unui singur jucător, Luiz Adriano, a generat războiul de la Copenhaga.

Click aici pentru VIDEO cu momentul controversat!

I-a uluit pe toţi
În minutul 26, la 1-0 pentru danezi în Parken, "centralul" francez Antony Gautier a oprit partida pe atacul gazdelor, pentru ca Nordstrand, lovit la o fază precedentă de Fernandinho, să primească îngrijiri medicale. Apoi, la mingea de arbitru, Willian a vrut să dea înapoi balonul, degajîndu-l spre careul scandinav. Numai că Luiz Adriano, atacantul lui Şahtior, a făcut exact ce nu trebuia. A alergat printre adversarii uluiţi, a driblat portarul şi a egalat.

"A fost instinct de atacant. Am văzut mingea şi mi-am spus că trebuie să dau gol. Şi am înscris"
Luiz Adriano, atacant Şahtior

I-au blocat iniţial, apoi i-au lăsat?
Au urmat momente confuze, în care jucătorii lui Nordsjaelland protestau, iar spectatorii fluierau, cerîndu-le ucrainenilor să le cedeze un gol. Stokholm, căpitanul danez, a pornit singur în atac, convins că va fi 2-1. "Voiam să-i lăsăm, vorbiserăm pe teren", a susţinut Srna, omul cu banderola din tabăra rivală. "Numai că Stepanenko n-a priceput ce le spusesem eu". Şi Stepanenko l-a deposedat pe Stokholm. Ulterior, chiar în aceeaşi fază, nordicii au făcut 2-1, suspect de uşor, dar n-au acceptat că au fost lăsaţi să înscrie. Punîndu-i la zid pe adversari. Acuzîndu-i de lipsă de fair-play şi ameninţîndu-i cu UEFA.

"Nu există trecut în regulament că trebuie să returnezi mingea dacă arbitrul opreşte meciul pe atacul advers, dar există un gentlemen's agreement nescris care se respectă"
Thomas Giordano, ofiţer de presă UEFA


Ieri după-amiază, la puţin timp după întoarcerea acasă, Mircea Lucescu a răspuns la telefonul mobil. Era obosit, supărat, chiar dacă tocmai se calificase în "optimile" Ligii Campionilor.

- Bună ziua, domnule Lucescu! Mulţumit de Şahtior?
- Foarte mulţumit, nu mulţumit. Sîntem primii într-o grupă extrem de grea a Ligii. Cu Juventus şi Chelsea.

- Dar tocmai victoria calificării vine după un meci controversat, cu un gol...
- (Dezolat) Eram singur că aici vrei să ajungi.

"Dacă Raţ a greşit la golul lor, îi spun bravo!"
- Ce s-a întîmplat?
- (Se enervează) E incredibil! Mi-am cerut scuze, nu o dată, de mai multe ori. Şi i-am lăsat să înscrie după greşeala lui Adriano! Este clar? Să audă şi danezii, noi i-am lăsat să dea golul de 2-1!! Crezi că altfel ar fi putut să marcheze atît de repede, la un minut distanţă, dacă nu le permiteam noi? De ce trebuia să fie atît de evident... Să mă lase în pace...

- Şi Raţ a greşit intenţionat la golul doi?
- Chiar dacă a greşit, îi spun bravo!

"Băieţii mai experimentaţi, Raţ, Srna, Fernandinho, au înţeles situaţia, au făcut-o profesionist... Dacă ne-am fi dat toţi la o parte, am fi fost de rîsul lumii. Niciodată în istorie nu mai fusese aşa ceva"
Mircea Lucescu, antrenor Şahtior

- Danezii vă reproşează că nu v-aţi dat la o parte.
- (Exasperat) Nu puteam! Am fi compensat gestul nesportiv al lui Adriano cu un alt gest nesportiv, să ne dăm la o parte, să facem culoar.

"I-am condus spre poartă"
- Dar Srna spune că asta a intenţionat Şahtior.
- Pînă la urmă, am fi făcut-o şi pe asta pentru danezi, dar Stepanenko n-a înţeles mesajul. Oricum, ulterior, în aceeaşi fază, dacă te uiţi, jucătorii mei nu-şi mai atacă adversarii, îi conduc parcă spre poarta noastră. Spre gol. Ce voiau mai mult? Să se distreze pe teren? Ştii ce le-am zis la pauză băieţilor?

- ?
- Să dea cît mai multe goluri, să cîştigăm la o diferenţă mare, pentru a nu ni se reproşa că reuşita lui Adriano ne-a ajutat. Şi a fost 5-2, dar putea fi 8-2!

- Nu a semănat cu ce aţi păţit în 2008 cu Barcelona?
- Ba da. Noi am trimis mingea afară cînd un jucător era accidentat pe teren, ei au bătut autul şi au înscris.

"Eu mi-am cerut scuze. Barcelona, nu!"
- A fost acelaşi lucru. Şi în 2008 l-aţi certat pe Guardiola, spunîndu-i că ar trebui să-i fie ruşine.
- Diferenţa a fost că, atunci, mai erau cîteva minute de joc, apoi ne-au mai marcat un gol. Acum, era la mijlocul primei reprize. Şi mai e ceva foarte important. Eu am spus că îmi pare rău, spaniolii ne-au tratat de parcă li se cuvenea totul. Iar Europa n-a comentat.
declaraţie

"Să fie limpede pentru toţi: nu mi-a plăcut ce a făcut Luiz Adriano şi nu m-am bucurat deloc la gol! Dar mă deranjează că acest scandal a fost pornit numai pentru că sîntem din Est"
Mircea Lucescu, antrenor Şahtior

- Danezii vă acuză pe dumneavoastră că nu le-aţi cerut limpede celor din teren să cedeze golul. Ei şi presa internaţională vorbesc de "trişorii de la Şahtior".
- (Furios) Ce ar fi vrut? Să intru eu pe teren, să-i adun pe băieţi şi să le spun staţi deoparte? Haide, domne, unde aţi mai văzut aşa ceva? Nicăieri în lume nu se întîmplă asta. Repet, mi-am cerut scuze pentru tot ce s-a petrecut, dar ei, danezii, s-au purtat execrabil. M-au jignit şi ne-au jignit permanent. Eu am pierdut o calificare din aceeaşi cauză, ei s-au făcut de ruşine. Ştii ce? Nici nu mă mai interesează ce spun ei. Trişori, noi...

"Să-l omor pe Adriano?"
- Cu Luiz Adriano aţi vorbit?
- M-a întrebat cineva la conferinţă dacă o să-l pedepsesc. Ce să-i fac? Să-l omor pentru o greşeală de joc? Să-l pun pe lista de transferuri? Nu!

- Revin la danezi. Directorul sportiv al lui Nordsjaelland aminteşte de o ceartă dură pe tunel.
- Mi-au spus cuvinte urîte... Dar ei îşi justifică jocul prost, înfrîngerile din Ligă, ei au de ce să le fie ruşine! Că n-au mai existat după 2-1, că s-au topit, că au luat cinci de noi.

- Dar gestul lui Adriano?
- Noi rămînem cu ruşinea lui Adriano, ei cu ruşinea rezultatelor.

"Messi a fost sancţionat în 2008?"
- Şi dacă UEFA îl suspendă pe brazilian?
- Prostii! De ce? Messi, care ne-a marcat acel gol din 2008, a păţit ceva? Barcelonei nu i s-a făcut nimic. Şi noi am protestat, însă UEFA ne-a avertizat că nu se poate acţiona împotriva Barcelonei pentru acel gol. De ce ar fi altfel acum în cazul nostru? Pentru că sîntem din Est?!

"Mor de frica danezilor, tremur tot. Îmi pare rău că nu le-am dat şapte, opt goluri. Sper să le dea şi Chelsea vreo şapte"
Mircea Lucescu, antrenor Şahtior

Adriano, anchetat de UEFA. Gică Popescu îl judecă!
Aseară, forul european a analizat situaţia de la Copenhaga şi a hotărît să pornească o anchetă. Nu împotriva lui Şahtior, ci a vinovatului principal. "Luiz Adriano este bănuit de încălcarea principiilor de conduită sportivă, potrivit Articolului 5 din Regulamentul UEFA, iar cazul său va fi examinat de Comisia de Disciplină şi Control marţi, 27 noiembrie" a fost comunicatul de la Nyon. Cine va fi printre cei 10 judecători ai UEFA Control and Disciplinary Body? Gică Popescu! Articolul 5 precizează că "vor fi sancţionaţi cei care se comportă într-un mod lipsit de fair-play pentru a obţine un avantaj".

Citește și:

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Nationala
Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Nationala
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”
Superliga
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (43)
romeverest
romeverest  •  23 Noiembrie 2012, 01:20

Esti jenant d-le Lucescu !!! Cum poti afirma ca i-ati lasat sa marcheze acel gol ?? Noi, toti cei care am vazut meciul, adica milioane de oameni.....sunteti tampiti ??????

chiramihai
chiramihai  •  22 Noiembrie 2012, 21:43

Mai fratilor a fost 2-5 nu 2-3 deci mai terminati cu comentariile penibile .... A fost 2-5 !!!! si danezii , pe teren propriu au avut 2-1 si au luat apoi 4 goluri absolut valabile !!!!

hmmmm
hmmmm  •  22 Noiembrie 2012, 15:54

"Nu există trecut în regulament..." - de acord, dar atunci nu cere adversarului sa te lase sa lovesti tu mingea!

Vezi toate comentariile (43)
Comentează