INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  ŞAHTIOR DONEŢK

Gazzetta dello Sport a pătruns în ”vizuina lupului Lucescu” căutînd secretele revelaţiei Ligii: ”Îmi place să cresc tineri, nu să cumpăr staruri!”

Articol de - Publicat miercuri, 28 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 28 noiembrie 2012 11:39

Mircea Lucescu a explorat pentru italieni ”planeta Şahtior, fotbalul iluminat şi spectaculos, cu care l-am anulat pe Lobanovski”, explicînd cum a cucerit Europa cu brazilienii educaţi de el


"Face spectacol în teren, foloseşte o bază de pregătire ştiinţifico-fantastică, aproape a cîştigat titlul în Ucraina, a subjugat Chelsea şi acum toţi îi vînează vedetele de la Şahtior". Aşa l-a prezentat ieri Gazzetta dello Sport pe Mircea Lucescu, într-un interviu de două pagini din suplimentul Extra Time, în care antrenorul român îşi expune filozofia: educaţie, atitudine, disciplină, selecţie şi pregătire.

- În spatele lui Şahtior e o idee cît se poate de serioasă. Cum aţi implantat-o?
- Am creat un stil de joc cu ce aveam şi pe baza lui am construit o echipă de tineri.

- Dar brazilienii?
- Barcelona îi lua pe cei mai buni. I-am zis patronului că nu ne permitem să-i aducem pe cei deja formaţi: nu ajung aici şi dacă vin, o fac doar pentru bani. Deci am decis să transferăm tineri, de talent, şi să-i educăm pînă devin jucători compleţi. Se zice că poţi lua unu, doi, dar după al treilea formează un grup şi trăiesc în cultura lor. Abilitatea stă în a-i respecta şi a-i face să se integreze.

- Există un secret în afara lor?
- Sînt două moduri să faci echipă. Cu bani sau cu tineri. În ultimul caz ai un grup pentru zece ani, e suficient să schimbi cîţiva odată. Ăsta-i secretul: şeful are o filozofie şi găseşte un antrenor cu aceeaşi filozofie pe care o transmite jucătorilor. Dacă toţi gîndesc într-o direcţie, vin şi rezultatele.

- Ne puteţi defini principiile acestei filozofii?
- Primul: educaţia. La orice nivel, culturală, fizică şi sanitară. Al doilea: atitudinea. Cine e negativ nu poate sta cu mine. Joci sau nu, trebuie să fii pozitiv, aici nu există staruri sau dive! Al treilea: disciplina. Nu amendez niciodată jucătorii, dar le vorbesc. O dată, de două, de trei, apoi nu las ca mărul stricat să-i afecteze şi pe ceilalţi. Al patrulea: selecţia. Eu am ultimul cuvînt la transferuri, mă orientez după caracter, inteligenţă şi responsabilitate. Iar apoi, pregătirea. Mulţi antrenează pentru exerciţiu, eu pentru principii. În teren toţi trebuie să se exprime în acelaşi fel.

- Iar toate acestea se reflectă în joc?
- Brescia mea făcea spectacol. În Turcia aveam cel mai bun atac. La Dinamo am marcat 130 de goluri şi cu actualul Şahtior pot ajunge liniştit la 100. Eu antrenez automatismele şi organizarea şi creez varietate în joc. Băieţii mei sînt obligaţi să gîndească multe variante şi s-o aleagă pe cea mai bună. Cînd am ajuns aici, Lobanovski făcea legea şi toţi jucau ca el: marcaj om la om şi libero. Apoi au văzut Şahtiorul care cîştiga cu un sistem dinamic şi m-au copiat. Nu sînt sclavul modulelor, în carieră le-am folosit pe toate.

- Şi apoi?
- Apoi rezultatul. Dar eu nu-mi fac griji deloc că astăzi cîştig şi mîine nu. Vreau o bază sigură, apoi rezultatele vin de la sine. Sigur, poţi face ca marii antrenori în prezent: dai 100 de milioane şi-ţi iei cei mai buni 4-5 jucători. Dar aşa e simplu, greu e să-i educi şi să-i faci să înţeleagă unde greşesc, să-i motivezi. Şi între timp mă gîndesc la viitor. Dacă pleacă unul am deja în curte înlocuitor, care un an sau doi s-a pregătit ca să fie gata să intre în echipă.

- Uneori surprindeţi şi schimbînd postul jucătorilor...
- Dacă unul e apt fizic şi înţelege principiile aplicate de echipă poate juca oriunde. Important e să facă ce ajută, întrucît îi antrenez pe toţi pentru diverse situaţii. L-aţi văzut pe Mhitarian? L-am folosit în cîteva meciuri fundaş stînga. Cu tinerii trebuie răbdare. La Inter, l-am retras pe Pirlo şi cu Juve a încercat un dribling în plus în noul rol, Inzaghi i-a luat mingea şi a dat gol. După acel meci tot acolo a jucat.

- Ce alte amintiri aveţi din Italia?
- Antrenorul putea crea dacă era lăsat liber. În vremea mea, preşedinţii făceau presiuni să-l bag pe unul ori pe altul ca să-l vîndă. Cel mai bun campionat în Italia e Serie B, cel al antrenorilor. A era al preşedinţilor, cine are cei mai mulţi bani cîştigă. B-ul produce tehnicieni, cei buni să meargă aici!

"Marii manageri cheltuiesc 100 de milioane, aducînd cei mai valoroşi 4-5 jucători. Aşa-i prea uşor! Noi luăm tineri, îi creştem şi rezultatele se văd"
Mircea Lucescu, antrenor Şahtior

"Cînd am venit la Şahtior era greu să iau brazilieni, dar acum ne caută ei. Am încercat să-l cumpărăm şi pe Neymar cînd avea 16 ani"
Mircea Lucescu, antrenor Şahtior

Citește și:

Gestul lui Bellingham l-ar putea costa scump! Salvatorul Angliei riscă SUSPENDAREA
Euro 2024
Gestul lui Bellingham l-ar putea costa scump! Salvatorul Angliei riscă SUSPENDAREA
Cu doar două zile înainte de România - Olanda, Valentin Mihăilă a semnat: „Suntem fericiți să vă anunțăm”
Nationala
Cu doar două zile înainte de România - Olanda, Valentin Mihăilă a semnat: „Suntem fericiți să vă anunțăm”
Lovitura dată de Maccabi Tel Aviv înaintea meciurilor cu FCSB » A semnat seara trecută
Liga Campionilor
Lovitura dată de Maccabi Tel Aviv înaintea meciurilor cu FCSB » A semnat seara trecută

Postul TV de sport a devenit de astăzi indisponibil în România! Dispare după 18 ani » Două competiții importante rămân „în aer”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat


Comentarii (37)
costi_1672
costi_1672  •  29 Noiembrie 2012, 01:35

beetlejuice eu sunt dinamovist si apreciez ce a facut lucescu si ce jucatori a scos ,doar ca alti antrenori romani au performante mai mari ca el ,acum nu ne convine ca aceste performante au fost 86,94 etc ,a fost si la nationala si lucescu si din 3 obiective a reusit doar o una si 2 le-a ratat ,pai cine este de vina alti .

beetlejuice
beetlejuice  •  29 Noiembrie 2012, 00:02
Postat de dobrinibamus pe 28 Noiembrie 2012, 08:17

Cimpanzica se lauda iar. OK. Da ia intrebati-l cum este cu: Irlanda de Nord 1985; 17 Nentori 1986; Eternul loc 2 in perioada 85-90; Blaturile ca jucator si antrenor la di-mano; Catastrofalul sau joc in Mexic 70; Ghete de Aur masluite; Mama lui Gabor; De ce are fotbalul ... arbitrii; Si mai ales ... cine a inventat Steaua asta ??? Cosmarul vietii lui. Cititi-i cartea ... se autodenunta; Macar a avut ce invata de la antrenori mari de genul Pisti Covaci, Jenei si chiar Iordanescu. Ca de vrajeala di-manovista sintem satui. Mai lasa-ne lucicamaica, du-te ...

iordanescu mare antrenor? a prins un culoar bun cu o echipa formidabila in 94,echipa la care daca si tu antrenai aveai aceleasi rezultate. in rest??? aminteste-ti cand a antrenat pe Crapid si la eliminat pobeda prilec asta sa compar cu Lucescu . de atunci si pana acum Iordanescu a esuat in politica ,iar lucescu si-a facut un nume in fotbal. Nea Imi??? toti stelistii stiu ca echipa din 86 este creatia lui Halagian. a reusit si cu noroc,adu-ti aminte ce echipe a eliminat pana-n finala. Nea Imi a reusit pana la revolutie,dupa... aminteste-mi tu. Lucescu inca arata ce poate,ca nu are caracter,ca e cum vrei tu sa-i spui si asa mai departe; un singur lucru e sigur ,vrei nu vrei ,este antrenor.

costi_1672
costi_1672  •  28 Noiembrie 2012, 18:27

dragi mei eu vorbesc de marele lucescu pe care il vedeti care cit a fast la dinamo nu a facut nimic pai sa joci 2 finale de cupa campionior e usor ,si voi il ridicati in slavi cind el in 8 ani la ŞAHTIOR DONEŢK a cistigat o finala de cupa uefa si a jucat un sfert de liga campionilor ,cind va zic ca lucescu e minc copil pe linga Valeriy Lobanovskyi,de aceia il iubesc toti in rusia si ukraina pt ca el chiar a facut performanta ,mult mai mare decit marele nostru lucescu .

Vezi toate comentariile (37)
Comentează
Close