Articol de Victor Vrînceanu - Publicat joi, 03 martie 2016 11:52
Mircea Lucescu a vorbit într-un interviu exclusiv pentru GSP despre problemele pe care le întâmpină la Șahtior și despre cum a fost influențată strategia sa de problemele din Ucraina.
- Haideţi să vorbim puţin şi de Şahtior. Aţi ajuns în "optimile" Europa League după ce aţi trecut de Schalke, 0-0 în Ucraina şi 3-0 în Germania...
- M-am bucurat foarte mult că am trecut cu bine de nemţi pentru că ei erau într-o formă bună, apreciaţi ca joc şi ca rezultate şi faţă de noi aveau şi patru meciuri oficiale înaintea întâlnirii directe, deci era destul de greu pentru noi. Această calificare am obţinut-o la meciul de acasă, când am făcut 0-0, nu în victoria de la Gelsenkirchen.
- De ce?
- Egalul ne-a dat posibilitatea să vedem potenţialul nostru, pentru că nu ştii niciodată cu exactitate unde te afli înainte de primul meci oficial. Plus că am detectat şi potenţialul adversarului.
"Nu mă gândesc la câştigarea Europa League"
- În "optimi" întâlniţi Anderlecht, e un adversar convenabil?
- O echipă tipică a fotbalului belgian, bazat pe viteză şi angajament. Am urmărit meciul Anderlecht - Standard Liege şi am văzut un joc bun, dar bazat foarte mult pe contre. Noi avem un stil total diferit, de aceea trebuie să pregătim foarte atent această dublă. Trebuie să avem controlul jocului, iar asta înseamnă o posesie foarte bună şi o construcţie la fel.
- Câştigaţi din nou trofeul european?
- Din păcate, nu avem o echipă destul de solidă pentru aşa ceva în acest moment. Pe parcursul campionatului pierdem jucători, apar accidentări, diverse necazuri. În ultima perioadă am avut şi în teren, şi pe bancă jucători de 19 ani, cum e Kovalenko, dar situaţia a fost de aşa natură. Au plecat brazilienii şi a trebuit să le dăm şanse jucătorilor ucraineni tineri să se dezvolte.
"Şahtior a vândut jucători de 350 de milioane de euro"
- Cât de slabită e Şahtior după plecarea brazilienilor-vedetă ca Alex Teixeira?
- Nu pot spune că suntem slăbiţi pentru că în anii de când sunt la Şahtior, de fiecare dată când a fost vândut un fotbalist important, eu aveam deja pregătit un înlocuitor care să crească. Din ianuarie, când m-am întâlnit în prima zi cu conducerea clubului, am spus că sunt de acord ca Alex Teixeira să plece. Când iei un jucător de la 18-19 ani şi îl duci până la 24-25 de ani, timp în care îşi face o imagine internaţională pozitivă, profesional vorbind, e greu să îl mai ţii, apar dificultăţi.
- Dificultăţi?
- Da, aşa a fost cu Douglas Costa anul trecut, a vrut să plece în ianuarie, nu l-am lăsat şi a fost destul de complicat să se mai concentreze după aceea, în returul campionatului.
- Dacă ar fi să faceţi un calcul al vânzărilor de jucători din mandatul dumneavoastră la Şahtior, la ce sumă s-ar ajunge?
- Şahtior a vândut jucători în valoare de 350 de milioane de euro şi, dacă mai adăugăm alte 250 de milioane de euro luate din cupele europene, sunt 600 de milioane de euro intraţi în club în aceşti ani.
"Pasiunea mea e să formez jucători"
- Cum gândiţi aceste transferuri?
- Dacă vând un jucător bine, cumpăr altul despre care consider că are potenţialul să ajungă la acelaşi nivel. Să iei un jucător de 18 ani şi să îl duci la o valoare de 30, 40, chiar 50 de milioane de euro, asta înseamnă muncă extraordinară, dar trebuie să şi ştii când să îi dai drumul mai departe, fiindcă de aici încolo e greu de crezut că va mai creşte.
- Cum vă simţiţi să tot daţi fotbalişti granzilor din Europa?
- Astea sunt meseria şi pasiunea mea, să formez jucători. Mă bucur pentru succesul acestor jucători, dar n-am niciun fel de pretenţii morale asupra ascensiunii lor. Privesc numai înainte, niciodată în urmă, dar am această satisfacţie, că fotbaliştii mei ajung să facă mari performanţe.
"Jucătorii mari nu dau randament la echipe mici"
- Nu aţi fost niciodată tentat să cumpăraţi vedete?
- M-am opus mereu acestei politici.
- De ce?
- Jucătorii foarte mari nu dau randament la echipele mai mici. La cluburile foarte mari sunt puşi sub presiune continuă şi obligaţi să ofere tot ce au mai bun. Altfel nu se poate. Când vin la echipe mai puţin cotate au ifose şi e dificil de lucrat cu ei.
- În ce sens?
- Odată ajunşi la un anumit nivel pun la îndoială multe, chiar şi capacitatea noului antrenor în raport cu ei. E vorba de nişte obişnuinţe, e greu să mai schimbi un jucător de 30 de ani. Un exemplu este Turcia unde jucători ca Meireles, Van Persie, Sneijder, Drogba n-au rupt gura târgului.
"Şahtiorul e în continuare într-o situaţie dificilă pentru că de doi ani jucăm pe terenuri străine şi nu avem mijloace corecte de recuperare şi de pregătire. Aşa se vede însă adevăratul caracter al omului, în situaţii dificile"
"Contractul meu cu Şahtior expiră în mai, asta e tot ce pot spune acum. Ce se va întâmpla vom vedea pe parcurs, acum mă interesează Cupa şi Campionatul Ucrainei şi să mergem cât mai departe în Europa"
"Dinamo Kiev are un avantaj teribil în lupta pentru titlu pentru că joacă pe propriul stadion, spre deosebire de noi, sunt mai multe lucruri la mijloc, dar disputa dintre noi se va rezolva în meciul direct, programat în aprilie"
"Întotdeauna mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu tineri, să fiu pentru ei mai mult decât un antrenor, să fiu un pedagog, e foarte important pentru mine să simt că le pot da ceva folositor"
"Dinamo are o echipă tânără, cu entuziasm şi multă ambiţie, iar Steaua are o supermotivaţie pentru a ajunge din nou în Champions League, vor fi meciuri foarte interesante între ele"
partea a III-a: Il Luce e revoltat de suspendarea lui Șumudică pentru pariuri: "Îi frângem aripile"
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”