Articol de GSP - Publicat luni, 10 iunie 2013 00:00 / Actualizat luni, 10 iunie 2013 20:17
UEFA a anunţat azi pe site-ul oficial că a deschis o procedură disciplinară în cazulStelei, după condamnarea lui Gigi Becali în Dosarul Valiza pentru 3 ani cu executare.
Audierile, care vor fi închise presei, vor avea loc pe 21 iunie 2013, la Nyon, Elveţia, iar forul european a anunţat că va da o decizie în săptămîna care începe luni, 24 iunie.
Procedurile împotriva Stelei au fost deschise în baza articolelor 2.04.g), 2.05 and 2.10 din regulamentul Ligii Campionilor 2013/2014. Cel mai important articol prevede că un club nu trebuie să fi fost direct sau indirect implicat în aranjarea sau influenţarea rezultatului unui meci intern sau internaţional pentru a putea evolua în competiţie. (Detalii mai jos, în finalul articolului).
De asemenea, alte două cluburi, Fenerbahce şi Beşiktaş, ambele din Turcia, sînt obiectul unei analize UEFA. În cazul celor de la Beşiktaş, pentru finala Cupei din 2011, atunci, fosta echipă antrenată de Mircea Lucescu s-a impus la penalty-uri împotriva celor de la Istanbul Buyukşehir Belediye Spor. După 90 de minute scorul a fost egal, 2-2, iar la penalty-uri Beşiktaş s-a impus cu 4-3. Doi dintre oficialii clubului sînt bănuiţi că ar fi aranjat partida. În cazul celor de la Fener s-a ajuns deja la probe concrete în cazul unor meciuri aranjate, iar audierile vor avea loc pe 22 iunie.
Articolele la care se referă UEFA în cazul Stelei:
Criterii de admitere
2.04 Pentru a fi eligibil să participe în competiţie, un club trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
2.04 g) Nu trebuie să fi fost implicat direct şi/sau indirect, de la intrarea în vigoare a Articolului 50(3) din Statutul UEFA, aprilie 2007, în nici o activitate care are ca obiectiv aranjarea sau influenţarea deznodămîntului unui meci de fotbal la nivel naţional sau internaţional şi trebuie să confirme aceasta către administraţia UEFA, în scris.
2.05 Dacă, în baza faptelor şi informaţiilor disponibile UEFA, UEFA concluzionează că un club a fost direct şi/sau indirect implicat, de la intrarea în vigoare a Articolului 50(3) din Statutul UEFA, aprilie 2007, în orice activitate care are ca obiectiv aranjarea sau influenţarea deznodămîntului unui meci de fotbal la nivel naţional sau internaţional, UEFA va declara respectivul club incapabil de a participa în competiţie, pentru un sezon. Cînd va lua decizia, UEFA se poate baza, fără să fie neapărat constrînsă de aceasta, pe o decizie naţională sau internaţională a unei comisii sportive, tribunal arbitral sau curte de stat. UEFA se poate abţine de la a declara un club incapabil de a participa în competiţie dacă UEFA este mulţumită de o decizie asemănătoară luată instanţe interne sau internaţionale, care împiedică deja respectivul club să participe într-o competiţie patronată de UEFA.
2.10 Dacă există îndoieli că un club îndeplineşte alte criterii decît cele definite de regulament, secretarul general UEFA va trimite cazul la Comisia de control şi Disciplină, care va decide fără amînare în cazul admiterii clubului, în concordanţă cu Regulamentul Disciplinar UEFA. UEFA poate porni investigaţii în orice moment (chiar şi după finalul competiţiei) pentru a se asigura că aceste criterii au fost îndeplinite pînă la finalul competiţiei; dacă o astfel de anchetă relevă faptul că unul dinte aceste criterii nu a fost îndeplinit sau a fost întrerupt, clubul implicat este pasibil de măsuri disciplinare în concordanţă cu Regulamentul UEFA.
Citeşte şi:
Steaua face planuri de apărare în cazul unei sancţiuni UEFA » Paşii care ar trebui urmaţi