INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  ŞAHTIOR DONEŢK

După 30 de ani, Mircea Lucescu dezvăluie cum a anihilat în ”zece” campioana mondială Italia: ”Atunci m-a cunoscut lumea”

Articol de - Publicat marti, 04 decembrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 03 decembrie 2012 22:25

”Magul Estului, care vorbeşte 7-8 limbi”, povesteşte cum şi-a construit trambulina spre cariera de antrenor în Italia şi toate aventurile trăite în comunism


De o săptămînă italienii fac presing asfixiant la Mircea Lucescu, asaltîndu-l cu articole şi interviuri. La Repubblica i-a vărsat tolba cu amintiri în ajunul finalei grupei E a Ligii cu Juventus de mîine. La trei decenii după egalul (0-0) cu Italia, fostul selecţioner a povestit cum şi-a făcut nume ca antrenor.

"Pe 4 decembrie 1982 lumea a ajuns să mă cunoască. Jucam în apărare, în minutul 55 am rămas în zece oameni. Voi eraţi campioni mondiali, ce trebuia să fac? Cîteva mutări tactice şi o defensivă supraaglomerată. Iorgulescu l-a anihilat pe Paolo Rossi şi l-a enervat faultîndu-l".

"Am zburat printre oi"
Il Luce a dezvăluit cum călătorea cu avioane cargo să-şi spioneze adversarii: "Am zburat printre oi în Cipru, altădată printre saci cu haine şi ţesături". Şi ce aventură a trăit la CM 1970 din Brazilia: "Nu ştiam că jucăm la înălţime şi nici c-o să murim de cald cu mînecă lungă. Am mers în tîrg să cumpăr tricouri ieftine, galbene ori albastre, le-am cusut stema cu ac şi aţă. Dar s-a terminat şi am folosit ace de siguranţă!".

Antrenorul lui Şahtior i-a surprins cu obiceiul să-şi ducă echipele la muzee: "În comunism, sistemul le asigura tuturor siguranţă şi cultură. Azi este numai pentru elită, tinerii nu ştiu nimic despre istorie şi filozofie. Cultura e fundamentală pentru jucători. Dacă posezi cunoştinţe nu ţi-e frică de nimic".

2 dolari avea în buzunar cînd a ajuns pe aeroport în Roma Mircea Lucescu, invitat la Bologna în anii '70 de antrenorul Bulgarelli. Şi-a cumpărat o Coca-Cola şi un covrig

"Pele a fost un fenomen, însă şi un antisportiv total. Te ciupea, te trăgea de tricou, uneori te şi scuipa. Dar niciodată nu simula. Am tricoul lui din 1970, nu l-am spălat deloc"
Mircea Lucescu, antrenor Şahtior

"Am crescut într-o sărăcie teribilă. Acasă dormeam şapte în cameră, unul peste altul. A fost greu, dar am ieşit sănătos din copilărie şi am trăit fericit"
Mircea Lucescu, antrenor Şahtior

"Toată viaţa am luptat contra puterii. Sînt în zodia Leului şi-mi place să lupt. Sînt în fotbal de 50 de ani neîntrerupţi şi n-am cîştigat bani nemunciţi"
Mircea Lucescu, antrenor Şahtior

"Am cîştigat în locuri fără istorie şi fără tradiţie. Am predat fotbal şi am făcut spectacol. Echipa are nevoie de identitate şi se face prin coeziune, nu cu bani"
Mircea Lucescu, antrenor Şahtior

Citește și:

Gestul lui Bellingham l-ar putea costa scump! Salvatorul Angliei riscă SUSPENDAREA
Euro 2024
Gestul lui Bellingham l-ar putea costa scump! Salvatorul Angliei riscă SUSPENDAREA
Cu doar două zile înainte de România - Olanda, Valentin Mihăilă a semnat: „Suntem fericiți să vă anunțăm”
Nationala
Cu doar două zile înainte de România - Olanda, Valentin Mihăilă a semnat: „Suntem fericiți să vă anunțăm”
Lovitura dată de Maccabi Tel Aviv înaintea meciurilor cu FCSB » A semnat seara trecută
Liga Campionilor
Lovitura dată de Maccabi Tel Aviv înaintea meciurilor cu FCSB » A semnat seara trecută

Postul TV de sport a devenit de astăzi indisponibil în România! Dispare după 18 ani » Două competiții importante rămân „în aer”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat


Comentarii (31)
robyg
robyg  •  04 Decembrie 2012, 17:23

Aha, si pe CR7 l-am omis :)))

robyg
robyg  •  04 Decembrie 2012, 17:20

Continuare 2 in concluzie, daca (prin absurd totusi, pt ca e putin probabil) ar prelua Real Madrid dupa Mourinho, eu zic ca ar face treaba mai buna ca acesta. In cariera lui Il Luce, raportul investitii/rezultate e devastator de superioara fata de Mou. Ar fi o incoronare meritata a carierei sale o pornire cu o echipa MARE - clasa Real, Barca, ManU, Byrn, Chls, poate Milan, Inter, poate PSG - intr-o competitie majora ca UCL. E foarte ok sa-i cresti pe Mateut, Raducioiu, Hagi, Saurini, Emre, Hasan Sas, Pancu, Sergen Yalcin, Elano, Marica sau Willian la nivel de superclasa, sa dea 150% din potential; dar ar fi altfel sa-i ai la dispozitie pe Benzema, Casillas, Higuain sau DiMaria. Respect Luce!

robyg
robyg  •  04 Decembrie 2012, 16:32

Continuare : si, din moment ce 4. Sir Alex - nu e cazul sa intre in discutie, iar 5.Arsene Wenger - e renumit pt capacitatea de a creste talente (mai mult franceze:) ), dar nu si ca castigator de trofee, iar 6.Rafa Benitez tocmai a inceput o aventura la Inter; a mai ramas doar Mircea Lucescu (si Guardiola :))) ) antrenor de clasa superioara in acest moment in Europa. Iar daca analizam cariera lui Il Luce, peste tot - cu exceptia Inter, si Galata, pe care a mentinut-o sus,ceea ce e poate chiar mai greu - a reusit sa obtina rezultate peste conditia echipei conduse : Corvinul, Nationala, Dinamo, Brescia, Rapid, Besiktas, Sahtior - au avut crestere continua pana la castigarea unor trofee majore

Vezi toate comentariile (31)
Comentează